Στην τέταρτη αξιολόγηση έρχονται οι κρίσιμες αποφάσεις και τα αγκάθια

Στην τέταρτη αξιολόγηση έρχονται οι κρίσιμες αποφάσεις και τα αγκάθια

Στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου στρέφουν πλέον την προσοχή τους οι θεσμοί, σύμφωνα με διαρροές εκπροσώπων τους, καθώς τότε θα τεθούν επί τάπητος όλες οι εκκρεμότητες και τα μέτρα που θα επιτρέψουν στην Αθήνα να σταθεί στα πόδια της αφότου λήξει η χρηματοδοτική στήριξη των εταίρων.


Στο επίκεντρο της τέταρτης αξιολόγησης θα βρεθούν τα δημοσιονομικά, δηλαδή το κατά πόσον θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στη μετά-Μνημόνιο περίοδο.

Ένα ενδεχόμενο είναι οι θεσμοί να ζητήσουν μείωση του αφορολόγητου από το 2019, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι έχει αρχικά συμφωνηθεί, εφόσον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρίνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν μόνο με τη μείωση των συντάξεων.

Ένα ακόμα ζητούμενο της τέταρτης αξιολόγησης θα είναι η διαμόρφωση του μεταμνημονιακού πλαισίου λειτουργίας της Ελλάδας. Το διαφαινόμενο μοντέλο θα περιλαμβάνει τακτική επιτήρηση και συνεπώς δεν χαρακτηρίζεται από τους θεσμούς ως «καθαρή έξοδος», όμως από την άλλη αυτή τη στιγμή φαίνεται πως αποφεύγεται ο κίνδυνος νέου Μνημονίου.

Ένα ακόμα κρίσιμο θέμα είναι η συγκρότηση του οικονομικού «μαξιλαριού» που θα χρειαστεί η Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει μόνη της τυχόν δημοσιονομικές περιπέτειες μετά τη λήξη του Μνημονίου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το «μαξιλάρι» θα ανέρχεται σε 12 έως 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Ένα μέρος, κατά πάσα πιθανότητα 9 δισεκ. ευρώ, θα προέλθει από τα δάνεια στήριξης ενώ τα υπόλοιπα θα πρέπει να αντληθούν από εξόδους στις αγορές.

Η Αθήνα για την ώρα σχεδιάζει περίπου τρεις εκδόσεις ομολόγων το 2018, επιδιώκοντας να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η ταχεία επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για την αξιολόγηση, το οποίο φάνηκε και στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ένα ακόμα κρίσιμο θέμα είναι το χρέος, καθώς όπως προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, προς το τέλος του Μνημονίου οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συντάξουν έκθεση βιωσιμότητας του και βάσει αυτής να αποφασιστεί μετέπειτα εάν θα υπάρξει περαιτέρω αναδιάρθρωση.

Το ΔΝΤ, που είναι ο μεγαλύτερος υπέρμαχος της βαθιάς ελάφρυνσης του χρέους, έχει καταστήσει σαφές πως δεν προσφέρει τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει εγκρίνει για την Ελλάδα εάν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν σε αξιόπιστα μέτρα ελάφρυνσης.
epirusblog.gr
5 of 5
Στην τέταρτη αξιολόγηση έρχονται οι κρίσιμες αποφάσεις και τα αγκάθια
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6877037688980216645
item