Εφυγε από τη ζωή ο γνωστός εφοπλιστής Ιωάννης Φαφαλιός

Εφυγε από τη ζωή ο εφοπλιστής Ιωάννης Δ. Φαφαλιός
Εφυγε από την ζωή την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου ο γνωστός εφοπλιστής Ιωάννης Δ. Φαφαλιός.
Ο Ιωάννης Δ. Φαφαλιός καταγόταν από τον Βροντάδο. Ήταν από τους βασικούς συμμέτοχους με τα ξαδέρφια και τους συγγενείς του στην ισχυροποίηση της Fafalios Ltd. στο Λονδίνο, ως ένας από τους σημαντικότερους ναυτιλιακούς οίκους, με βαθειά αγάπη στο νησί καταγωγής του, τον Έλληνα ναυτικό και το ελληνικό νηολόγιο.
Ο Ιωάννης Δ. Φαφαλιός ήταν για πολλές δεκαετίες διευθυντής της Fafalios Ltd. στο Λονδίνο και διακρίθηκε για την τεράστια κοινωνική προσφορά του.
Η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας (GSCC) σε ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στο θλιβερό γεγονός, τονίζοντας πως ο Ιωάννης Δ. Φαφαλιός αποτέλεσε ένα αξιοσέβαστο και ιδιαίτερα αγαπητό μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Ιωάννης Δ. Φαφαλιός διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας για πολλά χρόνια. Τον Ιωάννη Δ. Φαφαλιό διαδέχθηκε ο γιος του, Χαράλαμπος Ι. Φαφαλιός, ο οποίος εκλέχθηκε για πρώτη φορά μέλος του Συμβουλίου της GSCC το 2002 και από το 2010 έχει αναλάβει την προεδρία της GSCC.
Ο δεύτερος γιος του, ο Δημήτρης Ι. Φαφαλιός είναι Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της Intercargo και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Επίσης, αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.
Ο Αναστάσης Ι. Φαφαλιός, ο τρίτος γιος του Ιωάννη Δ. Φαφαλιού, είναι διευθυντής στο γραφείο της Fafalios Ltd. στο Λονδίνο και Επίτροπος στην Αγία Σοφία του Λονδίνου.
Η Εξόδιος Ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 12:00 στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Χαϊδάρι. Σημειώνεται πως η ταφή θα πραγματοποιηθεί στη Χίο.
Η οικογένεια του εκλιπόντος επιθυμεί αντί στεφάνων, να διατεθούν χρήματα στο Ναυτικό Μουσείο Χίου, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο ή στην ΑΕΝ Οινουσσών για την σίτιση των σπουδαστών, στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς:
  • Ναυτικό Μουσείο Χίου:
  • Alpha Bank
  • IBAN: GR4901409040904002101023299
  • SWIFT: CRBAGRAA
  • Με την περιγραφή: John D. Fafalios
  • Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας:
  • National Bank of Greece
  • Account Number: 650748-01
  • IBAN: GB66 ETHN 4062 0465 0748 01
  • ΑΕΝ Οινουσσών:
  • National Bank of Greece/ Oinousses Branch
  • Bank account No: 439/742561-90
  • IBAN: GR3901104390000043974256190
Αγνωστες στιγμές από τη ζωή του εφοπλιστή
Ο Αριστείδης Ζαννίκος, πρώην δήμαρχος Βροντάδου, περιγράφει στον «Πολίτη Χίου» άγνωστες στιγμές του εφοπλιστή.
«Για όποιους τον γνώρισαν από κοντά (κυρίως ναυτικοί), ήταν πάντα ο «κύριος Γιάννης».
Έτσι τον αποκαλούσαν με απόλυτο σεβασμό προς το πρόσωπό του. Ένα φωτεινό πρόσωπο που το χαρακτήριζε η ήρεμη καλοσύνη και το στόλιζε το, εμφαντικά ζωηρό και πάντα περιποιημένο, μουστάκι του.
Τακτικότατος επισκέπτης της γενέτειρας, με την πολυαγαπημένη του σύζυγο, την σεβαστή κυρία Λίκα (Ραλλία) το γένος Χαράλαμπου Πατέρα, διέμεναν διακριτικά στο ωραίο παραθαλάσσιο σπίτι τους, λίγα μέτρα νοτιότερα του περικαλλούς Ι. Ναού της Παναγίας Μούτσαινας του οποίου κτήτορες είναι τα μέλη της οικογένειας των Φαφαλιών (1955).
Χαιρόμαστε ειλικρινά που βλέπαμε συχνά στον Βροντάδο αυτό το ταιριαστό δίδυμο της πηγαίας ευγένειας. Και χαιρόμαστε διπλά διαπιστώνοντας ότι, ως γονείς, είχαν καταφέρει να εμφυσήσουν την τοπολατρεία, την απλότητα και την ευγένεια και στα παιδιά τους, τον Δημήτρη, τον Χαράλαμπο και τον Αναστάση.
Τον «κύριο Γιάννη» και την κυρία Λίκα, είχαμε την τύχη, εγώ και η σύζυγός μου, να τους γνωρίσουμε «από κοντά». Ήταν αρχή της οκταετίας 1991-1998, όταν, με αφορμή μια σημαντική δωρεά τους προς τον Δήμο Ομηρούπολης, αντιλήφθηκα επακριβώς την ποιότητα του ανθρώπου. (Τότε είχαν δωρίσει στον Δήμο μας ένα υπερσύγχρονο και πανάκριβο απορριμματοφόρο).
Θυμάμαι είχαμε βαρυχειμωνιά, όταν, σε μια φιλικού χαρακτήρα συνάντησή μας στο σπίτι τους, είπε ότι το όλο σκηνικό του θύμιζε Αγγλία όπου είχαν ζήσει αρκετά χρόνια.
Εκείνες τις μέρες οι βροχές ήταν όντως στο φόρτε τους ενώ χιόνι είχε πέσει στη Βόρεια Χίο. Ρώτησα αν είχαν αντικρύσει ποτέ το πανέμορφο χειμερινό τοπίο της περιοχής του Πελιναίου με τα λίγα χωριά του. Η απάντηση και των δύο ήταν ότι δεν έτυχε ποτέ να κάνουν το γύρο του ονομαστού βουνού της Χίου.
Πρότεινα να τους κάνουμε εμείς τη ξενάγηση. Δέχτηκαν πρόθυμα και με ενθουσιασμό.
Με μια απλή προετοιμασία των συζύγων μας (καφές και παραδοσιακά κρύα μεζεδάκια), την επομένη κινήσαμε για τα Βόρεια. Το θέαμα με τα ορμητικά και αφρίζοντα νερά του Ναγού και του Γιόσωνα τους είχε συνεπάρει. Το ίδιο και τα άφθονα νερά που κυλούσαν στις πλαγιές του Πελιναίου.
– Κοίτα Λίκα πόσο νερό πάει χαμένο και το καλοκαίρι η Χίος θα διψά πάλι.
Η σωστή παρατήρηση του «κυρίου Γιάννη» μου έδωσε αφορμή να τους αποκαλύψω ότι και στον Βροντάδο έχουμε το χειμώνα άφθονα πηγαία νερά αυτά της Μέσα Κλειδούς και του Αγ. Δημητρίου που χάνονται στον Αρμένη ποταμό και στη θάλασσα.
– Και γιατί Δήμαρχέ μας δεν κάνετε μια μεγάλη δεξαμενή ώστε να συλλέγετε αυτά τα νερά και να τα δίνετε στους συμπολίτες μας το καλοκαίρι;
Στην ερώτηση του «κυρίου Γιάννη» απάντησα ότι ένα τέτοιο έργο απαιτεί μεγάλη δαπάνη που ο Δήμος δεν μπορούσε να διαθέσει τότε. Μια περίεργη σιωπή ακολούθησε τα λόγια του.
Η εκδρομή μας, που κυριολεκτικά τους ενθουσίασε, έλαβε τέλος νωρίς το απόγευμα με άπειρες ευχαριστίες γι’ αυτήν την μοναδική-όπως είπαν-εμπειρία που τους προσφέραμε.
Δύο ή τρεις μέρες μετά, ήλθε στο Δημαρχείο ο φίλος εργολάβος Μάρκος Ν. Ψώρας για να μου ανακοινώσει ότι είχε λάβει εντολή από τον «κύριο Γιάννη» να συνεργασθεί με τον Δήμο και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες προκειμένου, με ΔΩΡΕΑ του, να φτιαχθεί κοντά στη Νέα Κλειδού μια μεγάλη υπόγεια υδατοδεξαμενή (υπόγεια για αισθητικούς περιβαλλοντικούς λόγους) για τη συλλογή των άφθονων χειμωνιάτικων νερών της περιοχής.
Η τεράστια δεξαμενή όντως έγινε σε χρόνο ρεκόρ, εγκαινιάσθηκε το 1993 και, έκτοτε, κυρίως το καλοκαίρι, προμηθεύει με πόσιμο νερό τα νοικοκυριά του Βροντάδου και των γύρω περιοχών.
Προφανώς λίγοι γνωρίζουν σήμερα ποιός ήταν ο άνθρωπος που χρηματοδότησε ένα τόσο σημαντικό και διαχρονικής σπουδαιότητας και χρησιμότητας έργο.
Όπως ίσως και λίγοι θα γνωρίζουν ότι τα μέλη αυτής της ζηλευτής παραδοσιακής εφοπλιστικής οικογένειας των Φαφαλιών, όχι μόνο έφτιαξαν πριν σαράντα χρόνια το περίλαμπρο «Φαφαλίειο» Στάδιο του Βροντάδου, αλλά τα ίδια φροντίζουν για την πολυδάπανη ετήσια συντήρησή του και την άψογη καθημερινή του λειτουργία.
Με τις ως άνω λιτές αναφορές επέλεξα να αποχαιρετίσω τον αγαπητό και σεβαστό μας «κύριο Γιάννη», τον σεμνό συμπατριώτη πλοιοκτήτη και άριστο οικογενειάρχη. Ο Ιωάννης Δημ. Φαφαλιός έφυγε από την επίγεια ζωή λίγο προτού εκπνεύσει το 2017. 
Έφυγε ο άνθρωπος που ενσάρκωνε όσο λίγοι την πηγαία ευγένεια, την καταδεκτικότητα, την απλότητα και την καθαρή και νηφάλια σκέψη.
Συλλυπούμενος τη σεβαστή σύζυγό του, τα παιδιά και τα εγγόνια του, εύχομαι η μνήμη του να είναι αιώνια, όπως αιώνιες θα είναι οι ωφέλειες που θα απολαμβάνουν συμπατριώτες και συμπολίτες από τις δωρεές και ευεργεσίες του ίδιου και της οικογένειας των Φαφαλιών.»
Πηγή: politishios.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Εφυγε από τη ζωή ο γνωστός εφοπλιστής Ιωάννης Φαφαλιός
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 6046521213070331427
item