Γιάννενα: ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΒΙΚΟΥ – ΑΩΟΥ- Πρόσω ολοταχώς με δράσεις στήριξης και προβολής Γιάννενα: ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΒΙΚΟΥ – ΑΩΟΥ- Πρόσω ολοταχώς με δράσεις στήριξης και προβολής | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΒΙΚΟΥ – ΑΩΟΥ- Πρόσω ολοταχώς με δράσεις στήριξης και προβολής           Γιάννενα: ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΒΙΚΟΥ – ΑΩΟΥ- Πρόσω ολοταχώς με δράσεις στήριξης και προβολής
Προ των πυλών και η έναρξη των δημοσίων προγραμμάτων Leader. 
Συγκεκριμένες δράσεις για τη στήριξη του Γεωπάρκου Βίκου - Αώου, το οποίο είναι ενταγμένο στο Παγκόσμιο Δίκτυο Εθνικών Γεωπάρκων της Unesco, αναλαμβάνει η Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε αυτό να πληροί τα κριτήρια που αναλύθηκαν σε συνάντηση που έγινε στις αρχές της εβδομάδας στο υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα στην Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ήπειρος» για το Γεωπάρκο και για θέματα τουρισμού.
Στις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν περιλαμβάνονται ο ακριβής προσδιορισμός της περιοχής που καταλαμβάνει το Γεωπάρκο και το σήμα του Γεωπάρκου να αποτυπώνεται σε όλα τα φυλλάδια που εκδίδονται και αφορούν την περιοχή, σε μνημεία ενώ θα εξεταστεί και η δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα.
Η προκήρυξη του Leader
Παράλληλα, χθες ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.
Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά σε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το Πρόγραμμα 2014-2020, στην οποία μετείχε εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα τα δημόσια προγράμματα Leader.
«Προσεχώς από την «Ήπειρος» και την ΕΤΑΝΑΜ θα προκηρυχτεί το πρόγραμμα για τους Δήμους και εντός του Ιανουαρίου, αναμένεται να γίνει η προκήρυξη για τους ιδιώτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.
Eπίσης ενημέρωσε ότι έχουν βγει στον «αέρα» τα σχέδια βελτίωσης, στα οποία θα μπορούν να ενταχθούν και οι νέοι αγρότες, ενώ επίκειται και η πρόσκληση για τα σχέδια μεταποίησης.
Όσον αφορά τους νέους αγρότες, ο Περιφερειάρχης, ανακοίνωσε ότι στις 8 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ενστάσεων και όσοι έχουν ενταχθεί θα μπορέσουν να πληρωθούν μέχρι τέλος του 2017. Όσοι απορριφθούν θα μπορέσουν να υποβάλλουν αιτήσεις στη νέα πρόσκληση που θα γίνει στο επόμενο διάστημα.
Τέλος ανακοίνωσε ότι με έγγραφό του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε να δοθεί παράταση για την νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός οικισμών, καθώς η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.
Παρέμβαση για την απόσυρση των εσπεριδοειδών
Τέλος, την παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, προκειμένου να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν την απόσυρση εσπεριδοειδών/οπωροκηπευτικών λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία που διατίθενται σε σχολεία κ.α..
Ο Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι παραγωγοί της Άρτας, αντιμετωπίζουν πρόβλημα για την διάθεση επαρκών ποσοτήτων τους, καθώς πριν καλά- καλά αρχίσει η συγκομιδή, ενημερώνονται ότι έχει καλυφθεί η προβλεπόμενη για όλη την Ελλάδα ποσότητα.
«Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτηματικά και αμφιβολίες για τυχόν μεθοδεύσεις που εφαρμόζονται από άλλες περιοχές της χώρας», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης που ζητά από τον Υπουργό να εξεταστεί τι ακριβώς συμβαίνει και να τηρηθούν οι ίδιες διαδικασίες σε όλες τις περιοχές της χώρας.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
           
Γιάννενα: ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΒΙΚΟΥ – ΑΩΟΥ- Πρόσω ολοταχώς με δράσεις στήριξης και προβολής
Epirusblog Gr
5 of 5
           
Ιωάννινα 3628403353507510046
Σχόλια
item