Κομισιόν: Δεν απαγορεύεται ο γύρος

Κομισιόν: Δεν απαγορεύεται ο γύρος
Διαψεύδει κατηγορηματικά η Κομισιόν ότι πρόκειται να απαγορεύσει τον γύρο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του  ανταποκριτή του Κυπριακού Πρακτορείου στις Βρυξέλλες, Αθανάσιου Αθανασίου.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η Κομισιόν και το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ διαψεύδουν κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από τη Γερμανία και αναπαράγονται μεταξύ άλλων από κοινοτικά μέσα και τα οποία θέλουν την ΕΕ “να απαγορεύει τον γύρο”.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ διέψευσε τις κατηγορίες, ενημερώνοντας ότι η Κομισιόν εισηγήθηκε και ενέκρινε την παράταση της χρήσης των λεγόμενων φωσφορικών αλάτων στην παρασκευή κρέατος. Η Κομισιόν κατέθεσε την πρότασή της στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών και συγκεκριμένα στη διαρκή επιτροπή για την ασφάλεια τροφίμων.
Σύμφωνα με τα όσα ανέγραφαν τα πρωινά δημοσιεύματα,  η Επιτροπή Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου υπέβαλε ένσταση έναντι μιας πρότασης της Κομισιόν που επιτρέπει την χρήση φωσφορικού άλατος στο παγωμένο ντονέρ επικαλούμενοι μια έρευνα η οποία συνδέει το φωσφορικό άλας με καρδιοπάθειες. Σύμφωνα με το AP υπάρχουν πολλές έρευνες που αμφισβητούν αυτήν την σύνδεση. 
Το φωσφορικό άλας χρησιμοποιείται στο παγωμένο ντονέρ ως μέσο διατήρησης των υγρών και της γεύσης του κρέατος. Αν και χρησιμοποιείται και σε άλλα φαγητά, η έρευνα και οι Ευρωβουλευτές που την επικαλούνται αναφέρουν ότι μπορεί η ουσία να επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν ψύχεται και ξαναζεσταίνεται.
Η πιο δημοφιλής γερμανική εφήμερα Bild, που ανέδειξε και το θέμα, άσκησε κριτική στην ΕΕ λέγοντας ότι στοχεύει συγκεκριμένα στο ντονέρ κεμπάμπ. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα κάθε μέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώνονται 500 τόνοι κεμπάμπ και το 80% εξ αυτών παρασκευάζεται στη Γερμανία.  

epirusblog.gr
5 of 5
Κομισιόν: Δεν απαγορεύεται ο γύρος
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 5716488015098734666
item