Τσακαλώτος: Είσαι αποτυχημένος - Βενιζέλος: Ξεκαβαλικέψτε

Τσακαλώτος: Είσαι αποτυχημένος - Βενιζέλος: Ξεκαβαλικέψτε

«Αν ήταν παιδική χαρά το e-mail Χαρδούβελη, γιατί δεν παίξατε;» είπε ο υπουργός Οικονομικών - «Τι έχετε γίνει; Φιλοευρωπαϊστές, φιλοαμερικάνοι, φιλοαναπτυξιακοί;» απάντησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να προσθέσει: «Θα λάβετε απάντηση από το λαό».

Σφοδρή σύγκρουση με πολιτικοοικονομικά χαρακτηριστικά για την πορεία της χώρας την τελευταία εξαετία εξελίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ωστόσο, στο τέλος ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να καταφύγει σε κορώνες και προσωπικές επιθέσεις χαρακτηρίζοντας «αποτυχημένο πολιτικό» τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Οικονομικών.  


Ωστόσο, στην προσπάθειά του να κερδίσει … επιφανειακές εντυπώσεις υπέπεσε σε λεκτική γκάφα. «Είναι απορίας άξιος» είπε εννοώντας «είναι απορίας άξιο» και να συνεχίσει  «είναι άξιο προσοχής: αφού τα κάνατε τόσο καλά και εμείς τόσο κακά γιατί είστε τόσο αποτυχημένος πολιτικός;».
Λαμβάνοντας επι προσωπικού το λόγο ο κ. Βενιζέλος απάντησε «κύριε υπουργέ χαίρομαι γιατί είστε επιτυχημένος, αλαζόνας και ανεπίγνωστός. Την απάντηση θα την λάβετε από τον λαό και από τον ιστορικό του μέλλοντος. Ξεκαβαλικέψτε». 

Ε. Βενιζέλος: Το 2018 θα έχουμε καθαρή είσοδο στο 4ο μνημόνιο

Ο κ. Βενιζέλος στην αρχική του τοποθέτηση επισήμανε πως «Το κεντρικό ζήτημα του προϋπολογισμού είναι αν πρόκειται για προϋπολογισμό καθαρής εξόδου από το μνημόνιο της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου ή αν πρόκειται για έξοδο από το τρίτο μνημόνιο και είσοδο στο ήδη ψηφισμένο 4ο που δεν τελειώνει το 2023 αλλά περίπου το 2060».

Απαντώντας ο ίδιος εκτίμησε πως «Ο προϋπολογισμός είναι εξόδου απ το μνημόνιο 3 που μπήκαμε με τους χειρότερους δυνατούς όρους λόγω συνθηκών πρώτου εξαμήνου 2015 που οδήγησε στην συντριβή και στα capital controls. Θα έλεγα ότι 3 χρόνια μετά είναι εύκολη η σύγκριση για το πως θα εξελισσόταν η κατάσταση αν δεν είχε μεσολαβήσει η πολιτική αλλαγή τον Ιανουάριο του 2015.


Ή μάλλον αν δεν είχε καλλιεργηθεί η φαντασίωση ότι δήθεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια εναλλακτική πολιτική. Όχι μόνο δεν έχουμε καθαρή έξοδο αλλά κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας για το αν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο. Γιατί το άλλο μνημόνιο ήδη υπάρχει και έχει ψηφιστεί. Μπορεί μάλιστα να έχουμε και επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων. 

Είναι success story  η έξοδος από το 3 μνημόνιο με είσοδο στο μνημόνιο 4 χωρίς δάνειο και χωρίς τις πλάτες μιας προληπτικής γραμμής όπως αυτή που συμφωνήθηκε το 2014; Είναι επιτυχία να λες ότι οδηγείς την χώρα σε μια άλλη φάση όταν καλύπτεις τις ανάγκες από την αγορά με υψηλά επιτόκια διατηρώντας παράλληλα όλο το μηχανισμό εποπτείας;».

«Άκουσα τον κ. Τσακαλώτο να λεει ότι εμείς δεν θέλαμε ή δεν μπορούσαμε να πετύχουμε την προληπτική γραμμή γιατί δεν έκλεισε η 5η αξιολόγηση. Στις 6 Νοεμβρίου 2014 το eurogroup αποφάσισε να εντάξει την χώρα μας σε καθεστώς προληπτικής γραμμής. Ξέρετε ότι εμείς πήραμε την απόφαση να επισπεύσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. 


Το εισηγήθηκα προσωπικά για τον απλό λόγο ότι είχαμε συμφωνήσει με τους εταίρους την παράταση του 2ου προγράμματος εως το τέλος Φεβρουαρίου 2015 και έπρεπε να αφήσουμε περιθώριο στην νέα κυβέρνηση που θα προέκυπτε αναγκαστικά να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους και να αποδεχθεί το πλαίσιο υπο συνθήκες προληπτικής γραμμής και όχι νέου μνημονίου. 

Επισκέφτηκα μετά τις εκλογές τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου του έδωσα τα σχέδια εγγράφων που είχαμε στην διάθεσή μας και του είπα ότι αυτά είναι αγωνίσου να τα βελτιώσεις αλλά να αποδεχθείς το πλαίσιο γιατί δεν θα υπάρξει ευνοϊκότερο. Αυτό δυστυχώς απεδείχθη με την συμφωνία 12 Ιουλίου 2015» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.

«Κάνετε ανακατανομή μιζέριας»

«Τώρα ποιο είναι το στόρυ;» αναρωτήθηκε για να προσθέσει «Πηγαίνουμε χωρίς δίχτυ ασφαλείας, θεσμική υποστήριξη από τους εταίρους με υβριδική γραμμή εθνικού αποθεματικού, δηλαδή δικά μας ταμειακά αποθέματα που έχουν προκύψει από υπερφορολόγηση και ωμή αντιαναπτυξιακή πολιτική. 


Οι εταίροι και η κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το υπερπλεονασμα είναι ζωτική ανάγκη για να μην υπερβεί το χρέος το όριο που θέτει το μνημόνιο. Κάνετε ανακατανομή μιζέριας αντί ανακατανομή εισοδήματος. Όλα αυτά είναι και μια προετοιμασία να εμφανιστεί προεκλογικά ο εσωτερικός εχθρός. Η υπερφορολογούμενη μεσαία τάξη».

Ο ίδιος είπε ότι «εμείς την συνεχή διαπραγμάτευση με εταίρους την συνδέσαμε τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ειχε συμπεριληφθεί ρήτρα και ενεργοποιήθηκε. Ποτέ δεν δεχθήκαμε υπερβολικά πλεονάσματα με ύφεση ή με ανεμική ανάπτυξη στα όρια στασιμοχρεοκοπίας όπως έγινε το 2017. 


Τον Φεβρουάριο 2015 όταν όλα τα σκίαζε μια αχλή ότι εδω ήρθατε να καθαρίσετε με ριζοσπαστική λεβεντιά είχα εμφανίσει το mail Χαρδούβελη και σας έιπα ότι θα μοιάζει με παιδική χαρά σε σχέση με το μνημόνιο Τσίπρα» και επισήμανε «σήμερα σας λέω: πάρτε την απόφαση του eurogroup του Νοεμβρίου 2014 για προληπτική γραμμή κρατήστε την γιατί αν βρεθούμε στην θέση να συγκρίνουμε με την υβριδική γραμμή που σχεδιάζετε θα συγκρίνετε και θα δείτε τι επίπτωση έχει η μια πολιτική σε σχέση με την άλλη ως προς τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι «υδραργυρική χωρίς αξίες». «Το ακροατήριό σας δεν μπορεί να ακούσει ενιαία συνεκτική ιστορία. Τι έχετε γίνει; Φιλοευρωπαϊστές, φιλοαμερικάνοι, φιλοαναπτυξιακοί;» είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει την «ταπεινωτική υποχώρηση» θα κορυφώσει την σύγκρουση με τους εσωτερικούς Θεσμούς. «Δυστυχώς όταν και όποτε γίνουν οι εκλογές θα γίνουν σε συνθήκες Θεσμικής ρήξης. Αυτό δεν συνιστά επιστροφή στην κανονικότητα» προειδοποίησε.

«Η ζημιά που έγινε από το 2015 και μετά είναι μεγάλη. Κυρίως αφορά τον τρόπο σκέψης της κοινωνίας. Την δυνατότητα υιοθέτησης εθνικού στόχου χωρίς αμφιθυμίες και κόλπα. Σημασία έχει να ψηφιστεί από άλλη πλειοψηφία ένας προϋπολογισμός που θα εκφράζει αυτή την εθνική αντίληψη» είπε κλείνοντας την πρωτολογία του.

Ε. Τσακαλώτος: αν ήταν παιδική χαρά το email Χαρδούβελη γιατί δεν παίζατε;

Απαντώντας ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μετά την απόφαση του Νοεμβρίου 2014 το eurogroup τον επόμενο Δεκέμβριο είπε στην σχετική απόφαση πως αν η Ελλάδα κάνει αίτημα για προληπτική γραμμή τα κράτη μέλη τα το εξετάσουν με θετική ματιά.

«Αντίθετα η απόφαση του 2017 λέει ότι τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει το πρόγραμμα και το eurogroup δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με περισσότερα χρήματα όχι μόνο για να αντιμετωπίσει ληξιπρόθεσμες αλλά για να δημιουργήσει αποθέματα. Αρα στο δικό μας γιουρογκρουπ λεει ότι «Βγαίνετε και εμείς είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε».


 Στο δικό σας δεν το λέει. Αρα κ. Βενιζέλο κάνετε λάθος» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος για να συνεχίσει «δεν έχετε αξιολογήσει τα βραχυπροθεσμα μέτρα χρέους. Αλλάζουν επιτόκια που είναι κυμαινόμενα σε σταθερά. 

Αρα κλειδώνουμε ενα μεγάλο κομμάτι. Δεν είναι μόνο οι επεκτάσεις αλλά και η ρήτρα ανάπτυξης. Αυτό δεν υπήρχε σε εσάς. Αρα και τα πράγματα να μην πάνε καλά γιατί μπορεί να επιστρέψετε εσείς στην κυβένρηση θα έχουμε μεγαλύτερη βοήθεια».

Αναφορικά με το email Χαρδούβελη είπε « Γιατί δεν το κλείσατε αφού είναι παιδική χαρά. Γιατί δεν μπορέσατε να παίξετε στην παιδική χαρά; Δεν έχετε μάθει τίποτα πρέπει να μείνετε άλλα 4 χρόνια στην αντιπολίτευση για να μάθετε τι κάνατε λάθος».

«Είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να πίνετε νερό και να με ακούτε ταυτόχρονα κύριε υπουργέ» είπε ο κ. Βενιζέλος ξεκινώντας την ανταπάντηση για να εξηγήσει ότι από τον Νοέμβριο του 2014 εως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτος «είχε μεσολαβήσει η διαπίστωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η στείρα θέση της αντιπολίτευσης και όλοι ήξεραν ότι έρχονται εκλογές. 


Αυτό που είπε το eurogroup είναι ότι ήταν έτοιμο να δώσει προληπτική γραμμή αν η νέα κυβέρνηση επιβεβαιώσει τη έση προηγούμενης και υποβάλει αίτημα. Αυτό 20/2/2015 έπρεπε να έχει γίνει. Τότε όμως συνάψατε συμφωνία και επιστρέψατε 11 δις ευρώ και αρνηθήκατε να την φέρετε στην Βουλή. Η χώρα εξόκειλε και πήγαμε στο δράμα και την ταπεινωτική συμφωνία Ιουλίου».

Αναφορικά με την απόφαση του eurogroup του 2017 είπε «τι μας λένε τώρα; Πως θα μας βοηθήσουν να έχουμε ταμειακά διαθέσιμα εθνικά. Με πόρους από υπερφορολόγηση και υπερπλεόνασμα. Από το ESM θα είναι οι πόροι; Χωρίς αιρεσιμότητα και όρους; Όχι. Αυτό είναι το 4ο μνημόνιο. Δεν υπάρξει έξοδος από το 3 μνημόνιο. Υπάρχει δέσμευση για εφαρμογή 4ου».

Αναφορικά με την ρήτρα ανάπτυξης που επικαλέστηκε ο κ. Τσακαλώτος, απάντησε: «Πως το εμπνεύστηκαν οι Γάλλοι φίλοι σας; Θα μειώνονται οι τόκοι ή τα χρεολύσια και πότε; Οι τόκοι και τα χρεολύσια μειώνονται κατά το τρέχον έτος ενώ η ανάπτυξη προσδιορίζεται το επόμενο. 


Αρα πως λειτουργεί το σχέδιό σας;  Λέτε ότι υποτιμούμε βραχυπρόθεσμα μέτρα. Όλα τα μέτρα που σας φέρνει ως πρόταση ο ΕΣΜ είχαν περιγραφεί στο γιουρογκρουπ 2012».

«Προσχωρείτε στην πολιτική μας χωρίς να μπορείτε να την εφαρμόσετε για αυτό η παρουσία σας είναι επώδυνη για την χώρα» σχολίασε τέλος ο κ. Βενιζέλος
epirusblog.gr
5 of 5
Τσακαλώτος: Είσαι αποτυχημένος - Βενιζέλος: Ξεκαβαλικέψτε
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5104158469079280736
item