Il Sole 24 Ore: Ο Τσίπρας ιδιωτικοποιεί την ενέργεια και οι αγορές γιορτάζουν

Il Sole 24 Ore: Ο Τσίπρας ιδιωτικοποιεί την ενέργεια και οι αγορές γιορτάζουν
Η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore τιτλοφορεί άρθρο της «Ο Αλέξης Τσίπρας ιδιωτικοποιεί τον τομέα της ενέργειας και οι αγορές γιορτάζουν».
Ο δημοσιογράφος Βιττόριο Ντα Ρολντ γράφει ότι, σύμφωνα με αξιόπιστες ελληνικές πηγές, μπόρεσε να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές για το ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα «που αφορά την ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στρατηγικής σημασίας». 
Η Il Sole προσθέτει ότι «η κυβέρνηση αποδέχθηκε, αν και με δυσκολία, να πωληθεί ποσοστό 17% της ΔΕΗ».
Όπως σημειώνει, πρόκειται για «τον ενεργειακό γίγαντα του Δημοσίου, ο οποίος, επί μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν ο πυρήνας της πιο αδιάλλακτης και αντίθετης -σε ό,τι αφορά την κατάργηση του μονοπωλίου του Δημοσίου- συνδικαλιστικής οργάνωσης».
Η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου, η οποία ανήκει στην Ιταλική Ένωση Βιομηχάνων, εκτιμά ότι η εν λόγω ιδιωτικοποίηση, και άλλες οκτώ που αναμένεται να ακολουθήσουν, θα συμβάλλουν καθοριστικά να δοθεί στο «πράσινο φως» για την αξιολόγηση στο Eurogroup.
Η εφημερίδα Corriere della Sera, παράλληλα, σε άρθρο της, αναφέρεται στην πορεία Ελλάδας και της Πορτογαλίας και στη φόρμουλα που υιοθέτησαν,η οποία δείχνει να τους επιτρέπει να ξεπεράσουν την κρίση. 
Η Corriere υπενθυμίζει ότι το επιτόκιο των ελληνικών δεκαετών ομολόγων μειώθηκε στο 4,8%, και είναι «το πιο χαμηλό επιτόκιο από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα».
«Η Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα -με την παροχή υποστήριξης και τις απαιτήσεις της Ευρώπης- κατάφερε να παραμείνει στο ευρώ, βελτίωσε τη δημοσιονομική της κατάσταση και στάθηκε ικανή να πετύχει σχετική άνοδο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της», γράφει η ιταλική εφημερίδα.
Υπογραμμίζει, τέλος, ότι μετά τις δυσκολίες των περασμένων ετών και τις «αμφιβολίες» ως προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας «οι οποίες προέβαλαν εναλλακτικές λύσεις σε εκείνη της ορθόδοξης λιτότητας», οι αγορές, τώρα, «έχουν αλλάξει στάση και άποψη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

epirusblog.gr
5 of 5
Il Sole 24 Ore: Ο Τσίπρας ιδιωτικοποιεί την ενέργεια και οι αγορές γιορτάζουν
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1563264283629991066
item