Το όνομα και το πολιτικό συμβούλιο έφεραν τις πρώτες γκρίνιες

Το όνομα και το πολιτικό συμβούλιο έφεραν τις πρώτες γκρίνιες
Όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική κάθε αρχή είναι δύσκολη. Το Κίνημα αλλαγής δεν αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα αφού μετά τα «γεννητούρια» και τα «βαφτίσια» του νέου φορέα, η προσγείωση στην καθημερινότητα αποκαλύπτει τις πρώτες δυσαρέσκειες και ενστάσεις. 

Η αλήθεια είναι οι δυσαρεστημένοι δεν τραβούν πολύ το σκοινί, ωστόσο είναι αντιληπτό ότι ο δρόμος για το συνέδριο του επόμενου Μαρτίου δεν θα είναι μια βόλτα στην παραλία.

Μέχρι σήμερα αντικείμενο συζήτησης αλλά και εσωκομματικής γκρίνιας αποτελεί τόσο η ονομασία του νέου φορέα όσο και η σύνθεση του νέου Πολιτικού Συμβουλίου που θα πάει το Κίνημα έως την διεξαγωγή του πρώτου συνεδρίου.

Οι πρώτες αντιρρήσεις εκφράστηκαν με αφορμή την απόφαση να ονομαστεί ο νέος πόλος Κίνημα Αλλαγής. Κατά πληροφορίες το όνομα αποτέλεσε προιόν συνεννοήσεων κυρίως μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη κάτι που δεν άρεσε σε συνυποψήφιους τους αλλά και σε στελέχη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε με νόημα ότι δεν ρωτήθηκε για το όνομα του νέου φορέα, διευκρίνισε πάντως ότι αυτό που έχει σημασία είναι οι πολιτικές.

Ποιο ξεκάθαρος ήταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος που μίλησε για ατυχή στιγμή και ενημέρωσε ότι θα θέσει στο προσυνεδριακό διάλογο τα ονόματα «Δημοκρατικό Κόμμα» ή «Προοδευτική Παράταξη» με το σκεπτικό ότι τα ονόματα αυτά καλύπτουν όλο το φάσμα των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.

Κατά πληροφορίες δυσαρεστημένος φέρεται να είναι και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ο οποίος ακούγεται ότι δεν είχε ενημερωθεί για την επιλογή του ονόματος.

Προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο επικεφαλής των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λυκούδης ήταν από εκείνους που πρωτοστάτησαν στην δημιουργία του νέου φορέα και συνέχισε να επιμένει ακόμα και όταν οι τριβές μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών είχε γκρεμίσει κάθε γέφυρα συνεργασίας και επικοινωνίας..

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ποταμιού εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι ο επιτυχέστερος τίτλος που θα μπορούσε να έχει αυτή η προσπάθεια, ενώ άφησε αιχμές και για τις διαδικασίες τονίζοντας ότι «υπάρχουν ζητήματα και οποίοι έχουν τη διαχείριση, κυρίως η Φώφη Γεννηματά πρέπει να προσέξει»..

Ανάλογες αιτιάσεις έχει προβάλει κατά πληροφορίες και το Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία Νίκος Διακουλάκης που μετέχει στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Αντιδράσεις υπάρχουν και για τη σύνθεση του εξαμελούς Πολιτικού Συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν εκτός από την κυρία Γεννηματά οι Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμινης, Σταύρος Θεοδωράκης. Γιώργος Παπανδρέου (ως πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ) και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ).

Οι αντιδράσεις αυτές οδήγησαν κατά πληροφορίες σε σκέψεις το εσωκομματικό όργανο να διευρυνθεί και με άλλα μέλη.. Στο πλαίσιο αυτό είχαν ακουστεί μεταξύ άλλων τα ονόματα του Νίκου Αλιβιζάτου καθώς και εκείνα στελεχών πολιτικών κινήσεων που μετείχαν στο εγχείρημα, καθώς και άλλων συνυποψήφιων (π.χ Γιάννης Ραγκούσης).

Τελικά τα σενάρια δεν επιβεβαιώθηκαν προκαλώντας νέους προβληματισμούς.
Οι αντιδρώντες καταλογίζουν στη κυρία Γεννηματά ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε μεγαλύτερα ανοίγματα προκειμένου να δείξει ότι είναι έτοιμη να ανοίξει νέους δρόμους και προοπτικές για τον νέο φορέα. 

Κατά τους ίδιους η στελέχωση του Πολιτικού Συμβουλίου μοιάζει περισσότερο να έχει στόχο την διατήρηση ισορροπιών, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αφού οι 200.000 και πλέον πολίτες που ήλθαν στις κάλπες ζήτησαν, μεταξύ άλλων, ένα νέο ξεκίνημα χωρίς τις αγκιστρώσεις και τους συσχετισμούς του παρελθόντος.

Χαρακτηριστική η ανάρτηση του εκδότη της «Μεταρρύθμισης» και πρώην επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου για τον διάλογο στην Κεντροαριστερά Γιάννη Μειμάρογλου «Η σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου προιδεάζει για την αντίληψη της συγκρότησης του νέου φορέα. 

Το ηγετικό όργανο θα έπρεπε να σηματοδοτεί την φιλοδοξία για εκπροσώπηση όσο γίνεται περισσότερων και ευρύτερων δυνάμεων που έχουν συνεισφέρει και που μπορούν να συνεισφέρουν πολλά στην ενότητα και στην επιτυχή έκβαση του δύσκολου εγχειρήματος».


epirusblog.gr
5 of 5
Το όνομα και το πολιτικό συμβούλιο έφεραν τις πρώτες γκρίνιες
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7554676981503708320
item