Ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, θέτοντας τέλος στην πολιτική δεκαετιών που παρέπεμπε το μέλλον της ιστορικής πόλης στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

«Σήμερα επιτέλους αναγνωρίζουμε το πρωτοφανές, ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ» είπε σε έκτακτο διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι πρόκειται απλώς για «αναγνώριση της πραγματικότητας».

Ο κ. Τραμπ διευκρίνισε πάντως ότι η έκταση της πόλης που θα λειτουργήσει ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και με τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.

Ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου έχουν προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ μπορεί να προκαλέσει κύμα βίας και έντασης στη Μέση Ανατολή.

Σε μία προσπάθεια να δείξει ότι με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ δεν κλείνει την πόρτα στη λύση των «δύο κρατών», την οποία στηρίζει η διεθνής κοινότητα, ο κ. Τραμπ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν αυτό το ενδεχόμενο εάν Ισραήλ και Παλαιστίνιοι το θέλουν.

Ο κ. Τραμπ προσέθεσε πάντως πως έχει διατάξει το Στέιτ Ντιπάρμεντ να αρχίσει αμέσως το σχεδιασμό της μετακίνησης της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, από το Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται σήμερα.

Η οικοδόμηση της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ θα αρχίσει το ταχύτερο δυνατό και το τελικό έργο θα αποτελεί τιμή στην ειρήνη, είπε.

Συμπλήρωσε δε ότι το επόμενο διάστημα ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα πραγματοποιήσει περιοδεία ειρήνης στην περιοχή.
epirusblog.gr
5 of 5
Ο Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1624358083648366934
item