Ήπειρος: Εγκατάλειψη και φτώχεια!,,,Μόλις 11.500 ευρώ (έναντι 16.294 πανελλαδικά) το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ Ήπειρος: Εγκατάλειψη και φτώχεια!,,,Μόλις 11.500 ευρώ (έναντι 16.294 πανελλαδικά) το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Εγκατάλειψη και φτώχεια!,,,Μόλις 11.500 ευρώ (έναντι 16.294 πανελλαδικά) το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

RAFTINGK

Μόνοι και αβοήθητοι πολίτες και φορείς παλεύουν για να επιβιώσουν...

Όλοι δίνουν προτεραιότητα στον τουρισμό, ο οποίος άμεσα μπορεί να ενισχύσει την  τοπική οικονομία…

Φαίνεται πως θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια ακόμη μέχρις ότου καταφέρει η Ήπειρος να… ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις στην φτώχεια,  που εδώ και χρόνια σταθερά καταλαμβάνει, έχοντας ένα από τα μικρότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε πανελλαδικό επίπεδο!
Αν και η εικόνα στην περιοχή μας μιλά από μόνη της (λίγες μεγάλες βιομηχανίες απέμειναν όρθιες, οι μικρομεσαίοι φυτοζωούν, ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας αργοσβήνει), η έρευνα που έδωσε στην δημοσιότητα χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, απλώς επιβεβαιώνει την πολύ δύσκολη κατάσταση για την πλειοψηφία των Ηπειρωτών. 
Τα στοιχεία αφορούν στο 2015 και αποτυπώνουν σημαντική μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η οποία όμως εκτιμάται ότι συνεχίζεται, λόγω της λιτότητας και της αύξησης της φορολογίας τα τελευταία χρόνια!
Η φτωχή  Ήπειρος
Σύμφωνα λοιπόν με τους περιφερειακούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, δεύτερη φτωχότερη περιφέρεια της χώρας είναι η Ήπειρός με 11.500 ευρώ κατά κεφαλήν ΑΕΠ (-1,1%), ενώ κάτω από αυτήν βρίσκονται η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη με 11.164 ευρώ (-1,4%) και πιο πάνω η Δυτική Ελλάδα με 12.097 ευρώ (-0,3%), η Θεσσαλία με 12.393 ευρώ (0%), η Κεντρική Μακεδονία με 12.557 ευρώ (+0,3%), το Βόρειο Αιγαίο με 12.582 ευρώ (-2,3%), η Πελοπόννησος με 13.358 ευρώ (+0,5%), η Κρήτη με 13.912 ευρώ (0%) και η Στερεά Ελλάδα με 14.117 (-0,4%).
Στον αντίποδα, πλουσιότερη περιφέρεια της χώρας είναι η Αττική με 22.192 ευρώ κατά κεφαλήν ΑΕΠ (μείωση 0,9% το 2015 σε σχέση με το 2014) και ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο με 18.153 ευρώ (+0,6%), η Δυτική Μακεδονία με 15.642 ευρώ (-4,2%) και τα Ιόνια Νησιά με 15.039 ευρώ (+0,2%).
Ο πανελλαδικός μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 16.294 ευρώ, μειωμένος κατά 0,7% σε σχέση με το 2014.
Διαχρονική εγκατάλειψη…
Βέβαια, όσο κι αν προσπαθούν οι Ηπειρώτες να σταθούν στα πόδια τους, το γενικότερο οικονομικό κλίμα της χώρας, σε συνδυασμό με την διαχρονική εγκατάλειψη της Πολιτείας, κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. 
Η ανεργία στην περιοχή μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τους νέους ανθρώπους να παλεύουν για μια θέση στο Δημόσιο, ακόμη και εποχιακή, αφού τα κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα.
Η αγροτοκτηνοτροφία που θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση, περνάει πολύ δύσκολες μέρες, γι’ αυτό εξάλλου την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλιμακωθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με πανελλαδικά μπλόκα σε κομβικά σημεία των Εθνικών Οδών. 
Τα αυξημένο κόστος παραγωγής, η υψηλή φορολογία, οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και τα δάνεια, έχουν οδηγήσει πολλούς Ηπειρώτες παραγωγούς σε απόγνωση, που όχι μόνο δεν βγάζουν μεροκάματο, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις και ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή!
Μόνη λύση ο Τουρισμός
Ωστόσο, ο κλάδος που ακόμη φαίνεται πως αντέχει στην κρίση, είναι ο Τουρισμός, στον οποίο πολλά ποντάρει και η Ήπειρος, με μεγάλες μάλιστα αξιώσεις! 
Αν και ακόμη κατέχει ένα μικρό μερίδιο από την τουριστική «πίτα», μετά και την παράδοση της Ιόνιας Οδού, αλλά και την επίλυση των προβλημάτων στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, με τις απαραίτητες πρωτοβουλίες η κίνηση αναμένεται να εκτοξευθεί (κάτι εξάλλου που φάνηκε κατά την περίοδο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς). 
Σωστά λοιπόν επαγγελματίες και τοπικοί φορείς έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς την τουριστική προβολή της Ηπείρου σε Ελλάδα και εξωτερικό, με απώτερο σκοπό να την καταστήσουν προορισμό 12 μήνες το χρόνο. 
Τα ταξίδια σε Ισραήλ, Τουρκία, Γερμανία, Σκανδιναβία, Ρωσία κ.α. φαίνεται πως σιγά σιγά θα αποδώσουν καρπούς, εάν φυσικά υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση από τους τοπικούς φορείς (Περιφέρεια, Δήμους, Ξενοδόχους) και δοθεί βαρύτητα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου έναντι των άλλων περιοχών. 
Σ’ αυτές τις πρωτοβουλίες έρχονται να προστεθούν και  «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», ένα μοναδικό στο είδος του καινοτόμο πρόγραμμα, που θα συνδέει τα πέντε σημαντικότερα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου και η έναρξή του προγραμματίστηκε από την Περιφέρεια και το Σωματείο «Διάζωμα» να γίνει στα μέσα του ερχόμενου φθινοπώρου. 
Γεγονός είναι ένα: η Ήπειρος μπορεί να υποστηρίξει πολλές μορφές τουρισμού (καλοκαιρινό, χειμερινό, πολιτιστικό, γαστρονομικό, θρησκευτικό, αθλητικό, ιαματικό – ιατρικό, αρχιτεκτονικό, οινοτουρισμό…), αρκεί ότι γίνεται να είναι στοχευμένο και μέσα από την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 
proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Εγκατάλειψη και φτώχεια!,,,Μόλις 11.500 ευρώ (έναντι 16.294 πανελλαδικά) το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7202423129533267997
Σχόλια
item