Ήπειρος: ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ - Αντίστροφη μέτρηση για τα διόδια στο Δροσοχώρι Ήπειρος: ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ - Αντίστροφη μέτρηση για τα διόδια στο Δροσοχώρι | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ - Αντίστροφη μέτρηση για τα διόδια στο ΔροσοχώριΉπειρος: ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ - Αντίστροφη μέτρηση για τα διόδια στο Δροσοχώρι
Ανακοινώθηκε η ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία οι διερχόμενοι οδηγοί Ι.Χ. θα πληρώνουν 1,20 ευρώ, από τις 14 Δεκεμβρίου και έπειτα – Μείωση του αντιτίμου στα διόδια Τύριας κατά 0,30 λεπτά. 
Οι τιμές που θα ισχύσουν σε 4 νέα διόδια της Εγνατίας Οδού που θα εισπράττονται στους μετωπικούς σταθμούς Παμβώτιδας, Ευζώνων, Μέστης και Ιεροπηγής αναφέρονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση .
Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ καθορίζει το ύψος των διοδίων που θα εισπράττονται στους ανωτέρω μετωπικούς σταθμούς ωσότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύνολο των μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων που χωροθετήθηκαν επί της Εγνατίας Οδού και των κάθετων σε αυτήν οδικών αξόνων.
Οι χρεώσεις θα είναι ανάλογες της χιλιομετρικής απόστασης στην οποία αντιστοιχούν. Ενδεικτικά ο οδηγός ενός Ι.Χ. θα χρεώνεται 1,20 ευρώ στην Παμβώτιδα, 1,80 ευρώ στους Ευζώνους, 1,70 ευρώ στη Μέστη, 2,10 ευρώ στην Ιεροπηγή.
Λόγω της ίδρυσης των νέων σταθμών μειώνεται το ύψος των διοδίων σε άλλους τρεις επειδή περιορίζεται η ζώνη την οποία «χρεώνουν». Πρόκειται για τους σταθμούς Τύριας, Μαλακασίου και Ιάσμου (ενδεικτικά για ένα Ι.Χ. θα χρεώνουν αντί για 2,40 ευρώ σήμερα, 2,10 ευρώ, 2,10 ευρώ και 1,90 ευρώ αντίστοιχα). 
Όλες οι αλλαγές θα ισχύσουν από τις 14 Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι οι σταθμοί Θεσσαλονίκης, Ασπροβάλτας, Καβάλας και Στρυμωνικού που θα έπρεπε να λειτουργούν από τις 10 Οκτωβρίου δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί.
Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, το υπουργείο ανακοίνωσε και μια σειρά απαλλαγών από την καταβολή διοδίων. Πιο συγκεκριμένα, όσοι διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ απαλλάσσονται άμεσα από την καταβολή διοδίων σε όλο τον οδικό άξονα (670 χλμ.) και τις καθέτους του. 
Επίσης θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικός κατάλογος κατοίκων και δικαιούχων απαλλαγής από την καταβολή διοδίων σε 8 σταθμούς για διαδημοτικές μετακινήσεις. Αφορά τους νομούς Θεσπρωτίας (για τον σταθμό Τύριας), Καστοριάς - Φλωρίνης (για τον σταθμό Ιεροπηγής), Ξάνθης - Κομοτηνής (για τον σταθμό Ιάσμου), Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης (για τον σταθμό Μέστης), Αλεξανδρούπολης (για τον σταθμό Αρδάνιου) και τους Δήμους Μετσόβου (σταθμοί Παμβώτιδας και Μαλακασίου) και Παγγαίου (σταθμός Μουσθένης). 
Για να απαλλαγεί κάποιος από την καταβολή διοδίων σε κάποιον σταθμό θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής ή ιδιοκτήτης επαγγελματικής εγκατάστασης σε κάθε περιοχή.
Όπως αναφέρει η ΚΥΑ των κ.κ. Τσακαλώτου-Σπίρτζη, το Ελληνικό Δημόσιο, , έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία σχεδιασμού, χρηματοδότησης, προμήθειας, εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων δορυφορικής τεχνολογίας ή τεχνολογίας ασύρματης επικοινωνίας δεδομένων (π.χ. GSΜ), μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι χρεώσεις διοδίων τελών στους αυτοκινητόδρομους περιλαμβανομένης και της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αυτής αξόνων. 
Το ως άνω σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ - Αντίστροφη μέτρηση για τα διόδια στο Δροσοχώρι
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3290745975093568376
Σχόλια
item