Για «σιωνιστική νοοτροπία» κατηγορεί τον Τραμπ ο Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, ότι επιδεικνύει «σιωνιστική νοοτροπία», μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
«Ο πραγματικός ιδιοκτήτης αυτών των εδαφών είναι η Παλαιστίνη. Ο Τραμπ θέλει να είναι το Ισραήλ. Αυτό είναι αποτέλεσμα των ευαγγελικών αρχών του και μιας σιωνιστικής νοοτροπίας» κατήγγειλε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να έχουν τον ρόλο του μεσολαβητή στις προσπάθειες για τη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.
«Από’ δω και στο εξής, αποκλείεται οι μεροληπτικές ΗΠΑ να διαδραματίζουν ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, αυτή η περίοδος έχει παρέλθει» τόνισε ο Ερντογάν
«Πρέπει να συζητήσουμε ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή στο εξής. Αυτό πρέπει να συζητηθεί και στον ΟΗΕ» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.