Τρέχουν για τις νέες αντικειμενικές 2.964 «ορφανών» περιοχών: Καμία αναβολή διαμηνύουν οι δανειστές

Τρέχουν για τις νέες αντικειμενικές 2.964 «ορφανών» περιοχών: Καμία αναβολή διαμηνύουν οι δανειστές

Οι νέες αντικειμενικές αξίες εναι προαπαιτούμενο για να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018 αλλά και για να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί για χρέη στο δημόσιο.

Στην απροθυμία των ιδιωτών εκτιμητών ακινήτων να αναλάβουν να βγάλουν μέσα σε 20 ημέρες, τις νέες αντικειμενικές που δεν μπορούν να εκδώσουν εδώ και δέκα χρόνια οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, σκοντάφτουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης.

Παρά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στην εξεύρεση του απαιτούμενου αριθμού εκτιμητών, οι δανειστές έχουν διαμηνύσει στο υπουργείο Οικονομικών πως δεν θα δεχθούν νέα παράταση χρόνου, καθώς η εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές αποτελεί μνημονιακή απαίτηση από το 2013. 


Για τον λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας εξέδωσε και νέα συμπληρωματική προκήρυξη προσέλκυσης πιστοποιημένων εκτιμητών «εγγεγραμμένων στο Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών, για σύνταξη εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης» των ακινήτων.
Η νέα διορία για εξεύρεση του αναγκαίου αριθμού εκτιμητών λήγει αύριο Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση όσοι το δυνατόν περισσότεροι εκτιμητές γιατί από την πρώτη προκήρυξη έμειναν «ορφανές» 2.694 περιοχές (δήμοι και κοινότητες) της χώρας. 

Οι περιοχές αυτές καταγράφονται σε αναλυτικό πίνακα, στις 94 σελίδες της συμπληρωματικής προκήρυξης που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών (δείτε την εδώ)

Η πίεση για την κυβέρνηση είναι πολλαπλή: από τη μια, ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών μέχρι τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου είναι προαπαιτούμενο για να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018. Επιπλέον είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί για χρέη στο δημόσιο. 


Από την άλλη, το υπουργείο αναγκάζεται να επιστρέψει και αναδρομικά 8 ετών σε ιδιοκτήτες ακινήτων –ιδιαίτερα σε ακριβές περιοχές όπως το Ψυχικό- για τους «φουσκωμένους» φόρους ακινήτων που πλήρωναν από το 2010 και μετά. 

Για τον λόγο αυτόν, μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου το Taxisnet δεν θα δέχεται άλλες δηλώσεις Ε9, παρά μόνον από ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές μειώθηκαν με δικαστική απόφαση (Φιλοθέη, Ψυχικό, Παρνασσό, Δελφούς).

Το υπουργείο Οικονομικών έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στη νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ειδικά για τις περιοχές που έμειναν στα αζήτητα. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει μέχρι αύριο 31 Ιανουαρίου να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.minfin.gr στην ενότητα Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση, χωρίς να αποκλείονται και εκτιμητές που έχουν ήδη κληρωθεί για άλλες περιοχές. Περιορισμός στον αριθμό των ζωνών που θα ανατεθούν σε κάθε εκτιμητή δεν υπάρχει πλέον, ενώ η αμοιβή τους για κάθε τιμή ζώνης παραμένει στα 50 ευρώ.  
epirusblog.gr
5 of 5
Τρέχουν για τις νέες αντικειμενικές 2.964 «ορφανών» περιοχών: Καμία αναβολή διαμηνύουν οι δανειστές
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1034470911700500003
item