Financial Times: Βρετανία και Ιρλανδία κατέληξαν σε συμβιβασμό για τα σύνορα
Η Βρετανία και η Ιρλανδία κατέληξαν σ' έναν συμβιβασμό στο ζήτημα των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με τους Financial Times.
Το θέμα των συνόρων απειλούσε να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Το προσχέδιο της συμφωνίας αναφέρεται στη διατήρηση της «ρυθμιστικής ευθυγράμμισης» μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. 
Η επιλογή των λέξεων, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που συμμετέχει στις συνομιλίες,καθησύχασε την ανησυχία του Δουβλίνου για πιθανά σκληρά σύνορα στο νησί ενώ το Λονδίνο δε διατύπωσε αντιρρήσεις. 
Η προσωρινή συμφωνία ήρθε λίγα μόλις λεπτά προτού η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, συναντήσει, σε ένα κρίσιμο μεσημεριανό γεύμα, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Κλοντ Γιουνκέρ. 
Μία συνάντηση κατά την οποία η Ιρλανδία παρέμενε το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους όρους του διαζυγίου της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κείμενο της συμφωνίας θα πρέπει να υπογραφεί από την Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια του γεύματος, όπου η ΕΕ θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από την πρωθυπουργό της Βρετανίας.
Η συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου θα αποτελούσε σημαντική κρίσιμη καμπή για τις συνομιλίες του Brexit, σύμφωνα με τους Financial Times, βάζοντας τέλος στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν εννέα μήνες.
Τα νέα για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία συνέβαλαν στην άνοδο της λίρας. Το βρετανικό νόμισμα κατέγραψε άνοδο 0,7% και διαπραγματεύεται στα 1,3524 δολάρια.
Ιρλανδία: Καταλήξαμε σε μια συνολική συμφωνία για τα ιρλανδικά ζητήματα
Οι διαπραγματευτές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit κατέληξαν σε συμφωνία πάνω σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ιρλανδία, μεταξύ άλλων και στην ευθυγράμμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων στο νησί ώστε να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο, δήλωσαν στο Ρόιτερ δύο πηγές στην ιρλανδική κυβέρνηση.
«Καταλήξαμε σε μια συνολική συμφωνία για τα ιρλανδικά ζητήματα. Η φράση κλειδί είναι μια σαφής δέσμευση να διατηρηθεί η ευθυγράμμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων αναφορικά με τους κανονισμους της τελωνειακής ένωσης και της εσωτερικής αγοράς που απαιτείται για να στηριχθούν η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οικονομία ολόκληρου του νησιού και τα σύνορα», δήλωσε η μία από τις πηγές.
Κόβενι: Η συμφωνία εξασφαλίζει ότι δε θα υπάρξει και πάλι σκληρό σύνορο στο νησί
Οι διαπραγματευτές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται «πολύ κοντά στην τελική συμφωνία» όσον αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ιρλανδία, η οποία εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει και πάλι ένα σκληρό σύνορο στο νησί, δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.
«Ελπίζουμε ότι μέσα σε μια ώρα θα είμαστε σε θέση να κάνει ο πρωθυπουργός μια θετική δήλωση προς στη χώρα ότι κάποια από τα ζητήματα-κλειδιά που θέταμε επί μήνες θα αντιμετωπισθούν συνολικά στην πρώτη φάση», δήλωσε ο Κόβενι μιλώντας στο δημόσιο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE. 
«Πιστεύω ότι έχουμε τώρα μια διατύπωση που μας δίνει τις εγγυήσεις που χρειαζόμαστε ώστε, ανεξάρτητα από το πώς θα πάνε οι συνομιλίες της δεύτερης φάσης, οι άνθρωποι να καθησυχαστούν ότι δεν θα δουν και πάλι ένα σύνορο στο νησί»