Πλειστηριασμοί και κόκκινα δάνεια οι νέες προκλήσεις της κυβέρνησης Πλειστηριασμοί και κόκκινα δάνεια οι νέες προκλήσεις της κυβέρνησης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πλειστηριασμοί και κόκκινα δάνεια οι νέες προκλήσεις της κυβέρνησης

Πλειστηριασμοί και κόκκινα δάνεια οι νέες προκλήσεις της κυβέρνησης
Με νέα αδιέξοδα μοιάζει να έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση μετά και τα ηχηρά μηνύματα που εστάλησαν χθες από εκπροσώπους των δανειστών πως αν δεν τηρηθούν κατά γράμμα οι μνημονιακές υποχρεώσεις το αφήγημα της εξόδου θα καταρρεύσει αφού θα υπογράψουμε και 4ο μνημόνιο.
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι σν δεν τηρηθούν κατά γράμμα όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις, δεν παραδοθούν στην ώρα τους τα 192 προαπαιτούμενα της γ' και της δ' αξιολόγησης, ή αν αρχίσουν να «ξηλώνονται» μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν εφαρμοστεί, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, πολύ απλά θα έρθει ένα 4ο Μνημόνιο.
Στο επίκεντρο των υποχρεώσεων αυτών βρίσκονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων με τις αρμόδιες πηγές να εκφράζουν ανησυχίες πως αν δεν στεφθεί με επιτυχία ίσως το ταμείο αναγκαστεί να επαναφέρει στο τραπέζι το αίτημα διενέργειας ελέγχου ποιότητας στοιχείων ενεργητικού, το οποίο απέσυρε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο.
Παρόμοια ήταν η στάση και του Γουίλιαμ Μάρεϊ, αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ, ο οποίος υπενθύμισε την Πέμπτη την σημασία που δίνει το Ταμείο στην μείωση των κόκκινων δανείων αλλά και στην κατάρτιση στρατηγικής για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού τομέα, που βαρύνεται πρωτίστως από μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων - περίπου το 45% των πιστώσεων είναι κόκκινο.
Ωστόσο μια ημέρα μετά τις αναφορές Ντράγκι σε ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ο κοινοτικός επίτροπος Προϋπολογισμού,  Γκίντερ Ετινγκερ,  επιχείρησε να σβήσει τη φωτιά πριν φουντώσει. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Ετινγκερ εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα επιστρέψει σύντονα στις αγορές και δήλωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπολογίζει σε ένα τέταρτο πρόγραμμα δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα».
Σύμφωνα όμως με τα λεγόμενα των δανειστών οι προβολείς στην παρούσα φάση στρέφονται σε δύο μέτωπα. Από τη μια στους πλειστηριασμούς και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπεράσει τον εφιάλτη των διογκούμενων κοινωνικών αντιδράσεων και από την άλλη στην ψήφιση έως τις 12 Ιανουαρίου όλων των εκκρεμών νομοθετικών διατάξεων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Η υλοποίηση ωστόσο των αιτημάτων αυτών οδηγεί την κυβέρνηση μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο αφού αν οι πλειστηριασμοί δεν υλοποιηθούν μαζικά τους επόμενους μήνες θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή εποχή. Από την άλλη βέβαια, η μαζική διενέργειά τους, είναι αρκετή για να προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση. 
Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα θα πραγματοποιηθεί κατάθεση ενός ακόμα πολυνομοσχεδίου στις 8 Ιανουαρίου, το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 12 Ιανουαρίου ώστε να υπάρξει χρόνος οι εκπρόσωποι των δανειστών να συντάξουν το λεγόμενο compliance report που θα επισφραγίσει το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22 Ιανουαρίου.
Epirusblog Gr
5 of 5
Πλειστηριασμοί και κόκκινα δάνεια οι νέες προκλήσεις της κυβέρνησης
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 2502044229347405509
Σχόλια
item