Άρτα: Η πόλη με το ξακουστό γεφύρι

Άρτα η πόλη με το ξακουστό γεφύρι
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου, μετά τα Ιωάννινα, ξεχωρίζει για πολλούς λόγους. Είναι από τη μία το περίφημο και πολυτραγουδισμένο γεφύρι της, σήμα κατατεθέν της Άρτας. 
Είναι από την άλλη η μεγάλη ιστορία της, καθώς έχει υπάρξει το σημαντικότερο αστικό κέντρο της περιοχής ενώ πιστεύεται πως είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Αμβρακίας. 
Είναι και η τοποθεσία της, ανάμεσα στα Τζουμέρκα και τον Αμβρακικό κόλπο, που συνδυάζει την ατμόσφαιρα και τα τοπία πολύ διαφορετικών περιοχών. Θάλασσα από τη μία, επιβλητικές βουνοκορφές και χωριά φωλιασμένα στο πουθενά από την άλλη.
Το ξακουστό γεφύρι της Άρτας, του 17ου αιώνα, βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και την ιστορία του διηγείται το θρυλικό δημοτικό τραγούδι. 
Είναι ταυτισμένο με τον θρύλο της ανθρωποθυσίας, καθώς για να στεριώσει χρειάστηκε να θυσιαστεί στα θεμέλια η γυναίκα του πρωτομάστορα. Ακριβώς δίπλα στο γεφύρι, το Λαογραφικό Μουσείο της Άρτας με τη συλλογή του αναβιώνει την τοπική λαϊκή παράδοση διατηρώντας τη ολοζώντανη.
Η σημαντικότατη βυζαντινή παράδοση της Άρτας κρατά από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Εξαιρετικά δείγματά της αποτελούν, μεταξύ άλλων, οι βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Θεοδώρας, των Βλαχερνών, του Αγίου Βασιλείου και της Παρηγορίτισσας. 
Το κάστρο της πόλης είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά της Ελλάδας, δείγμα κι αυτό βυζαντινής οχυρωματικής τέχνης, και τμήμα του είναι χτισμένο πάνω στο τείχος της αρχαίας Αμβρακίας. Μνημείο της Οθωμανικής περιόδου αποτελεί ο Πύργος του ρολογιού, με ένα από τα παλαιότερα ρολόγια της Ελλάδας, όπως και το τζαμί Φαΐκ Πασά.
Αξιοποιήστε την επίσκεψή σας στην πόλη για να γνωρίσετε την ευρύτερη περιοχή. Τα υπέροχα Τζουμέρκα με τα χωριά τους, οι διαδρομές του Άραχθου, τα ατελείωτα ορεινά τοπία θα σας καθηλώσουν.
ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ
artabest.net
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Η πόλη με το ξακουστό γεφύρι
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 8320895385232140800
item