Άρτα: Δεκέμβριος της… αλληλεγγύης Άρτα: Δεκέμβριος της… αλληλεγγύης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Δεκέμβριος της… αλληλεγγύης

Άρτα: Δεκέμβριος της… αλληλεγγύης

Να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκες - Ευαισθητοποίηση για να δώσουμε χαρά στις γιορτές - Οι κινήσεις από την Ιερά Μητρόπολη Άρτας, τον ΕΕΣ και φορείς.

Μετά τις διανομές τροφίμων που τις τελευταίες ημέρες έγιναν μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ και αφορούσαν τους δικαιούχους του προγράμματος, οι προσπάθειες στήριξης οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, συνεχίζονται από τοπικούς φορείς.
Ασφαλώς το ΤΕΒΑ με τις διανομές σε ορισμένες ποσότητες λαχανικών φρούτων και κρέατος δεν δύναται να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της οικονομικής δυσχέρειας και σε ορισμένες περιπτώσεις της κάλυψης των αναγκών εξολοκλήρου των νοικοκυριών και η συνδρομή επιπλέον βοήθειας ενόψει και των εορτών κρίνεται για πολλές οικογένειες του νομού αναγκαία.
Οπότε τη σκυτάλη παίρνουν πάλι ο Ερυθρός Σταυρός, η Ιερά Μητρόπολη Άρτας και μέσω αυτών οι αρτινοί πολίτες και επαγγελματίες κάθε είδους με τις προσφορές τους, συμβάλλοντας έτσι στο να στρωθεί ένα γιορτινό τραπέζι σε κάθε νοικοκυριό. 
Από τον ΕΕΣ Άρτας
Σε καταγεγραμμένες ανάγκες 200 και πλέον οικογενειών σε όλο το νομό αναφέρεται η βοήθεια που σταθερά προσφέρει το Τοπικό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, απ’ όπου επιπλέον κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες καταβάλλεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την ανακούφιση των νοικοκυριών αυτών και την εκδήλωση αλληλεγγύης που απαλύνει όχι μόνο την υλική αναγκαιότητα όσο και την συναισθηματική αντίστοιχη. 
Η προσπάθεια των εθελοντών και εθελοντριών του Ερυθρού Σταυρού στο νομό μας έχει ξεκινήσει από μέρες πριν. Όταν δηλαδή καθένας ετοίμασε και προσέφερε χριστουγεννιάτικα στολίδια και άλλα αντικείμενα, διακοσμητικά ή και χρηστικά, για να μπορέσει την ερχόμενη Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου έως και το Σάββατο 9 του μήνα να στηθεί το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του Ερυθρού Σταυρού στο ισόγειο του Επιμελητηρίου Άρτας. 
Ανάμεσα στις χειροποίητες προσφορές των εθελοντών δεκτές γίνονται και αντίστοιχες επιχειρήσεων σε διάφορα είδη παιχνίδια, βιβλία κ.λ.π., που με μικρό αντίτιμο μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί στη συνέχεια χαρίζοντας έτσι ένα δώρο αγάπης από και προς κάθε κατεύθυνση. Διότι τα δώρα των ημερών όταν προέρχονται από το Χριστουγεννιάτικο παζάρι του Ερυθρού Σταυρού συμβάλλουν σε δυο κατευθύνσεις, δίνοντας χαρά σε όποιον προσφερθούν και κυρίως σε εκείνον που θα λάβει μέσω του αντίτιμου το δέμα αγάπης από τον Ερυθρό. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος, Γιώργο Βασιλείου, εκτός από το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι που θα λειτουργήσει και στις τρεις ημέρες από 9 το πρωί έως 9 το βράδυ, στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, ήδη συγκεντρώνονται τρόφιμα για να ετοιμαστούν τα δέματα αγάπης. 
Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν συγκεντρώνονται ρούχα και άλλα είδη αυτές τις ημέρες, διότι στον υπόλοιπο χρόνο έχουν γίνει ήδη διανομές των αναγκαίων οπότε έως και τις 15 Δεκεμβρίου δίνεται βαρύτητα σε προσφορά τροφίμων και οικονομική προσφορά ώστε να αγοραστούν τρόφιμα και να συμπληρωθούν έτσι τα δέματα αγάπης που ενόψει των Χριστουγέννων θα κατευθυνθούν σε τουλάχιστον 200 οικογένειες που έχουν απόλυτη ανάγκη. «Πέρυσι καταφέραμε να δώσουμε δέμα σε 230 οικογένειες καθότι υπήρξε ανταπόκριση από τους συμπολίτες μας.
Εμείς βάζουμε ένα στόχο να εξασφαλίσουμε κάτι για όλες τις οικογένειες που έχουμε καταγεγραμμένες στον Ερυθρό Σταυρό και γνωρίζουμε ότι έχουν την ανάγκη βοήθειας. Μακάρι να μπορέσουμε να φτιάξουμε και παραπάνω ενισχύοντας ακόμη περισσότερους», επισήμανε, ο κ. Βασιλείου. 
Επιπροσθέτως εξήγησε πως στο μεταξύ η απόφαση του Δ.Σ. του Τοπικού Τμήματος είναι να δοθεί και μια παραπάνω βαρύτητα φέτος στις οικογένειες που διαμένουν στα ορεινά χωριά και που διαπιστώνεται ότι έχουν πλείστες ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς. 
Ήδη το προηγούμενο διάστημα μετά από σχετικές προσφορές που είχε το τοπικό τμήμα προχώρησε σε διανομή ειδών υγιεινής, απορρυπαντικών και ειδών κουζίνας. «πράγματι είχαμε προσφορά σε είδη νοικοκυριού που αφορούν την κουζίνα πιάτα κατσαρόλες που μοιράσαμε σε οικογένειες στα ορεινά κατά κύριο λόγο, όπου και λόγω απόστασης από το κέντρο έχουν όπως διαπιστώνουμε περισσότερες ελλείψεις», εξήγησε. 
Αντίστοιχα θα προσεχθούν και τα δέματα αγάπης που θα αφορούν στα χωριά των δυο Δήμων Κεντρικών Τζουμέρκων και Γεωργίου Καραϊσκάκη, ενόψει των Χριστουγέννων ενώ και για όλες τις οικογένειες σε όλο το υπόλοιπο του νομού θα γίνει ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια. Το τηλέφωνο των γραφείων του Ερυθρού Σταυρού είναι 26810-21637 για οποιαδήποτε πληροφορία.
Δέματα αγάπης 
Τα δέματα αγάπης θα αρχίσουν να φτιάχνονται στο χώρο του Ερυθρού από τις 15 Δεκεμβρίου και για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος έκανε έκκληση όσοι έχουν και μπορούν να προσφέρουν κάποια τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο όπως γάλα, λάδι, όσπρια, ζυμαρικά, ζάχαρη, καφέ, κλπ να το κάνουν έως τις 15 Δεκεμβρίου. 
«Δεν σημαίνει αυτό πώς αν κάποιος έχει να προσφέρει και μετά δεν θα τα δεχθούμε, αλλά επειδή επιθυμούμε σταδιακά να αρχίσει και να ολοκληρωθεί η διανομή τους πριν τα Χριστούγεννα γι’ αυτό βάζουμε ενδεικτικά μια ημερομηνία που θα συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση. 
Επίσης μπορεί καθένας να δώσει οικονομική ενίσχυση κι έτσι ανάλογα με τις ελλείψεις που θα διαπιστώνουμε εμείς θα αγοράσουμε το κάτι παραπάνω και θα συμπληρώσουμε τα δέματα αυτά», είπε ο ίδιος. Εξάλλου η εικόνα που ο Ερυθρός έχει στη διάθεσή του είναι ξεκάθαρη για κάθε νοικοκυριό. 
Οπότε γνωρίζοντας ότι το 40% των οικογενειών που έχουν ανάγκη έχει μικρά παιδία, φροντίζει ώστε να παραδοθεί δέμα με περισσότερα γάλατα, κάποια γλυκά και άλλα «καλούδια» που θα συμβάλλουν στη χαρά και την ικανοποίηση και των αναγκών των παιδιών. Αντίστοιχα σε ηλικιωμένους και μοναχικά ή υπερήλικα άτομα που αφορούν το 18% των καταγεγραμμένων από τον Ερυθρό νοικοκυριών. 
Το υπόλοιπο των 200 οικογενειών είναι με δυο και τρία ενήλικα άτομα και κυρίως όπως μας επισημάνθηκε από τον κ. Βασιλείου αφορά σε μακροχρόνια ανεργία αλλά κυρίως με χρόνια προβλήματα υγείας. 
KATAFYGH ARTA TROFIMA 2017 SEPT 2Από την «Καταφυγή» της Ιεράς Μητρόπολης
Το έργο της συνδρομής υλικής βοήθειας σε οικογένειες που έχουν ανάγκη συνεχίζεται και από την Ιερά Μητρόπολη Άρτας, μέσω της δομής που λειτουργεί από το 2014 την «Καταφυγή». 
Εκεί κάθε προσφορά σε τρόφιμα γίνεται δεκτή έως και τις 18 Δεκεμβρίου σε κάθε ενορία της Μητρόπολης Άρτας και επιπλέον στο βιβλιοπωλείο της Μητρόπολης επί της Οδού Σκουφά αλλά και στο χώρο της «Καταφυγής» επί της οδού Κατσιμήτρου 4 στο Τρίγωνο. 
Ο συντονιστής ιερέας, πατήρ Ευάγγελος με τον οποίο επικοινωνήσαμε για το θέμα επισήμανε ότι ήδη καθώς συγκεντρώνεται η βοήθεια καλούνται στο χώρο της Καταφυγής οι άνθρωποι που διαπιστωμένα και μέσω των Ενοριών έχουν ανάγκη βοήθειας και γίνονται οι διανομές δεμάτων. 
Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει από την Δευτέρα κι ενόσω κάθε πολίτης ή επιχείρηση που επιθυμεί να προσφέρει κάποια είδη θα μπορεί να το κάνει μέχρι και 18 Δεκεμβρίου ώστε να διατεθούν πριν από τα Χριστούγεννα. Κι αυτό όμως δεν είναι απολύτως δεσμευτικό καθόσον στην Καταφυγή όλο το χρόνο παραλαμβάνονται προσφορές που στη συνέχεια διανέμονται σε όλο το νομό, κάθε Πέμπτη από 10 το πρωί έως 12 το μεσημέρι. 
Στο μεταξύ ήδη υπάρχει η προσφορά του Ωδείου Άρτας ώστε στις 16 Δεκεμβρίου ημέρα Σάββατο να διοργανωθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Μαξίμου Γραικού, στην περιοχή Τριγώνου, μια μουσική εκδήλωση με ανοιχτή πρόσκληση σε όλους και αντί εισιτηρίου θα μπορεί όποιος θέλει να προσέλθει με μια σακούλα τρόφιμα. 
Έτσι όσα συγκεντρωθούν θα μεταφερθούν στην Καταφυγή και θα μοιραστούν επίσης ενόψει Χριστουγέννων. 
Σε ότι αφορά το Δήμο Αρταίων, η αντιδήμαρχος κοινωνικής Πρόνοιας Άννα–Μαρία Κουτρούμπα, επισήμανε ότι μόλις ολοκληρώθηκαν οι διανομές τροφίμων προς τους δικαιούχους του ΤΕΒΑ, κι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα υπάρξει κάτι περαιτέρω από την πλευρά του Δήμου σε διανομή προσφορών. Όμως σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, αν υπάρξει κάποια αντίστοιχη οργάνωση ενόψει εορτών θα γίνει γνωστό με σχετική ανακοίνωση.
ixotisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Δεκέμβριος της… αλληλεγγύης
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 4805066713628749328
Σχόλια
item