Γιάννενα: Σε μια κλωστή κρέμονται καθαριότητα και σίτιση

Γιάννενα: Σε μια κλωστή κρέμονται καθαριότητα και σίτιση

Λάβρος κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων που αποδέχεται την προσφυγή της ιδιωτικής υπηρεσίας καθαριότητας, αλλά και κατά όσων υποστηρίζουν ότι οι 199 νέοι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων δε θα πληρωθούν, εμφανίστηκε ο διοικητής του νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης, διαβεβαιώνοντας πως οι συμβάσεις ισχύουν κανονικά.

Η απόφαση, που επιδόθηκε την Πέμπτη στη διοίκηση του νοσοκομείου, ουσιαστικά επαναλαμβάνει την απόφαση του Μονομελούς Εφετείου για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης για την πρόσληψη προσωπικού, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες καθαριότητας και σίτισης.

Ο διοικητής του νοσοκομείου, σε συνέντευξη τύπου, υποστήριξε πως -κατά την άποψή του- η απόφαση αυτή του Β’ τμήματος Τριμελούς Ακυρωτικού, που συνεδρίασε σε Συμβούλιο, στηρίχθηκε σε εσφαλμένα δεδομένα, τα οποία επηρέασαν καθοριστικά την τελική ετυμηγορία, τονίζοντας πως αντί να απαντά, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα.
Χαρακτηριστική είναι η φράση με την οποία έκλεισε την τοποθέτησή του. «Ως διοικητής του ΠΓΝΙ, έχοντας ενεργήσει απόλυτα νόμιμα, εφαρμόζοντας τον νόμο που είναι σε ισχύ και δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικός, αλλά και με την ιδιότητά μου ως δημόσιου λειτουργού, έχοντας την απόλυτη πεποίθηση ότι υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον και την προστασία της υγείας των νοσηλευομένων και επισκεπτών του νοσοκομείου, δηλώνω δημόσια ότι την αποκλειστική ευθύνη για τις δυσλειτουργίες που ενδέχεται να δημιουργηθούν στον τομέα της καθαριότητας του νοσοκομείου και τις εξ αυτών πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, θα φέρουν τα αρμόδια όργανα που έλαβαν ή έχουν την ευθύνη να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. 
Το κύρος, ο σεβασμός και η ανεξαρτησία ατόμων και θεσμών δε χαρίζονται ούτε επιβάλλονται με νόμους και διατάξεις. Κατακτώνται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Τσίκαρης, σε βάρος του οποίου έχει κατατεθεί και μήνυση από την ιδιωτική εταιρία.
Το ένα από τα ερωτήματα που έθεσε, έχει να κάνει με το γεγονός πως το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη την αναφορά του νοσοκομείου στο σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε στις 11 Δεκεμβρίου, ότι «…εδώ οι εργαζόμενοι εργάζονται ήδη από την 01/12/2017…», ενώ αντίθετα ισχυρίζεται ότι «…ήδη έχουν υπογραφεί 180 ατομικές συμβάσεις εργασίας, για να καλυφθούν οι επίδικες ανάγκες του, πλην όμως δεν προκύπτει ότι έχει αρχίσει και η παροχή των σχετικών υπηρεσιών…».
Το δεύτερο ερώτημα αφορά τον ισχυρισμό της απόφασης ότι «…Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι μέχρι την ολοκλήρωση της επίδικης διαδικασίας, οι ανάγκες του καθ’ ου νοσοκομείου σε καθαριότητα, εστίαση και σίτιση καλύπτονται με διμηνιαίες ανανεώσεις των υφιστάμενων ήδη συμβάσεων με την ανάδοχο εταιρία…», τη στιγμή που, όπως αναφέρεται στο πρώτο υπόμνημα του νοσοκομείου (20/11/17), «…
Η διοίκηση του νοσοκομείου, αξιολογώντας την πρόοδο των απαραίτητων διαδικασιών, εκτίμησε ότι είναι εφικτό να καλύψει τις ανάγκες της καθαριότητας και της εστίασης από 1/12/2017 με τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν και έτσι εστίασε τις προσπάθειες της στη προετοιμασία των υπηρεσιών και δεν προέβη σε διοικητικές ενέργειες (αποφάσεις ΔΣ κ,λπ) για ανάθεση σε ιδιωτικό φορέα…».
Η διοίκηση του νοσοκομείου θα υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης, ενώ ο κ. Τσίκαρης σημείωσε πως θα επανέλθει με νέα ερωτήματα και απαντήσεις.
 «Bullying στους εργαζόμενους»
Ως προς την αγωνία των εργαζομένων, αλλά και τη διασφάλιση της καθαριότητας του νοσοκομείου, ο κ. Τσίκαρης διαβεβαίωσε πως οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν με συμβάσεις από την 1η Δεκεμβρίου, θα πληρωθούν κανονικά, καθώς υπάρχει ήδη και σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι συμβάσεις τους εξακολουθούν να ισχύουν.
Το πρόβλημα, ωστόσο, που ενδέχεται να δημιουργηθεί, αφορά την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και εστίασης του νοσοκομείου, και αυτό γιατί σήμερα ο διοικητής δεν μπορεί να υπογράψει τις υπόλοιπες συμβάσεις που εκκρεμούν (19) ή νέα, σε περίπτωση παραίτησης κάποιου εργαζόμενου.
Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, τόνισε ότι πολλοί «επενδύουν στην αγωνία των εργαζομένων» και παράλληλα «τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, προκειμένου να τους οδηγήσουν σε παραίτηση, ώστε να τον αναγκάσουν να αναθέσει την υπηρεσία σε ιδιωτικό φορέα». «Θα μας βρουν απέναντί τους όλοι τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το θέμα, βέβαια, δεν αφορά μόνο το νοσοκομείο των Ιωαννίνων, αλλά όλη τη χώρα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να συνάπτει ατομικές συμβάσεις προσωπικού και όχι συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες για υπηρεσίες καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης των νοσοκομείων. Μάλιστα, η υπόθεση έχει φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά από προσφυγές εταιριών.
Προσθέτοντας έναν ακόμη λόγο καθησυχασμού των εργαζομένων, ο κ. Τσίκαρης σημείωσε ότι ήδη η γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, απαντώντας στα προδικαστικά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το αν οι συμβάσεις εργαζομένων είναι σύμφωνες με το δίκαιο της Ε.Ε., δικαιώνουν και την ελληνική κυβέρνηση και τη διοίκηση του νοσοκομείου.
Αξίζει να σημειωθεί πως στα υπομνήματα που κατέθεσε η διοίκηση προς το δικαστήριο, αναφέρονται οικονομικά στοιχεία που δείχνουν πως το κόστος της πρόσληψης των εργαζομένων είναι μικρότερο αυτού της σύμβασης με τους εργολάβους, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον.
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Σε μια κλωστή κρέμονται καθαριότητα και σίτιση
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2234422171458505277
item