Επιμένει το ΔΝΤ για την ελάφρυνση χρέους: Χωρίς αυτήν, δεν υπάρχει πρόγραμμα Επιμένει το ΔΝΤ για την ελάφρυνση χρέους: Χωρίς αυτήν, δεν υπάρχει πρόγραμμα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Επιμένει το ΔΝΤ για την ελάφρυνση χρέους: Χωρίς αυτήν, δεν υπάρχει πρόγραμμα

Επιμένει το ΔΝΤ για την ελάφρυνση χρέους: Χωρίς αυτήν, δεν υπάρχει πρόγραμμα

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, ξεκαθαρίζει ότι, χωρίς συμφωνία για το χρέος, δεν θα ενεργοποιηθεί το επί της αρχής πρόγραμμα του Ταμείου - «Βλέπει» ωστόσο συμφωνία σύντομα.

«Μήνυμα» ότι, εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμα του με την Ελλάδα, εξέπεμψε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά τη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς για το εάν διαφωνεί με το περιεχόμενο της δήλωσης του νέου επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ότι υπάρχουν ακόμη κάποια ενδιάμεσα βήματα, πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, ο Μάρεϊ είπε πως δεν υπάρχουν διαφωνίες, αλλά ξεκαθάρισε ότι, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος, τα στελέχη του Ταμείου δεν θα μπορέσουν να εισηγηθούν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο την ενεργοποίηση του «επί της αρχής»προγράμματος.

«Όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, πιστεύουμε ότι μπορεί σύντομα να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτή εξακολουθεί να είναι η άποψη του ΔΝΤ. Και αν αυτό δεν συμβεί, δεν θα προτείνουμε την ενεργοποίηση του "επί της αρχής" προγράμματος, το οποίο κάναμε τον Ιούλιο» υπογράμμισε ο κ. Μάρεϊ. 

Συμπλήρωσε, ωστόσο: «Θέλω να τονίσω ότι στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο από το 2015. Και σαφώς, ενώ δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές, πιστεύουμε ότι υπάρχει το περιθώριο για κάτι τέτοιο. 


Και από τη δική μας πλευρά, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώσει με αξιόπιστο τρόπο το χρέος της Ελλάδος, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη».

Ερωτηθείς για το εάν τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές η Eurostat και τα οποία δείχνουν ότι ένας στους τρεις Έλληνες είναι αντιμέτωπος με σημαντικές υλικές στερήσεις αποτελούν απόδειξη αποτυχίας των προγραμμάτων του ΔΝΤ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ δεν αποδέχτηκε πως αυτό το γεγονός είναι απτή απόδειξη της αποτυχίας των προγραμμάτων του Ταμείου.

«Κάθε οικονομία που εισέρχεται σε μια τόσο μεγάλη ύφεση όπως η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα» τόνισε προσέθεσε πως η παρατήρηση πως αυτό συνιστά ένδειξη αποτυχίας «δεν είναι σωστή».

Ερωτηθείς, δε, για τις ελληνικές τράπεζες και ειδικά για το εάν ισχύει παρελθούσα τοποθέτηση του Ταμείου, σύμφωνα με την οποία η αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων των ελληνικών τραπεζών θα είναι στο επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ΔΝΤ, ο Ουίλιαμ Μάρεϊ είπε πως αυτό εξακολουθεί να ισχύει απόλυτα.
Epirusblog Gr
5 of 5
Επιμένει το ΔΝΤ για την ελάφρυνση χρέους: Χωρίς αυτήν, δεν υπάρχει πρόγραμμα
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 763064553893985380
Σχόλια
item