Πολυνομοσχέδιο, Σκοπιανό και σαρία απασχόλησαν το πρώτο υπουργικό του 2018

Πολυνομοσχέδιο, Σκοπιανό και σαρία απασχόλησαν το πρώτο υπουργικό του 2018
Πολυνομοσχέδιο, Σκοπιανό και σαρία ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2018, που συνεδρίασε τη Δευτέρα, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε αναλυτικά τη διαπραγμάτευση που είχε με τους θεσμούς και τα όσα κερδήθηκαν από την ελληνική πλευρά, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, τα οποία από 650 εκατ. έφτασαν τα 910 εκατ. ευρώ.
Στα όσα κερδήθηκαν από την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, είναι και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων κατά προτεραιότητα (υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα ίσχυε η προτεραιότητα των τραπεζών) στην περίπτωση πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένων επιχειρήσεων.
Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου τοποθετήθηκαν και οι υπουργοί, των οποίων αρμοδιότητες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Εργασίας και η αναπληρώτρια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.
Στην διάρκεια του υπουργικού τοποθετήθηκε και ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος προχώρησε σε αναλυτική παρουσίασης της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με την Αλβανία, με στόχο να επιτευχθεί λύση σε σειρά διμερών ζητημάτων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενημέρωσε επίσης το υπουργικό για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε, πως η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007-2008 και αφορά σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων.
Ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε πως η κυβέρνηση κληρονόμησε προβλήματα, καθώς στο παρελθόν η εξωτερική πολιτική λειτουργούσε με την λογική του «δεν παίρνω πρωτοβουλίες και περιμένω πως κάποια στιγμή θα κερδίσω τα πάντα». Αυτό όμως, είπε ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποτελεί σοβαρή στάση.
Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αυτή είναι τολμηρή και σοβαρή και αυτό το αποδεικνύει, καθώς έχει το θάρρος να προχωρήσει με συνέπεια στην επίλυση προβλημάτων.
Τέλος, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, παρουσίασε το νομοσχέδιο για τη σαρία, λέγοντας ότι στοχεύει στην υπεράσπιση του νομικού αστικού πολιτισμού. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα για τις επερχόμενες ριζικές αλλαγές στο συγκεκριμένο ζήτημα.
epirusblog.gr
5 of 5
Πολυνομοσχέδιο, Σκοπιανό και σαρία απασχόλησαν το πρώτο υπουργικό του 2018
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3654206744529052975
item