Οι ΗΠΑ μπλόκαραν με βέτο ψήφισμα-κόλαφο για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ Οι ΗΠΑ μπλόκαραν με βέτο ψήφισμα-κόλαφο για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν με βέτο ψήφισμα-κόλαφο για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν με βέτο ψήφισμα-κόλαφο για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

Βέτο άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα χαρακτήριζε νομικά ανεδαφική την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, σε μία ένδειξη ότι η διεθνής κοινότητα είναι σύσσωμα αντίθετη στην απόφαση Τραμπ.

Το ψήφισμα θα όριζε πως τυχόν αποφάσεις που επηρεάζουν το στάτους της ιστορικής πόλης είναι κενές και άκυρες, και θα πρέπει να ανακληθούν.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι χαρακτήρισε το ψήφισμα «προσβολή», που δεν θα ξεχαστεί, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον υποχρεώθηκε να ασκήσει βέτο για να προστατεύσει το δικαίωμά της να επιλέγει πού θα τοποθετήσει την πρεσβεία της.

Το Ισραήλ κατέλαβε το σύνολο της Ιερουσαλήμ κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967, και έχει εγκαταστήσει εκεί το κοινοβούλιο, την πρωθυπουργική έδρα και πολλά κυβερνητικά κτήρια. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει τις αξιώσεις του Ισραήλ καθώς οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα της πόλης ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.

Τις ευχαριστίες του στην κ. Χέιλι και στον πρόεδρο Τραμπ εξέφρασε άμεσα, με βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η αλήθεια νίκησε τα ψέματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νετανιάχου.

Η αναγνώριση των Ιεροσολύμων από τις ΗΠΑ έχει προκαλέσει δεκάδες διαδηλώσεις ανά τον κόσμο, ειδικά σε μουσουλμανικές χώρες, ενώ ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας απάντησε αναγνωρίζοντας την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα παλαιστινιακού κράτους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προεδρεύει στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, δήλωσε χθες πως η Άγκυρα θέλει να ιδρύσει πρωτεύουσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Epirusblog Gr
5 of 5
Οι ΗΠΑ μπλόκαραν με βέτο ψήφισμα-κόλαφο για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 8047275375141702540
Σχόλια
item