Άρτα: Χάρης Ρώμας στον «Τ» - Η Άρτα αποτελεί για μένα πάντα ευχάριστη έκπληξη Άρτα: Χάρης Ρώμας στον «Τ» - Η Άρτα αποτελεί για μένα πάντα ευχάριστη έκπληξη | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Χάρης Ρώμας στον «Τ» - Η Άρτα αποτελεί για μένα πάντα ευχάριστη έκπληξη

Άρτα: Χάρης Ρώμας στον «Τ» - Η Άρτα αποτελεί για μένα πάντα ευχάριστη έκπληξη
Ευχαρίστως παραχώρησε συνέντευξη στον «Τ» μετά την παιδική παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» του Ιουλίου Βερν, στην αίθουσα Διώνη. Ευγενικός, προσιτός και οικείος όπως πάντα απάντησε χωρίς στρογγυλοποιήσεις σ’ όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν. Την συνέντευξη παραθέτουμε στη συνέχεια.
Ερ: Σε 80 ημέρες ο γύρος του Κόσμου, όμως τελικά είναι τέτοια η αποδοχή της παράστασης που θα ταξιδέψει σε 120 πόλεις και θα φτάσει μέχρι την Αυστραλία; Καλώς ήρθατε για δεύτερη φορά στην Άρτα, κ. Ρώμα.
Απ: Καλώς σας βρήκα και σας ευχαριστώ πολύ για την χορηγία επικοινωνίας και την υποστήριξη. Πράγματι, το έργο αυτό, επειδή συνάδει με τον τίτλο του, θα κάνει έναν πολύ μεγάλο «γύρο» παραστάσεων. Αυτό βέβαια επειδή ξεκίνησε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Διότι για να λέμε τα πράγματα με τα’ όνομά τους, εάν δεν έχει εμπορικό αντίκτυπο μια δουλειά, δεν τη ζώσει ούτε ο Ιούλιος Βερν που είναι ένας πολύ μεγάλος συγγραφέας κι έχει γράψει αυτό το πολύ δημοφιλές ανάγνωσμα. Είναι το πέμπτο πιο δημοφιλές όλων των εποχών. Για να καταλάβετε τα μεγέθη, το πρώτο είναι η Βίβλος. Δεν το σώζει όμως. Μια παράσταση πρέπει να είναι από μόνη της καλή και προσεγμένη για να έχει την απήχηση που χρειάζεται και να αμείβονται κανονικά οι άνθρωποι. Διότι πρόκειται για επάγγελμα και ευτυχώς που η απήχηση είναι πολύ μεγάλη. Τόσο που ενώ είχα συμφωνήσει αρχικά με τον παραγωγό μου κ. Χριστόπουλο να κάνουμε 60 διπλές παραστάσεις σε 60 πόλεις, τελικά βλέποντας τη μεγάλη απήχηση θα πάμε σε 120. Επίσης, μου είχε κάνει πρόταση η Κάτια Δανδουλάκη που την λατρεύω να παίξουμε, όμως εγώ είχα βάλει ήδη το «Γύρω του κόσμου» στο μυαλό μου και αρνήθηκα. Βλέποντας τώρα την παράστασή της στο θέατρο πρέπει να πω ότι ζήλεψα πάρα πολύ. Είναι πολύ ωραία η δουλειά τους, πλην όμως με αποζημιώνει η ανταπόκριση της δικής μας παράστασης και η πρόσκληση που λάβαμε ήδη να την παρουσιάσουμε στο Σύδνεϋ από την εκεί ελληνική Ομογένεια, όπως και στην Κύπρο.
Ερ: Και στην Άρτα με δυο παραστάσεις. Διαπιστώσατε ανταπόκριση;
Απ: Ειλικρινά με έχει εντυπωσιάσει η απήχηση που υπάρχει στην Άρτα. Ομολογώ ότι πέρυσι που ήρθαμε με την ιστορία των Χριστουγέννων δεν το περίμενα αυτό που συνάντησα εδώ.
Ερ: Δέχεστε προσκλήσεις από Δήμους ή πολιτιστικούς Συλλόγους;
Απ: Ναι, ασφαλώς. Και θα το κάνουμε και στο Δήμο Ευρυτανίας και σε
άλλα μέρη.
Ερ: Χάρης Ρώμας, παιδικό θέατρο και με διδακτικό περιεχόμενο. Αποτελεί την αποστολή σας πέρα από την τέχνη που ήδη υπηρετείτε με επιτυχία;
Απ: Μέσα από την τέχνη γίνεται αυτό. Πράγματι, το παιδικό θέατρο με το οποίο ασχολούμαι δέκα χρόνια παράλληλα με το θέατρο για ενήλικες, είναι ένα πολύ σπουδαίο κομμάτι της ζωής μου και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του θεάτρου. Δυστυχώς, θεωρείται εύκολη λύση, διότι με σχετικά μικρό κόστος, με φθηνές παραγωγές, με δυο τρία σπετσάτα και δυο τρία κουστούμια, πολλές φορές αυτοσχέδια, γίνονται αρκετές παραστάσεις. Απ’ ότι μου έλεγαν από το «Αθηνόραμα» φέτος θα παρουσιαστούν περί τις 150 παραστάσεις σ’ όλη την Ελλάδα, που όπως καταλαβαίνετε, πιστεύω ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό εκείνων που είναι φτιαγμένες με προσοχή στη λεπτομέρεια. Είναι πολύ σημαντικό επίσης ένας δημιουργός να κρύβεται πίσω από μια παιδική παράσταση που να ξέρει πώς το θέαμα θα είναι ψυχαγωγικό ταυτόχρονα όμως να περνούν κι όλα τα μηνύματα του έργου ώστε να καθίσταται ταυτόχρονα διδακτικό. Αυτό θέλει μεγάλη μαεστρία για να γίνει. Διότι το παιδί εύκολα αποσυντονίζεται και από την άλλη δεν μπορείς να του προσφέρεις ένα φθηνό θέαμα για να του τραβήξεις την προσοχή. Δεν είναι Δελφινάριο το παιδικό θέατρο, κατά τα ψέματα. Άσχετα αν γονείς πηγαίνουν και σε τέτοια θεάματα τα παιδιά τους και ακούνε το ένα μπινελίκι πίσω από το άλλο. Άσχετα από τον κάθε συνάδελφο που κάνει τη δουλειά του, ένα παιδί δεν έχει θέση σε τέτοια θεάματα, διότι θεωρώ πως του διαμορφώνεις μια λάθος αισθητική. Αυτό όμως έχει να κάνει με τον γονιό και τον πολιτισμό που κουβαλάει μέσα του.
Ερ: Ο Ιούλιος Βερν μέσα από το έργο του και τον Φιλέα Φόγκ μιλά για τη νέα τεχνολογία και τα επιτεύγματά της. Ο Χάρης Ρώμας πως στέκεται απέναντι στη νέα τεχνολογία;
Απ: Εγώ δεν είμαι καλός σ’ αυτό το πράγμα, αλλά την αποδέχομαι με μεγάλη συγκίνηση και θαυμάζω πραγματικά τους επιστήμονες, θεωρώντας ότι ο κόσμος θα προχωρήσει με πολύ γρήγορα βήματα στον τομέα της τεχνολογίας. Κρίμα που δεν θα προλάβω, φαντάζομαι, να δω να γίνονται ατομικά ταξίδια σε άλλους πλανήτες... Ό,τι έχει οραματιστεί ο Ιούλιος Βερν έγινε πραγματικότητα. Αυτό με συγκλονίζει. Δεν θα τον έλεγα μάντη. Προφανώς ήταν ένα προχωρημένο βλέμμα που μπόρεσε να δει μπροστά και να φανταστεί αυτό που θα συμβεί.
Ερ: Τα πόδια μας εν τω μεταξύ θα πατάνε στη γη...; Και μιλώ μεταφορικά ως προς τις βασικές πάντα αρχές και αξίες.
Απ: Αυτό πράγματι είναι το μεγαλύτερο στοίχημα απ’ όλα. Να παραμείνεις με τα πόδια στη γη, σταθερά και με αγάπη γι’ αυτόν τον πλανήτη, ώστε να μπορείς να κατακτήσεις και οτιδήποτε άλλο πέρα απ’ αυτό.
Ερ: Έχει ρόλο η τέχνη σ’ αυτό;
Απ: Τον κυριότερο και καταλυτικότερο ρόλο τον έχει η τέχνη. Όπως και στην αλλαγή που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή στα πράγματα και ειδικά στη χώρα μας που ταλαιπωρείται πάρα πολύ από διάφορους δαίμονες και ιδεοληψίες. Η τέχνη είναι αυτή που πρέπει να βοηθήσει ώστε να απελευθερωθεί ο κόσμος, να δει καθαρά μπροστά και να μην πιστεύει πια σε ψευδαισθήσεις. Νομίζω ότι η τέχνη έχει ένα μεγάλο ρόλο σ’ αυτό.
Ερ: Να σας περιμένουμε ξανά στην Άρτα;
Απ: Ασφαλώς. Η Άρτα, από την πρώτη στιγμή που ήρθα, ήταν για μένα μια έκπληξη, διότι έχει μεγάλη αποδοχή η δουλειά μου εδώ. Δεν το ήξερα και δεν το είχα φανταστεί. Είχα ξανάρθει μια φορά παλιά. Όπως ακούσατε νωρίτερα έναν κύριο που με θυμήθηκε από τότε. Ήταν πριν 25 χρόνια και είχα έρθει προσκεκλημένος του κ. Τσοβόλα.
Ερ: Στην εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών;
Απ: Ναι, στις εποχές που ήταν παντοδύναμος. Είδα μετέπειτα από μακριά- δεν μείναμε φίλοι στενοί- την πτώση, την καταβαράθρωση αλλά και την αποκατάσταση. Και είμαι χαρούμενος γι’ αυτόν διότι πιστεύω ότι είναι ένας θετικός και τίμιος άνθρωπος. Αποκαταστάθηκε και είμαι ευχαριστημένος γι’ αυτό, διότι πραγματικά η ιστορία έχει δείξει ότι κάποιοι άνθρωποι αποκαθίστανται μετά θάνατον και είναι πολύ κρίμα.
Ερ: Είναι και λάτρης της ιδιαίτερης πατρίδας του, ο κ. Τσοβόλας. Κάθε Πάσχα βρίσκεται στην Άρτα, ενώ επισκέπτεται συνεχώς και το χωριό του Μελισσουργοί.
Απ: Και καλά κάνει. Η Άρτα είναι πολύ όμορφη πόλη και αξίζει να την αγαπούν οι άνθρωποι που κατάγονται απ’ αυτή.
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Χάρης Ρώμας στον «Τ» - Η Άρτα αποτελεί για μένα πάντα ευχάριστη έκπληξη
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 6256679813499660244
Σχόλια
item