Η Ουγγαρία στηρίζει την Πολωνία έναντι της EE και «κόβει» τις κυρώσεις Η Ουγγαρία στηρίζει την Πολωνία έναντι της EE και «κόβει» τις κυρώσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Η Ουγγαρία στηρίζει την Πολωνία έναντι της EE και «κόβει» τις κυρώσεις

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν με τον ισχυρό άνδρα πίσω από την πολωνική κυβέρνηση, τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλάβ Κατζίνσκι (AP Photo/Jarek Praszkiewicz)

Μήνυμα πως η Ουγγαρία θα στηρίξει την Πολωνία σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα έστειλε ο αντιπρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζολτ Σέμζεν, λίγες ώρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά την έναρξη διαδικασίας κυρώσεων σε βάρος της Βαρσοβίας ως ποινή για τη δικαστική μεταρρύθμιση που επιδιώκει.

Όπως μεταδίδει το κρατικό ουγγρικό πρακτορείο MTI ο κ. Σέμζεν είπε ότι η απόφαση της Επιτροπής «βλάπτει σοβαρά την κυριαρχία της Πολωνίας», προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία θα υπερασπιστεί την Πολωνία έναντι αυτής της «άδικης πολιτικής διαδικασίας».

Η στάση της Βουδαπέστης ουσιαστικά αποκλείει το ενδεχόμενο οι κυρώσεις σε βάρος της Πολωνίας να φτάσουν έως τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αυτό απαιτεί ομόφωνη ψήφο των υπόλοιπων κρατών-μελών.

Η τοποθέτηση Σέμζεν ουσιαστικά επαναβεβαιώνει παλαιότερες δηλώσεις του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ότι η Βουδαπέστη θα μπλοκάρει με βέτο τυχόν προσπάθεια αφαίρεσης της πολωνικής ψήφου. Ουγγαρία και Πολωνία είναι σύμμαχοι σε πολλά ζητήματα, όπως στην αντίθεσή τους στην ευρωπαϊκή πολιτική για διαμοιρασμό προσφύγων.

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν τη Βαρσοβία ότι με τους νόμους που προωθεί θέτει τέλος στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Μεταξύ άλλων, τα επίμαχα νομοσχέδια θα υποχρεώσουν σε αποχώρηση έως και το 40% των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου και θα δώσουν στην κυβέρνηση τον έλεγχο του σώματος που διορίζει τους δικαστές.

Ο πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης διαμήνυσε νωρίτερα πως η Βαρσοβία δεν προτίθεται να υποχωρήσει και θα επιμείνει στην αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση.

Αλλά η Ουγγαρία δεν αρκεί

Παρά ταύτα, η Ουγγαρία δεν θα μπορέσει μόνη της να εμποδίσει την εκκίνηση της διαδικασίας κυρώσεων, η οποία απαιτεί μόνο διευρυμένη πλειοψηφία των 22 εκ των 27 χωρών της ΕΕ (η Πολωνία δεν συμμετέχει στην ψηφοφορία).

Η ψηφοφορία για την έναρξη της επιβολής κυρώσεων δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί, καθώς η Κομισιόν έδωσε στην Πολωνία προθεσμία τριών προκειμένου να ακυρώσει την επίμαχη δικαστική μεταρρύθμιση, γεγονός που δίνει στις δύο πλευρές περιθώριο διαπραγμάτευσης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει καλέσει τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι σε γεύμα εργασίας στις Βρυξέλλες στις 9 Ιανουαρίου. Εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης είπε πως ο κ. Μοραβιέτσκι δέχεται την πρόσκληση.
Epirusblog Gr
5 of 5
Η Ουγγαρία στηρίζει την Πολωνία έναντι της EE και «κόβει» τις κυρώσεις
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 8693370192211162004
Σχόλια
item