Στο «κόκκινο» οι σχέσεις κυβέρνησης - δικαστών μετά την απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν έσχες

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις κυβέρνησης - δικαστών μετά την απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν έσχες

«Να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος» ήταν το ειρωνικό και απειλητικό σχόλιο του Μαξίμου για την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει μη νόμιμη την υπουργική απόφαση για το «πόθεν έσχες» - «Κοροϊδεύουν την κοινωνία», ήταν η δήλωση Κοντονή.

Εντείνεται με γοργούς ρυθμούς, η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους δικαστές για το καυτό ζήτημα των τελευταίων ημερών που δεν είναι άλλο από τις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Η χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε παράνομη για έξι λόγους την υπουργική απόφαση που καθορίζει το περιεχόμενο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης όλων των υπόχρεων προς υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες (νομαρχών, δημάρχων, δημοσιογράφων κ.λπ.) έχει οδηγήσει στο «κόκκινο» τις σχέσεις των δύο εξουσιών (κυβέρνησης και δικαστών).


Η κυβέρνηση, έντονα ενοχλημένη από την απόφαση των συμβούλων Επικρατείας για την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης για το  πόθεν έσχες, εξαπολύει μύδρους κατά των  δικαστών, ενώ ευθέως απειλεί για τα αρνητικά μελλούμενα σε βάρος του δικαστικού σώματος.

Μάλιστα, ενδεικτικό το προθέσεων της κυβέρνησης που έχει χάσει την ψυχραιμία της και λειτουργεί απροκάλυπτα εκδικητικά σε βάρος των δικαστών είναι ότι μόλις έγινε  γνωστό το  «δια ταύτα» της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, το Μέγαρο Μαξίμου σχολίασε: «Να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος».

Την σκυτάλη της ειδικότητας παρέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο μέσα από το κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα και όλοι θα ελεγχθούν για όλα».

Λίγες ώρες μετά, ο καθ΄  ύλην αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μέσα από την Βουλή όπου διεξαγόταν η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, επισήμανε ότι οι δικαστές κοροϊδεύουν την κοινωνία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντονής είπε ότι «μετά την απόφαση του ΣτΕ η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί διακαώς την συνεργασία. Όμως πάνω από όλα θέτει ζήτημα Δημοκρατίας και ισονομίας. Δηλαδή τον έλεγχο όλων για όλα».

Ειδικότερα, για την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ που προέβλεπε πως θα δηλώνονται μόνο οι τραπεζικές καταθέσεις και όχι το περιεχόμενο των θυρίδων, ο κ. Κοντονής είπε: «Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι αν εμφιλοχωρήσουν εξαιρέσεις όπως έγινε με την προηγούμενη απόφαση και με αυτή απόψε τότε νόμος που υποχρεώνει αληθή δήλωση πόθεν έσχες δεν υπάρχει. Ας το καταλάβουν. Όσοι λένε το αντίθετο κοροϊδεύουν την κοινωνία».

«Αν ο νόμος ή οι δικαστικές αποφάσεις λένε στον υπόχρεο δήλωσης πόθεν έσχες πως πρέπει να βάζει τις τραπεζικές καταθέσεις αλλά δεν υποχρεούται να δηλώνει τα μετρητά στην θυρίδα της τράπεζας τότε ακυρώνεται ο νόμος και η λαϊκή επιταγή για διαφάνεια και έλεγχο» είπε, και προσέθεσε: «Αυτό είναι το σημαντικό».

Από την άλλη πλευρά ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Twitter αναφέρει: «Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει την εφαρμογή του θεσμού του Πόθεν Έσχες, προκαλεί το κοινό αίσθημα. Όσοι επιθυμούν συντεχνιακές εξαιρέσεις για τον εαυτό τους, ας το ξεχάσουν. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα τις αναγκαίες ρυθμίσεις για να ισχύσει η απαιτούμενη κατά το Σύνταγμα ισονομία».

Την ίδια στιγμή νομικοί διατυπώνουν ερωτηματικά ως προς την τύχη που θα έχουν τα προσωπικά δεδομένα και στοιχεία που έχουν κατατεθεί μέσω των δηλώσεων των πόθεν έσχες  μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε μη νόμιμη την σχετική  υπουργική απόφαση.

Μάλιστα, αναφέρουν ως παράδειγμα ότι πολίτες υποχρεώθηκαν να δηλώσουν το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων τους και τα τιμαλφή που είχαν στο σπίτι τους αξίας άνω των 30.000 ευρώ. Αυτό όμως κρίθηκε μη νόμιμο από το ΣτΕ, αλλά παρ' όλα αυτά στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχει περιέλθει σε γνώση τους το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων, τα τιμαλφή που έχουν στο σπίτι τους, κ.λπ.

Τι έκρινε το ΣτΕ
Η Ολομέλεια του ΣτΕ χθες το μεσημέρι σε έκτακτη συνεδρίαση δημοσίευσε την  υπ΄ αριθμ. 3212/2017 απόφασή της, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο  με την οποία έκρινε ότι για όλους τους υπόχρεους προς υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες και όχι μόνο για τους δικαστές είναι άκυρη από υπ΄  αριθμ. 1069/19.10.2017 απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που καθόριζε το περιεχόμενο υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτή την αίτηση ακύρωσης όλων των δικαστικών Ενώσεων που ζητούσαν την ακύρωση  της επίμαχης υπουργικής απόφασης.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ  έκρινε ότι η απόφασή της αφορά όλους τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων, καθώς είναι μη νόμιμες οι ρυθμίσεις ή παραλείψεις που αφορούν: 

1) Την υποχρέωση δηλώσεως των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις, σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ. 2) Η μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας  τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες. 
3) Η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά. 
4) Η μη πρόβλεψη προκειμένου περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις για την μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως. 
5) Η υποχρέωση δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. 
6) Προκειμένου περί τραπεζικών λογαριασμών η υποχρέωση αθροίσεως των προερχομένων από κάθε πηγή ποσών καθ' όλο το έτος και ακολούθως παραθέσω των πηγών από τις οποίες προέρχεται το απομένον στις 31 Δεκεμβρίου υπόλοιπο του λογαριασμού και του ακριβούς ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές αφού αφαιρεθούν τα ποσά των αναλήψεων, χωρίς να προσδιορίζεται από ποια πηγή ο/η υπόχρεος μπορεί να αφαιρέσει τα ποσά που ανέλαβε.

Ακόμη, οι  Σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι, λόγω της σπουδαιότητας και της έκτασης των ως άνω κριθεισών ως μη νομίμων ρυθμίσεων, δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτές να λειτουργήσει καθ' ολοκληρία το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, δεδομένου μάλιστα ότι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των εν λόγω δηλώσεων δεν επιτρέπει κατ αρχήν την πρόοδο στη συμπλήρωση, ολοκλήρωση και υποβολή αυτών αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες.

Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, ως εκ των προδήλων συνεπειών που έχουν οι πλημμέλειες αυτές στην όλη δομή και λειτουργία του συστήματος υποβολής, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί έναντι πάντων στο σύνολό της.
epirusblog.gr
5 of 5
Στο «κόκκινο» οι σχέσεις κυβέρνησης - δικαστών μετά την απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν έσχες
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2745317739147570055
item