Γιάννενα: Ελπίδες για νέους παιδικούς σταθμούς Γιάννενα: Ελπίδες για νέους παιδικούς σταθμούς | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ελπίδες για νέους παιδικούς σταθμούς

Γιάννενα: Ελπίδες για νέους παιδικούς σταθμούς

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής Φίλιππος Τσουμάνης θα εκπροσωπήσει τον δήμο Ιωαννιτών στη συνάντηση που πραγματοποιείται σήμερα, στο υπουργείο Εργασίας, με την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου με θέμα τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του υπουργείου σε 203 δήμους της χώρας, προκειμένου η υπουργός να τους ενημερώσει για το πρόγραμμα επιδότησης, από εθνικούς πόρους, της ίδρυσης και λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, μετά από εξέταση των στοιχείων του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή» του προηγούμενου έτους, διαπιστώθηκε ότι στους δήμους αυτούς υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των διαθέσιμων θέσεων φροντίδας βρεφών και νηπίων σε βρεφικούς, νηπιακούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα vouchers που χορηγήθηκαν στις μητέρες.


Για τον λόγο αυτό και με δεδομένο ότι η φροντίδα των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι βασική υποχρέωση της πολιτείας, οι δήμοι αυτοί επιλέχθηκαν να επιδοτηθούν για την αναμόρφωση-ανακαίνιση και προσαρμογή στις νόμιμες προϋποθέσεις υφιστάμενων κτιρίων, ιδιόκτητων ή μισθωμένων, καθώς και για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού προς λειτουργία νέων μονάδων φροντίδας βρεφών ή/και νηπίων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε δήμου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία τους από την επόμενη περίοδο.


Στόχος του υπουργείου, όπως έχει αναφέρει η αρμόδια υπουργός, είναι η ίδρυση περίπου 366 νέων σταθμών, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, που περιλαμβάνεται στα αντίμετρα που είχαν ψηφιστεί κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, τον περασμένο Μάιο. Στο συνολικό πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 1.800 νέοι παιδικοί σταθμοί την διετία 2019-2020.


Η δημιουργία των 366 νέων δομών θα στοιχίσει περί τα 20 εκατ. ευρώ, που θα εξασφαλίσουν επιπλέον 10.000 θέσεις και θα προστεθούν στις 45.000 θέσεις που έχουν προβλεφθεί για το 2019-2020.

«ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ» ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ Η ΚΕΔΕΜε αφορμή τη σημερινή συνάντηση, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος εγκαλεί την υπουργό για «προχειρότητα». «Σε μια περίοδο που η χώρα φθίνει δημογραφικά, αποτελεί ευθύνη της πολιτείας να δώσει κίνητρα και να διευκολύνει τις νέες οικογένειες να κάνουν παιδιά. 


Η συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα αυτό είναι απαραίτητη. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό. Γι’ αυτό και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μετά από σχετική διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού», αναφέρει σε ανακοίνωση και κάνει λόγο για «βεβιασμένη» κίνηση, για τρεις λόγους.

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την εξέταση των στοιχείων του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή». «Ποιοι εξέτασαν τα στοιχεία, με ποιους έγινε διάλογος και πως κατέληξαν στις προτάσεις που υποτίθεται ότι θα παρουσιάσουν;», αναφέρει η ΚΕΔΕ. Ο δεύτερος αφορά στο γεγονός ότι δεν καλείται το σύνολο των δήμων της χώρας και ο τρίτος ότι δεν κλήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ.


«Καλούμε την κ. Φωτίου έστω και τώρα να αναθεωρήσει τη στάση της. Να προχωρήσει μαζί με την Κ.Ε.Δ.Ε. και όλους τους δήμους στην εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδίου, που να αφορά όλους τους δήμους, χωρίς εξαιρέσεις, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με στόχο την αύξηση του αριθμού και τη βελτίωση της ποιότητας των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας βρεφών και νηπίων, ώστε να μην μείνει μελλοντικά ούτε ένα παιδί εργαζόμενης οικογένειας εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών», καταλήγει η ανακοίνωση.


.agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ελπίδες για νέους παιδικούς σταθμούς
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 249469621169157822
Σχόλια
item