Γιάννενα: Στόχος η λειτουργία εντός του 2018

Γιάννενα: Στόχος η λειτουργία εντός του 2018

Η λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου αντιμετώπισης αλκοολικών και της κρίσης των χρηστών ναρκωτικών αποτελεί για μια ακόμη χρονιά στόχο της διοίκησης του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», με τη λύση να φαίνεται πιο κοντά από ποτέ.

Ωστόσο, την υπόθεση θα πρέπει πλέον να πάρουν στα χέρια τους τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις και να προωθήσουν ζητήματα όπως η πρόσληψη προσωπικού, καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου έχει δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εξοπλισμό του και, όπως τόνισε ο διοικητής του νοσοκομείου Βαγγέλης Καρβούνης, με αφορμή τον ετήσιο απολογισμό κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, υπάρχει η βούληση να ξεκινήσει η λειτουργία του στο τέλος του 2018.

«Έχει γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια, πολλά ταξίδια, πολλές συζητήσεις, ένα έργο με ιδιαιτερότητες. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο, έχουν συμφωνηθεί τα Πρωτόκολλά Λειτουργίας και περιμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών και έναρξη των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού. Ένα έργο που αξίζει τον κόπο όλοι, νοσοκομείο, φορείς συνεργασίας, ΥΠΕ και υπουργείο, να παλέψουμε για την έναρξη λειτουργίας του μέσα στο 2018. 


Έχουμε τη βούληση, έχουμε την εμπειρία, έχουμε το σχέδιο και θεωρώ ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε και θα γίνει κέντρο αναφοράς για όλη την Ήπειρο και όχι μόνο», τόνισε ο διοικητής.

«Οφείλαμε να φτάσουμε το ζήτημα εκεί που μπορούσαμε και τώρα θα πρέπει να ρίξουμε την μπάλα σε άλλο γήπεδο. Ευελπιστούμε να ληφθούν οι αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα και υπουργεία από εδώ και πέρα», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.


Μάλιστα, πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη δομή από διάφορες περιοχές της χώρας. «Μέχρι και από την Κρήτη δεχόμαστε αιτήματα, μας τηλεφωνούν και ρωτούν αν και πότε θα λειτουργήσει, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, και λόγω της κρίσης αυξάνονται τα φαινόμενα εξαρτήσεων», σημείωσε.

ΟΙ ΦΕΤΙΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙΣτους μεγάλους στόχους για το 2018 εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το νέο παρκινγκ, η ολοκληρωτική εφαρμογή της ελεγχόμενης πρόσβασης, το νέο κυλικείο, η αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, η ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου, η επέκταση του πληροφοριακού συστήματος με την προσθήκη του ιατρικού φακέλου ασθενή και η εκμετάλλευση και αναβάθμιση των χώρων του παλιού «Χατζηκώστα».


Μια μεγάλη αλλαγή που συντελέστηκε, είναι η εφαρμογή της ελεγχόμενης πρόσβασης, αρχικά στον 2ο όροφο του νοσοκομείου, με τη διοίκηση να επιδιώκει την πλήρη επέκτασή της, προχωρώντας στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς το σύστημα θα λειτουργεί ηλεκτρονικά.


Μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και το νέο πάρκινγκ του νοσοκομείου, που χρηματοδοτείται από την περιφέρεια Ηπείρου. 


Ο κ. Καρβούνης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον περιφερειάρχη για τη συμβολή του σε αυτό, όπως και για την ικανοποίηση του αιτήματος για την αναβάθμιση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού της μονάδας εμφραγμάτων. «Αξίζει να κάνω ιδιαίτερα αναφορά, γιατί αυτό έγινε μόνο με ένα τηλεφώνημα στον περιφερειάρχη που δέχτηκε άμεσα να διαθέσει το απαραίτητο ποσό», σημείωσε ο κ. Καρβούνης.

Σε συνδυασμό με τη δωρεά, από την εταιρεία ΒΙΚΟΣ ΑΕ, προμήθειας και εφαρμογής συστήματος οπτικής απομόνωσης στη μονάδα, αναβαθμίζει στο σύνολο του ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του νοσοκομείου, όπως ανέφερε. 


Η ίδια εταιρεία χρηματοδοτεί, επίσης, την πλήρη αναβάθμιση της παιδιατρικής κλινικής, καθώς και των εξωτερικών της ιατρείων. «Θα δημιουργήσουμε ένα τελείως ανανεωμένο και ευχάριστο χώρο για τα παιδιά. Είχαμε δεσμευτεί για αυτό και ο λόγος μας είναι δέσμευση. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σεπετά για τη συνολική προσφορά στο νοσοκομείο», σημείωσε ο κ. Καρβούνης.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΣημαντικά επιτεύγματα για τη διοίκηση ήταν η ατμόσφαιρα ανανέωσης και η νέα, σύγχρονη ταυτότητα που έλαβε το νοσοκομείο, μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων, όπως η κατασκευή της ιστοσελίδας, η καθιέρωση ηλεκτρονικής πλατφόρμας για ραντεβού, ο επανακαθορισμός πρωτοκόλλων λειτουργίας κλινικών, η ανανέωση των χώρων εξωτερικά του νοσοκομείου και στην κεντρική είσοδο, η δημιουργία του Γραφείου Προάσπισης Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, η βελτίωση των χώρων αναμονής.


Στο ίδιο πλαίσιο, παρεμβάσεις έγιναν και για την ενίσχυση των υπηρεσιών, όπως πλήρης αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας των ΤΕΠ, λειτουργία του χώρου ανάνηψης στο χώρο των ΤΕΠ, αγορά ενιαίου ρουχισμού για το προσωπικό στον συγκεκριμένο χώρο και απαγόρευση μετακίνησης των δειγμάτων από τον συγκεκριμένο χώρο από τους ασθενείς-συνοδούς, αλλά και νέος τρόπος προγραμματισμού των χειρουργείων μέσω της εφαρμογής της λίστας χειρουργείου. 


Παράλληλα, το ΔΙΕΚ του νοσοκομείου μετεγκαταστάθηκε σε σύγχρονο και ασφαλές κτίριο.

Στο πλαίσιο του απολογισμού, ο κ. Καρβούνης αναφέρθηκε στην αύξηση της προσέλευσης ασθενών τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά και τα Ιόνια Νησιά, την Αιτωλοακαρνανία, κοντινούς νομούς της Δ. Μακεδονίας, ακόμα και τη νότια Αλβανία.


Από το 2009 έως το 2017, κατά μέσο όρο, στα εξωτερικά ιατρεία απευθύνονται 85.000 ασθενείς και στο ΤΕΠ 65.000 ασθενείς, αναδεικνύοντας την προσφορά του νοσοκομείου στην ευρύτερη περιοχή. 


Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό, το νοσοκομείο ενισχύθηκε με δέκα μόνιμους και 15 επικουρικούς γιατρούς και θεωρείται ότι βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, αν και δε λείπουν τα προβλήματα, κυρίως, σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, που συνταξιοδοτείται και δεν αντικαθίσταται.


Επίσης, μέσα στο 2017 αποδόθηκαν στους εργαζόμενους περί τις 240.000 ευρώ, που οφείλονταν από εφημερίες και υπερωρίες προηγούμενων ετών.

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣΣτην κοπή της πίτας παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Γ. Μητροκώστα, οι διοικητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Β. Τσίκαρης και του νοσοκομείου Φιλιατών Σπ. Δερδεμέζης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Γ. Παπαδιώτης. Στον χαιρετισμός τους, στάθηκαν στην ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας όλων των φορέων, με στόχο την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας. 


Από την μεριά της, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Μαργαρίτα Κιτσανού τόνισε την ανάγκη μόνιμων προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τον δικό τους απολογισμό έκαναν και οι διευθύντριες της ιατρικής, διοικητικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας, Αδ. Μανατάκη, Β. Κωστή και Κ. Μπραχαντίνη, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν άνθρωποι με μεγάλη κοινωνική και ιατρική προσφορά στον τόπο και το νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων οι Ν. Ακριτίδης, Ι. Χρυσοβιτσινός, Δ. Αναστασόπουλος, Ν. Αγνάντη και Ν. Αντωνίου.


agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Στόχος η λειτουργία εντός του 2018
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5763844667886495787
item