Γνωρίζετε Από Πού Προήλθε Η Φράση «Ἐς Αὔριον Τά Σπουδαῖα»; Γνωρίζετε Από Πού Προήλθε Η Φράση «Ἐς Αὔριον Τά Σπουδαῖα»; | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γνωρίζετε Από Πού Προήλθε Η Φράση «Ἐς Αὔριον Τά Σπουδαῖα»;

Γνωρίζετε Από Πού Προήλθε Η Φράση «Ἐς Αὔριον Τά Σπουδαῖα»;

Γνωρίζετε από πού προήλθε η φράση «Ἐς αὔριον τά σπουδαῖα»;
Το 382 π.Χ. οι τρεις Θηβαίοι ολιγαρχικοί Αρχίας, Λεοντιάδας και Φίλιππος, ζήτησαν την βοήθεια της Σπάρτης για να καταλάβουν την εξουσία στη Θήβας.

Η Σπάρτη έσπευσε στη Θήβα με τον στρατηγό Φοιβίδα και κατέλαβε την Καδμεία, την ακρόπολη της πόλης, παραδίδοντας στην συνέχεια την εξουσία στους τρεις ολιγαρχικούς.

Ο Πελοπίδας τότε σε συνεργασία με τους δημοκρατικούς Θηβαίους οργάνωσε συνωμοσία που οδήγησε στην δολοφονία των τριών αρχηγών τρία χρόνια αργότερα.


Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Αρχίας διασκέδαζε στο σπίτι του συνεργάτη του Φυλλίδα και κατά την διάρκεια του συμποσίου δέχτηκε μία επιστολή. Η επιστολή τον προειδοποιούσε για την συνωμοσία και πως κινδύνευε να τον σκοτώσουν εκείνη την ημέρα.

Ο Αρχίας όμως προτίμησε να συνεχίσει την διασκέδαση του και άφησε την επιστολή για τη διαβάσει την επομένη ημέρα, λέγοντας την παροιμιώδη φράση: «Ἐς αὔριον τά σπουδαῖα». Την ίδια νύχτα εισέβαλαν στο σπίτι του Φυλλίδα οι σύντροφοι του Πελοπίδα σκοτώνοντας τον μαζί με άλλους ολιγαρχικούς παρευρισκομένους.
Epirusblog Gr
5 of 5
Γνωρίζετε Από Πού Προήλθε Η Φράση «Ἐς Αὔριον Τά Σπουδαῖα»;
Epirusblog Gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1410881092921537381
Σχόλια
item