Ο Ερντογάν προειδοποιεί τον Τραμπ για τυχόν αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

Ο Ερντογάν προειδοποιεί τον Τραμπ για τυχόν αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

Πιέσεις από τον αραβικό κόσμο δέχεται η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενόψει της αυριανής ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ κατά την οποία ο αμερικανός πρόεδρος δεν αποκλείεται να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Δύο από τους κυριότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, έχουν διαμηνύσει ότι τυχόν αναγνώριση της Ιερουσαλήμ θα προκαλέσει μεγάλες ταραχές στην περιοχή, με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να προειδοποιεί ακόμα και με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ.

«Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή για τους Μουσουλμάνους», δήλωσε σήμερα ο κ. Ερντογάν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και τη διακοπή των δεσμών της Τουρκίας με το Ισραήλ. Προειδοποιώ τις ΗΠΑ να μην προβούν σε τέτοιο βήμα καθώς θα βαθύνει τα προβλήματα στην περιοχή», προσέθεσε.

Το Ισραήλ έθεσε την Ιερουσαλήμ υπό τον πλήρη έλεγχό του κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967, και έχει εγκαταστήσει εκεί πολλές κυβερνητικές και δημόσιες υπηρεσίες. Η διεθνής κοινότητά ωστόσο δεν αναγνωρίζει την ιστορική πόλη ως αδιαίρετη πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους καθώς οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.

Εάν ο κ. Τραμπ διαφοροποιηθεί από τη γραμμή της διεθνούς κοινότητας, θα γίνει ο πρώτος ηγέτης που αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους, το 1948.

Το μήνυμα Ερντογάν ήλθε μία ημέρα αφότου ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε σε ανακοίνωσή του την πάγια στήριξη του Ριάντ στους Παλαιστίνιους.

Εφάμιλλα μηνύματα έχουν στείλει οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, οι οποίοι έχουν επικοινωνήσει με τον αμερικανό ομόλογό τους Ρεξ Τίλερσον σχετικά με τους κινδύνους που πηγάζουν από τυχόν αναγνώριση των ισραηλινών αξιώσεων στην Ιερουσαλήμ.

Πιέσεις στην Ουάσιγκτον έχουν προσπαθήσει να ασκήσουν και οι Παλαιστίνιοι, με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να προσπαθεί να συσπειρώσει τα μουσουλμανικά κράτη κατά των σχεδίων του κ. Τραμπ.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως θα διακόψουν κάθε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες εάν η Ιερουσαλήμ αναγνωριστεί ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
epirusblog.gr
5 of 5
Ο Ερντογάν προειδοποιεί τον Τραμπ για τυχόν αναγνώριση της Ιερουσαλήμ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 488408948685834499
item