Γιάννενα: Με «θεμέλια» και στατική μελέτη η γέφυρα Πλάκας Γιάννενα: Με «θεμέλια» και στατική μελέτη η γέφυρα Πλάκας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Με «θεμέλια» και στατική μελέτη η γέφυρα Πλάκας

                  Γιάννενα: Με «θεμέλια» και στατική μελέτη η γέφυρα Πλάκας

«Ρυθμό» δείχνει να έχει βρει η υπόθεση αναστήλωσης της γέφυρας Πλάκας, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες, με στόχο να ξεκινήσουν το καλοκαίρι οι κύριες εργασίες.

Τη Δευτέρα συνεδρίασε στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, στην Αθήνα, η Επιτροπή Παρακολούθησης για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού και εξετάστηκε η πορεία των εργασιών για την αναστήλωση, παρουσία της υπουργού, του γενικού γραμματέα Υποδομών  Γιώργου Δέδε, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ,  και εκπροσώπων από τη Γενική Γραμματεία Νεωτέρων Μνημείων, του ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου και του Ε.Μ.Π.

Η πιο σημαντική εξέλιξη έχει να κάνει με την παράδοση από τον μελετητή στο υπουργείο Πολιτισμού της στατικής – αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου της αναστήλωσης, που αναμένεται να εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. 

Μετά την έγκριση θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου, έτσι ώστε μέχρι την άνοιξη να έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος και να ξεκινήσουν το καλοκαίρι οι εργασίες.
Ειδική μνεία έγινε στο ότι εκτελέστηκαν, με άριστο τρόπο, από την περιφέρεια Ηπείρου οι εργασίες στερέωσης - ενίσχυσης του δυτικού μεσόβαθρου και του δυτικού βάθρου του γεφυριού, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Στην πολύτιμη συμβολή της περιφέρειας Ηπείρου στάθηκε και ο Αλέξανδρος Καχριμάνης σε χθεσινές του δηλώσεις, αναφέροντας πως χάρη στις ενέργειες των τοπικών παραγόντων όλο το προηγούμενο διάστημα, μπήκαν τα θεμέλια για να μπορέσει να υπάρξει συνέχεια.

«Θεωρώ ότι αυτές οι ενέργειες που έγιναν, ήταν το βασικότερο έργο για την αναστήλωση», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι χάρη στην άμεση παρέμβαση περιφέρειας και των τοπικών φορέων σώθηκε το Δυτικό βάθρο, καθώς η μελέτη είχε παραδοθεί στις 12 Οκτωβρίου και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν αρχές Νοεμβρίου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν αρχίσουν οι ισχυρές βροχοπτώσεις.  

«Από εδώ και πέρα  θα αναλάβει το υπουργείο Υποδομών και νομίζουμε ότι κάναμε όλα αυτά, τα οποία πλέον δίνουν το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι θα γίνει όπως ήταν πρώτα το γεφύρι», συνέχισε ο περιφερειάρχης και ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για τις έως τώρα εργασίες στη γέφυρα Πλάκας. 

«Ιδιαίτερα τον κ. Σμύρη, που ήταν επικεφαλής σε αυτή την ομάδα, που πήρε τις πρωτοβουλίες, και στα συνεργεία που ήταν επί τόπου, είτε αυτός ήταν ο κ. Πλιακοπάνος είτε ο κ. Αλέξης, και επίσης στην εταιρεία που μας βοήθησε με τις ειδικές γνώσεις που παρείχε», ανέφερε και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διοργανωθεί ειδική τελετή για αυτούς, κατά την οποία θα παρουσιαστούν και οι εργασίες που έγιναν στα δύο χρόνια για να στηθεί το γεφύρι. 

Την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών στερέωσης - ενίσχυσης των βάθρων, κατά τους προηγούμενους μήνες, και την αισιοδοξία του για τη συνέχεια, εξέφρασε με δήλωσή του ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.

«Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των εγκρίσεων των μελετών και των διαδικασιών ανάθεσης αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη του αναδόχου μέχρι την ερχόμενη άνοιξη και την έναρξη των εργασιών το καλοκαίρι. 

Είμαι αισιόδοξος ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί και το καλοκαίρι του 2018 θα δούμε το γεφύρι να στήνεται πάλι πάνω από τον Άραχθο. Όλα τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
                  
Γιάννενα: Με «θεμέλια» και στατική μελέτη η γέφυρα Πλάκας
Epirusblog Gr
5 of 5
                  
Ιωάννινα 5618103596014254956
Σχόλια
item