Αγώνας δρόμου με 20 προαπαιτούμενα έως το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου Αγώνας δρόμου με 20 προαπαιτούμενα έως το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Αγώνας δρόμου με 20 προαπαιτούμενα έως το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου

Αγώνας δρόμου με 20 προαπαιτούμενα έως το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου
Σε νέο αγώνα δρόμου καλείται να «τρέξει» η κυβέρνηση έως την ερχόμενη Δευτέρα, υλοποιώντας τα 20 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την εκταμίευση της δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ.
Τα εν λόγω προαπαιτούμενα περιλαμβανάνουν εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ και τα επιδόματα και τις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων, μεταξύ άλλων.
Μια γεύση ωστόσο για τις σχετικές με το χρέος αποφάσεις μπορεί να προκύψουν ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα όπου αναμένεται η συγκρότηση των τεχνικών ομάδων στις Βρυξέλλες και η άτυπη συνεδρίασή τους για να προσδιοριστούν τα μεσοπρόσθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη, το EuroWorking Group αποφάσισε ότι μόλις ολοκληρωθεί η γ' αξιολόγηση, η Ελλάδα θα δικαούνται δανειακά κεφάλαια 3,3 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες της περιόδου Φεβρουαρίου-Ιουνίου.
Επιπλέον, θα εκταμιευτούν 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και 1,9 δισ. ευρώ ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για την επόμενη ημέρα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.
Η δόση των 6,7 δισ. ευρώ, πάντως, αναμένεται να σπάσει στα δύο και να συνδεθεί με προϋποθέσεις, με βασικότερη αυτή της πορείας εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Με ρυθμούς χελώνας η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου
Στα τέλη Οκτωβρίου 2017 ο ESM εκταμίευσε 800 εκατ. ευρώ στα οποία η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να προσθέσει άλλα 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά διαθέσιμα και να αποπληρώσει μέσα σε 95 ημέρες οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα.
Παρότι η εν λόγω διαδικασία κινήθηκε γρήγορα, υπάρχουν ακόμη πληρωμές που εκκρεμούν. Για το λόγο αυτό και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πιέζει νοσοκομεία , ΕΟΠΥΥ και ταμεία να τις κάνουν εγκαίρως, ώστε έως τις αρχές Φεβρουαρίου να έχει καταβληθεί το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση που το χρονικό όριο επιτευχθεί, τότε η Ελλάδα θα λάβει την υπο δόση της τρίτης αξιολόγησης ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών και θα πρέπει εξοφλήσει συνολικά 2,25 δισ. ευρώ προς ιδιώτες μέχρι τον Ιούνιο.
Τη Δευτέρα, πάντως, έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο με την ψήφιση 110 προαπαιτούμενων στη Βουλή, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την προδιαγεγραμμένη, πλέον, πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.
Epirusblog Gr
5 of 5
Αγώνας δρόμου με 20 προαπαιτούμενα έως το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 134346189602548259
Σχόλια
item