Γιάννενα: Ο οδικός χάρτης για να ξεκινήσει η αναστήλωση στο Γεφύρι Πλάκας Γιάννενα: Ο οδικός χάρτης για να ξεκινήσει η αναστήλωση στο Γεφύρι Πλάκας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ο οδικός χάρτης για να ξεκινήσει η αναστήλωση στο Γεφύρι Πλάκας

Γιάννενα: Ο οδικός χάρτης για να ξεκινήσει η αναστήλωση στο Γεφύρι Πλάκας
Έναν οδικό χάρτη με τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα της δεύτερης φάσης αναστήλωσης, περιέγραψε στην ουσία η συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, που συντονίζει και παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου της Στερέωσης, Αποκατάστασης, Αναστήλωσης και Ανάδειξης του Γεφυριού της Πλάκας και η οποία έγινε τη Δευτέρα στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Καθηγητή Μανόλη Κορρέ όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι τελευταίες επείγουσες και απαραίτητες εργασίες Στερέωσης και Προστασίας του ανατολικού και δυτικού βάθρου του γεφυριού και αποσαφηνίστηκαν οι προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν οι μελέτες αποκατάστασης που ήδη έχουν αρχίσει να εκπονούνται.
Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, αποτίμησε θετικά το έργο που έχει συντελεστεί ως τώρα, όσον αφορά στις τελευταίες, επείγουσες και απαραίτητες εργασίες στερέωσης και προστασίας του ανατολικού και δυτικού βάθρου του Γεφυριού, στις οποίες περιλαμβάνονται η πλήρωση της υποσκαφής της θεμελίωσης του δυτικού μεσόβαθρου, η προστασία και συγκράτηση του δυτικού τμήματος της γέφυρας με αγκύρια και τένοντες και η περισυλλογή και διάσωση του αυθεντικού υλικού του μνημείου. 
«Oι συγκεκριμένες πολύ απαιτητικές και δύσκολες εργασίες, καθότι πραγματοποιήθηκαν εντός της κοίτης του Αράχθου, εκτελέστηκαν με απόλυτη επιτυχία χάρις στην καθοριστική συνεισφορά της Περιφέρειας Ηπείρου και του αρχιτέκτονα Γιώργου Σμύρη», τονίζεται χαρακτηριστικά. 
Οι επόμενες ενέργειες
Παράλληλα, η Επιτροπή καθόρισε τις επόμενες ενέργειες που είναι απαραίτητο να συντελεστούν προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης του έργου το οποίο περιλαμβάνει έγκριση από το ΥΠ.ΠΟ.Α. των οριστικών μελετών που έχουν ήδη κατατεθεί, εκπόνηση των μελετών εφαρμογής, σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, διακήρυξη του διαγωνισμού και η επιλογή του αναδόχου, ώστε να διασφαλιστεί η εκκίνηση της τελικής φάσης αποκατάστασης του γεφυριού, την Άνοιξη του 2018.
Στη συνεδρίαση, που έγινε υπό την προεδρία της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, συμμετείχαν: ο Γιώργος Δέδες Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.Υ.ΜΕ., ο Αλέξανδρος Καχριμάνης Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Γιάννης Σεντελές Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, η Ευγενία Γατοπούλου προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠ.ΠΟ.Α., η Αμαλία Ανδρουλιδάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α, ο Δημήτρης Καλιαμπάκος Καθηγητής Ε.Μ.Π., ο Αλέξανδρος Λάμπρου Γενικός Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΗ, η Σοφία Δρόσου και ο Νίκος Τσίμας από το Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης. 
Ικανοποίηση Γ. Σεντελέ
Την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών στερέωσης – ενίσχυσης των βάθρων, κατά τους προηγούμενους μήνες, και την αισιοδοξία του για τη συνέχεια, εξέφρασε με δήλωσή του ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.
«Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των εγκρίσεων των μελετών και των διαδικασιών ανάθεσης αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάδειξη του αναδόχου μέχρι την ερχόμενη άνοιξη και την έναρξη των εργασιών το καλοκαίρι. 
Είμαι αισιόδοξος ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί και το καλοκαίρι του 2018 θα δούμε το γεφύρι να στήνεται πάλι πάνω από τον Άραχθο. Όλα τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για τη σύσκεψη, στην ανακοίνωση του Δήμου Β. Τζουμέρκων, σημειώνεται: «Όπως ανακοινώθηκε, παραδόθηκε από τον μελετητή στο Υπουργείο Πολιτισμού η Στατική – Αρχιτεκτονική Μελέτη του έργου της αναστήλωσης, η οποία θα εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. 
Μετά την έγκριση, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου, έτσι ώστε μέχρι την άνοιξη να έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος και το καλοκαίρι να ξεκινήσουν οι εργασίες».
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY
ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ο οδικός χάρτης για να ξεκινήσει η αναστήλωση στο Γεφύρι Πλάκας
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4380282323462290040
Σχόλια
item