Στο ελληνικό νησάκι που δεν τολμούν να χτίσουν πάνω από 11 σπίτια, γιατί φοβούνται πως κάποιο θα γκρεμιστεί Στο ελληνικό νησάκι που δεν τολμούν να χτίσουν πάνω από 11 σπίτια, γιατί φοβούνται πως κάποιο θα γκρεμιστεί | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Στο ελληνικό νησάκι που δεν τολμούν να χτίσουν πάνω από 11 σπίτια, γιατί φοβούνται πως κάποιο θα γκρεμιστεί

Στο ελληνικό νησάκι που δεν τολμούν να χτίσουν πάνω από 11 σπίτια, γιατί φοβούνται πως κάποιο θα γκρεμιστεί
Μαζί με των Ιωαννίνων, είναι το μόνο κατοικημένο νησί σε λίμνη της Ελλάδος.

Ένα νέο βίντεο του Αγίου Αχιλλείου των Πρεσπών μας γνωρίζει το νησί με τρόπο εντυπωσιακό:Ο Αγ. Αχίλλειος, απέxει 60 χλμ. από τη Φλώρινα, 65 χλμ. από την Καστοριά και ο ομώνυμος οικισμός είναι χτισμένος σε υψ. 853 μ. μέσα στη Μικρή Πρέσπα.

Στο Τοπικό Διαμέρισμα Αγίου Αχιλλείου 
υπάγεται και ο οικισμός Πύλη, που κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν τούρκικο χωριό. 

Στο νησί υπήρχε ρωμαϊκός και βυζαντινός οικισμός, ο οποίος σύμφωνα με επιγραφές που ανακαλύφθηκαν ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Λύκη.


Βασιλική Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών

Στο νησάκι υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες, από τις οποίες σημαντικότερη είναι η τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ. Άλλες εκκλησίες στο νησί είναι η βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων (11ος αιώνας), ο ναός του Αγίου Δημητρίου (14ος αιώνας), η βασιλική του Αγίου Γεωργίου (15ος αιώνας) και η εκκλησία της Παναγίας Πορφύρας.

Στο νησάκι του Αγ. Αχιλλείου που προσεγγίζεται πλέον από πλωτή ξύλινη γέφυρα 800μ., υπάρχει ο ομώνυμος οικισμός με τα 11 σπίτια που η παράδοση θέλει να είναι πάντα τόσα, αφού θρυλείται ότι αν γίνουν περισσότερα, κάποιο θα γκρεμιστεί.Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό.

Είναι το δεύτερο κατοικημένο νησί σε λίμνη της Ελλάδος, μετά το νησί των Ιωαννίνων.

Κάθε καλοκαίρι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Πρεσπών, πραγματοποιούνται συναυλίες και οι θεατές φτάνουν στο νησί περπατώντας τη γέφυρα (τα τελευταία χρόνια) ή με καραβάκια. 

Μεταξύ των καλλιτεχνών που έχουν εμφανιστεί στον Άγιο Αχίλλειο τις τελευταίες δεκαετίες είναι οι Μίκης Θεοδωράκης, Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Ελένη Καραϊνδρου, Διονύσης Σαββόπουλος, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Γιώργος Νταλάρας κ.α.
Epirusblog Gr
5 of 5
Στο ελληνικό νησάκι που δεν τολμούν να χτίσουν πάνω από 11 σπίτια, γιατί φοβούνται πως κάποιο θα γκρεμιστεί
Epirusblog Gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7995907944063881425
Σχόλια
item