Γιάννενα: ΟΚΠΑΠΑ - Με αστερίσκους η ανακοίνωση για την απογραφή αστέγων Γιάννενα: ΟΚΠΑΠΑ - Με αστερίσκους η ανακοίνωση για την απογραφή αστέγων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΟΚΠΑΠΑ - Με αστερίσκους η ανακοίνωση για την απογραφή αστέγωνΓιάννενα: ΟΚΠΑΠΑ - Με αστερίσκους η ανακοίνωση για την απογραφή αστέγων
Προβληματισμό φέρνει η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει πιλοτικά σε καταγραφή των αστέγων και στα Γιάννενα, καθώς εδώ λειτουργεί, εδώ και μήνες, το Υπνωτήριο Αστέγων, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΚΩΠ.
Με αστερίσκους και έντονο προβληματισμό «υποδέχθηκε» ο Δήμος Ιωαννιτών και συγκεκριμένα ο ΟΚΠΑΠΑ, την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, για πιλοτική καταγραφή των αστέγων σε έξι δήμους, μεταξύ των οποίων και τα Γιάννενα.
Η απογραφή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. 
Ουσιαστικά πρόκειται για μια πιλοτική απογραφή των αστέγων, τόσο στο δρόμο, όσο και σε δομές, καθώς και την ανάπτυξη πληροφοριακών εργαλείων για την καταγραφή και παρακολούθησή τους, τη διασύνδεση και το συντονισμό των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες στους αστέγους.
Ο προβληματισμός των ανθρώπων του ΟΚΠΑΠΑ, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του, Φίλιππας Τσουμάνης, έχει να κάνει με το γεγονός πως στα Γιάννενα, λειτουργεί εδώ και μήνες το Υπνωτήριο Αστέγων στις εγκαταστάσεις του ΚΕΚΩΠ όπου φιλοξενούνται σήμερα 13 συνολικά άτομα.
Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη καταγραφή τη στιγμή που τα στοιχεία είναι ήδη γνωστά για τους αστέγους στην περιοχή.
Από την άλλη πάντως, υπάρχει ένας αριθμός αστέγων που δεν πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ένταξης στο Υπνωτήριο Αστέγων.
«Πρόκειται για παραβατικούς, ποινικούς ή χρήστες ουσιών που δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στη δομή. 
Σήμερα, μεταξύ των 13 ατόμων υπάρχουν φοιτητές, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη, άνεργοι που έχουν πληγεί από την κρίση, αλλά και κατ’ επιλογήν άστεγοι που διαθέτουν οικία σε κάποιο χωριό, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μείνουν εκεί», τόνισε ο κ. Τσουμάνης.
Δώρα σε οικογένειες
Στο μεταξύ, ο ΟΚΠΑΠΑ μέσω του Καταστήματος Αλληλεγγύης ετοιμάζεται και για την επικείμενη εορταστική περίοδο να ενισχύσει με πακέτα δώρων δεκάδες οικογένειες που έχουν ανάγκη.
Οι καταγραφές γίνονται εκτός από το κατάστημα και από άλλες δομές όπως τις σχολικές μονάδες, ενώ πριν τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση αλληλεγγύης του ΟΚΠΑΠΑ όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να προσφέρει τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και ρούχα για να καλυφθούν οι ανάγκες του καταστήματος αλληλεγγύης.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΟΚΠΑΠΑ - Με αστερίσκους η ανακοίνωση για την απογραφή αστέγων
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3344138813931775766
Σχόλια
item