Αναστέλλεται η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό Αναστέλλεται η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Αναστέλλεται η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό

Αναστέλλεται η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό

Το Διοικητικό Εφετείο επικαλέστηκε λόγους «δημοσίου συμφέροντος» και έκανε δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης.

Δεκτή έκανε το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας την προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου με την οποία ζητείτο να ανασταλεί η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό Suleyman Ozkaynakci, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο 8 Τούρκοι στρατιωτικοί διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016.

Ο Τούρκος στρατιωτικός Suleyman Ozkaynakci θα οδηγηθεί και πάλι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου ως διοικητικά κρατούμενος καθώς η Διοικητική Δικαιοσύνης έδωσε το χρόνο που  διακαώς θέλει η κυβέρνηση πάνω στο καυτό θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών.
Αναλυτικότερα, η πρόεδρος του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενία Μυλωνοπούλου με διαταγή της ανέστειλε προσωρινά την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμια Επιτροπής Ασύλου με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου OZKAYNAKCI SULEYMAN, ο οποίος μαζί με άλλους 7 στρατιωτικούς κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη  μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην γείτονα χώρα. 
Η πρόεδρος του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών έκανε δεκτό το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου και «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.

Ακόμη η προσωρινή διαταγή αναφέρει το αυτονόητο, δηλαδή  ότι η διοίκηση (κράτος) θα απέχει από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από τη χώρα μας.

Και είναι αυτονόητο γιατί δεν μπορεί να εκδοθεί ο επίμαχος στρατιωτικός στην Τουρκία καθώς εκκρεμεί ακόμη ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης το αίτημα χορήγησης ασύλου και όπως όλα δείχνουν το τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχει καταθέσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Τούρκος αξιωματικός του οποίου η χορήγηση ασύλου ανεστάλη σήμερα από το Διοικητικό Εφετείο


Αναγκαίο είναι να διευκρινιστεί  ότι το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έχει τη δικονομική δυνατότητα να μην εκδώσει απόφαση επί της αίτησης αναστολής. 
Στην περίπτωση αυτή, η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί, σχετικά σύντομά, δηλαδή στις 15 Φεβρουαρίου 2018.

Πάντως, νομικοί σε μια πρώτη έκφραση γνώμης διατύπωναν την  έντονη αμφισβήτηση τους για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής, καθώς από τη διεθνή νομοθεσία και νομολογία δεν προκύπτει στοιχείο που να επιτρέπει την προσωρινή αναστολή χορήγησης ασύλου για παρόμοιους λόγους.

Ο Τούρκος αξιωματικός σήμερα κατά την προσέλευσή του στο Εφετείο

Σήμερα, ο Τούρκος συγκυβερνήτηε  του ελικοπτέρου είχε μεταβεί, υπό διακριτική παρακολούθηση, για γραφειοκρατικούς λόγους στην υπηρεσία ασύλου επί της  οδού Κατεχάκη.

Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι και για τους 8 Τούρκους λήγει ο χρόνος διοικητικής κράτησης, ο οποίος κατ' επανάληψη έχει παραταθεί και πρέπει η κυβέρνηση να βρει νέους δικονομικούς και διοικητικούς λόγους για να μην αφεθούν ελεύθεροι.

Την απόφαση για χορήγηση ασύλου στον Τούρκο Suleyman Ozkaynakci, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, είχε λάβει η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου στις 30 Δεκεμβρίου του 2017.
Epirusblog Gr
5 of 5
Αναστέλλεται η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό
Epirusblog Gr
5 of 5
κοινωνία 3961180247804333635
Σχόλια
item