Τίτλοι τέλους για τη 353 (ΜΝΑΣ) …Δημιουργείται η Αεροπορία Ναυτικού σε αναμονή & των «Ρ-3Β ORIOΝ»

Τίτλοι τέλους για τη 353 (ΜΝΑΣ) …Δημιουργείται η Αεροπορία Ναυτικού σε αναμονή & των «Ρ-3Β ORIOΝ»
Στις 22 Σεπτεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε η τελευταία αποστολή επιτηρήσεως αεροσκάφους τύπου «Ρ-3Β ORIOΝ» τού Πολεμικού Ναυτικού . Αρχικώς, διαθέταμε έξι τέτοια αεροσκάφη, τα οποία παρελήφθησαν το 1996 από τα αποθέματα τού αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Χάρις σε αυτά, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μπόρεσαν να διαδραματίσουν έναν στρατηγικό ρόλο όχι μόνον στο Αιγαίο Πέλαγος, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο ρόλος της επιτηρήσεως ενός μεγάλου μέρους της Μεσογείου Θαλάσσης – με δεκαοκτώ αποστολές μηνιαίως – προσέδιδε στην Ελλάδα , τον ζωτικό εκείνο χώρο, τον οποίο όχι μόνον χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε ως ανεξάρτητο Κράτος, αλλά και που μας ανήκει !Έναν χώρο, που η Τουρκία τον αμφισβητεί επιμόνως και καθημερινώς επί δεκαετίες…
Η παρουσία και δράση αυτών των έξι – αρχικώς – αεροσκαφών, με βάση την Ελευσίνα, επέτρεπε στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο της Νάπολης να έχει στην διάθεσή του κάθε στοιχείο για τα πλοία της περιοχής ευθύνης τής 353 Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας (ΜΝΑΣ), συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της τρομοκρατίας, του λαθρεμπορίου και της λαθρομεταναστεύσεως.
Η τελευταία τέτοιου είδους αποστολή για την Ελλάδα … Επρόκειτο για μία αποστολή, εντός των πλαισίων της επιχειρήσεως «Active Endeavour» του ΝΑΤΟ, με την οποία εξήντλησε και τις τελευταίες τρεις ώρες πτήσεως που διέθετε βάσει των κανονισμών.
Έκτοτε, καθηλώθηκε – κι αυτό με τη σειρά του – στο έδαφος, όπως είχε συμβεί σταδιακώς εδώ και χρόνια άλλωστε και με τα άλλα πέντε αεροσκάφη της Μοίρας, ελλείψει ανταλλακτικών!
Μέχρι σήμερα η Μοίρα υπήρχε έστω και στα χαρτιά ..Σήμερα επίσημα  η η 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας έκλεισε και τυπικά το κύκλο της και απο απο σήμερα δημιουργείται η Αεροπορία Ναυτικού ,που θα έχει στη Δύναμη της και  τα αναβαθμισμένα «Ρ-3Β ORIOΝ» .¨οταν και όποτε η ΕΑΒ αποφασίσει να βγάλει το πρώτο Αεροσκάφος που αρχικά ήταν να μπει σε Υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 2017,μετά τον Νοέμβριο του ιδίου έτους και η Τελευταία ημερομηνία που δόθηκε είναι τον Φεβρουάριο του 2018!
Αμην και πότε να ανάψουμε και λαμπάδες
veteranos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Τίτλοι τέλους για τη 353 (ΜΝΑΣ) …Δημιουργείται η Αεροπορία Ναυτικού σε αναμονή & των «Ρ-3Β ORIOΝ»
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2560572790672070764
item