Ήπειρος: Στη «φαρέτρα» και η γαστρονομία Ήπειρος: Στη «φαρέτρα» και η γαστρονομία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Στη «φαρέτρα» και η γαστρονομία

Ήπειρος: Στη «φαρέτρα» και η γαστρονομία

Σε ένα «γερό χαρτί» για τον τουρισμό της Ηπείρου, ανεκμετάλλευτο σε μεγάλο βαθμό, αναδεικνύεται η γαστρονομία, οι ιδιαίτερες παραδοσιακές γεύσεις, σε συνδυασμό με τα τοπικά προϊόντα, τρόφιμα και ποτά.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, γίνεται σημαντική προσπάθεια εξωστρέφειας της γαστρονομίας της Ηπείρου, τόσο από τους τοπικούς φορείς και αρχές, όσο και από ιδιώτες, όπως αποτυπώθηκε και στην έκθεση ελληνικών προϊόντων στην Πολωνία. 

Η 3η έκθεση Grecka Panorama – Greek Food Show 2017 προσέλκυσε πάνω από 8.350 πολωνούς επισκέπτες και περισσότερους από 100 πολωνούς και έλληνες επαγγελματίες από τον τουρισμό και τον κλάδο των εξαγωγών, ενώ, όπως καταγράφεται σε δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ιδιαίτερα δυναμική παρουσία είχε η Ήπειρος, συνδυάζοντας ευρηματικές προτάσεις γαστρονομίας και δράσεις προώθησης χαρακτηριστικών προϊόντων της περιοχής. 

Η περιφέρεια, όπως και άλλες περιοχές της Ελλάδας, που αν μη τι άλλο φημίζεται για τη μεσογειακή της διατροφή, διαθέτει τα δικά της πλεονεκτήματα στον τομέα της γαστρονομίας. Δεν είναι τυχαίες οι σοβαρές εξαγωγικές δραστηριότητες στα τυριά ή στο κρασί, ακόμη και αν η τιμή των προϊόντων είναι, και για στους καταναλωτές του εξωτερικού, σχετικά υψηλή. 

«Η Ήπειρος έχει προϊόντα για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο σεφ, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Αδάμος Δότσιος, μιλώντας στον Η.Α.. Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι δεν έχει εκμεταλλευθεί τα προϊόντα αυτά.

«Η καλύτερη πρόταση για όσους ασχολούνται με το κομμάτι του τουρισμού και της γαστρονομίας είναι να υποστηρίξουν πρώτα τον τόπο τους, την παραγωγή τους και την ιστορία της περιοχής. Δε θα πρέπει πάντα να αναζητούν το πιο φθηνό προϊόν. 

Δυστυχώς, είναι λίγοι εκείνοι που το παλεύουν», σημείωσε, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού απαιτεί οργάνωση και προσπάθεια από όλους. «Το θέμα δεν είναι μόνο να παρουσιάζουμε τα προϊόντα, ώστε να έρθουν επισκέπτες, αλλά να τα βρουν, όταν θα έρθουν εδώ, και ακόμη περισσότερο να τα αναζητήσουν», σημείωσε. 

Τελευταία, γίνονται προσπάθειες για να συνδυαστούν η γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα με μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία, ωστόσο υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη.

Η έκθεση Grecka Panorama πραγματοποιήθηκε 2-3 Δεκεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο του Εθνικού Σταδίου της Πολωνίας και επιβεβαίωσε την δυναμική της Ελλάδας ως δημοφιλέστατο προορισμό διακοπών όσο και ως ανερχόμενου προορισμού για εταιρικές εκδηλώσεις και συνέδρια.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τους επαγγελματικούς τουριστικούς φορείς της Πολωνίας και τα οποία παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα το τρέχον έτος ήταν ξανά ο κυρίαρχος προορισμός για την πολωνική αγορά, με μερίδιο αγοράς άνω του 31% και συνολική αύξηση της τάξης του 8% (την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, η αύξηση ξεπέρασε το 19%).

Τη νέα περίοδο, περίπου 30 ελληνικοί προορισμοί θα εξυπηρετούνται με απευθείας πτήσεις από 10 αεροδρόμια της Πολωνίας, ενώ για πρώτη φορά προστίθενται νέοι προορισμοί, όπως η Λήμνος και η Χίος. 

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν πάντως συζητήσεις και με τους φορείς των Ιωαννίνων για πτήσεις από την Βαρσοβία και δεν αποκλείεται να προστεθεί και αυτή η χώρα σε εκείνες που δίνουν τελευταία «ψήφο εμπιστοσύνης» στο αεροδρόμιο «Βασιλεύς Πύρρος».

ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣΠαράλληλα, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες, η Ήπειρος το φθινόπωρο του 2018 θα είναι το κέντρο Γαστρονομίας της Ευρώπης, αφού αναμένεται να διεξαχθεί στην περιοχή το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας- Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques), ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της περιφέρειας Ηπείρου και του συλλόγου «Μίθαικος» της Πρέβεζας.

Στην CEUCO, με μέλη σε οκτώ χώρες της Ευρώπης και με συνέδρια με παρουσίες που συνήθως ξεπερνούν τα 500 άτομα, συμμετέχουν συνεταιρισμοί, παραγωγοί και σύλλογοι που φημίζονται για τις παραδόσεις τους και τα υψηλού επιπέδου αγροτικά προϊόντα τους.

Σκοπός της CEUCO είναι η προώθηση των γεωργικών προϊόντων, των κρασιών και των ποιοτικών ειδών διατροφής των χωρών της Ευρώπης, διατηρώντας ταυτόχρονα την ιστορική κληρονομιά και τον τοπικό γαστρονομικό πολιτισμό κάθε περιοχής, αναδεικνύοντας τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε χώρας, μέσω της επίδειξης αλλά και της ανταλλαγής απόψεων γύρω από τις αξίες της γευσιγνωσίας.

«Πιστεύουμε ότι όλοι οι Ηπειρώτες θα αγκαλιάσουμε και θα τιμήσουμε την CEUCO, βοηθώντας ώστε να διεξαχθεί ένα υψηλού επιπέδου συνέδριο που θα αναδείξει τα τοπικά προϊόντα και την γαστρονομική παράδοση όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, αφού αναμένονται πολλές και σημαντικές συμμετοχές από την Ευρώπη», αναφέρει ο πρόεδρος του «Μίθαικος» Παύλος Αλεξάνδρου.

ΕΠΙΔΙΩΞΗ Ο ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΚλειστή συνάντηση εργασίας με τουριστικούς και παραγωγικούς φορείς διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στα Γιάννενα, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, με την υποστήριξη και τον συντονισμό της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν τον τομέα του τουρισμού στην Ήπειρο.

Η συνάντηση αυτή χαρακτηρίζεται ως «στρατηγικής σημασίας» για τον τουρισμό της Ηπείρου από τα στελέχη και τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων, καθώς θα επικεντρωθεί στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργιών για τη στήριξη του τουρισμού μέσα από τον αγροτουρισμό και το μεγάλο τοπικό πολιτιστικό απόθεμα.

Στόχος της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων, η καταγραφή των σημαντικότερων ζητημάτων και των ευκαιριών που προκύπτουν για τον τουρισμό, καθώς και οι προοπτικές που υπάρχουν για το σύνολο των προορισμών της περιφέρειας Ηπείρου. Βασικό μήνυμα της σύσκεψης εργασίας είναι η ενότητα και η συσπείρωση γύρω από τη δυναμική προάσπιση των δικαίων του κλάδου, και η περαιτέρω ενίσχυση της καθοριστικής συμβολής του τουρισμού στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Ηπείρου.

Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της Ένωσης, η ανταγωνιστικότητα της Ηπείρου είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα και, ως εκ τούτου, η σωστή προβολή του τουριστικού προϊόντος αποτελεί τον πλέον καθοριστικό παράγοντα, ώστε να προκύψουν περισσότερες ευκαιρίες για την οικονομία και να επιτευχθεί το άνοιγμα σε νέες αγορές για την ανάπτυξη του τόπου. 

«Έχουμε ένα μείγμα επισκεπτών που δεν έχει μεγάλη ευρύτητα στο κομμάτι των διανυκτερεύσεων, αλλά και στο κομμάτι της αγοραστικής του δύναμης. Θα πρέπει να αλλάξουμε το μείγμα αυτό των επισκεπτών στην περιοχή, στοχεύοντας και διεισδύοντας εξειδικευμένα σε περισσότερο ποιοτικές αγορές-στόχους, που θα εκτιμούν και θα σέβονται το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας, αλλά, ταυτόχρονα, θα αποτελέσουν μεγαλύτερη πηγή εσόδων», αναφέρει ο υπεύθυνος στρατηγικής και ανάπτυξης της Ένωσης Ξενοδόχων Σαμ Κουδούνης. 

Στο πλαίσιο των συναντήσεων, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε ζητήματα, όπως η προοπτική και η δυνατότητες για την προώθηση του προορισμού Ήπειρος με τη στήριξη της Marketing Greece.
«Με τον ΣΕΤΕ έχουμε στενή συνεργασία, τακτική επικοινωνία και άριστη σχέση. 

Έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά στα τελευταία χρόνια και είναι βούληση και των δύο πλευρών να γίνει πιο εντατική η συνεργασία αυτή», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κώστας Βλάχος.

Η Ένωση Ξενοδόχων επιχειρεί να αναδείξει καίρια ζητήματα, τα οποία απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο που δραστηριοποιείται στον τομέα και φρόντισε να προσκαλέσει στην συνάντηση εργασίας την Ένωση Ξενοδόχων Μετσόβου, την Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου, την Ένωση Επαγγελματιών Β. Τζουμέρκων, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ηπείρου, την Τράπεζα Ηπείρου και το Σπήλαιο Περάματος, ώστε η συζήτηση να γίνει ακόμα πιο εποικοδομητική. 

Το γεγονός ότι, παρά τις προσπάθειες, παραμένουν προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο των φορέων του τουρισμού, επισημαίνει ο γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Στ. Σιούτης, αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης σύσκεψης εργασίας του ΣΕΤΕ. 

«Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προβολής του τουριστικού μας αποθέματος και σχεδιάζονται νέες προτάσεις προσέλκυσης επιπλέον επισκεπτών στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων. Υπάρχουν, όμως, ζητήματα τόσο εδώ όσο και σε άλλες τουριστικές περιοχές της Ηπείρου, που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το σύνολο των δυνατοτήτων τους», αναφέρει.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Στη «φαρέτρα» και η γαστρονομία
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 5642957600353363285
Σχόλια
item