Γιάννενα: Νέο «όχι» για το άνοιγμα της Νότιας Πύλης Γιάννενα: Νέο «όχι» για το άνοιγμα της Νότιας Πύλης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Νέο «όχι» για το άνοιγμα της Νότιας Πύλης

Γιάννενα: Νέο «όχι» για το άνοιγμα της Νότιας Πύλης

Στο κενό έπεσε μία ακόμη προσπάθεια του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς να ανοίξει η Νότια Πύλη του Κάστρου, για τις ημέρες των εορτών τουλάχιστον, καθώς για πολλοστή φορά συνάντησε την άρνηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Το αίτημα τέθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Μουσείων του Ιδρύματος, ο οποίος επικαλείται τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που θα δεχθεί η πόλη, ζητώντας να μείνει ανοιχτή η πύλη από 23 Δεκεμβρίου έως και 7 Ιανουαρίου. 

Όπως αναφέρει, το άνοιγμά της θα διευκολύνει την πρόσβαση των επισκεπτών στον χώρο και θα συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας, όχι μόνο στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, αλλά συνολικά στα μνημεία της ακρόπολης του Ιτς Καλέ, καθώς για πολλούς η δυσκολία πρόσβασης λειτουργεί αποτρεπτικά.

Με μία απάντηση λίγων γραμμών απέρριψε το αίτημα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, επικαλούμενη έλλειψη προσωπικού και τον φόρτο που θα έχουν οι αρχαιοφύλακες, λόγω της αυξημένης κίνησης των επισκεπτών στο Βυζαντινό Μουσείο και στον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο κατά το χρονικό διάστημα των εορτών.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια και στον δήμο Ιωαννιτών, που βλέπει τις προσπάθειές του για αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την περιοχή, να δυσχεραίνονται από δυσλειτουργίες υπηρεσιών και γραφειοκρατικές δυσκαμψίες.
«Τέτοιες κάθετες λογικές κάνουν ζημιά στον τόπο. Ο δήμος είναι διατεθειμένος να βοηθήσει. Αν καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι, νομίζω πως μπορούμε να βρούμε λύσεις», απάντησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, κληθείς να σχολιάσει το θέμα, με δεδομένο πως είχε και ο ίδιος συνηγορήσει προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων υπέρ του ανοίγματος της Νότιας Πύλης για την περίοδο των εορτών. 
ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΡΝΗΣΗ
Το θέμα της δυνατότητας πρόσβασης από τη Νότια Πύλη χρονίζει, καθώς η όλη συζήτηση έχει ξεκινήσει από την ημέρα των εγκαινίων του Μουσείου Αργυροτεχνίας, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη.
Το αποτέλεσμα είναι οι επισκέπτες να αναγκάζονται να περπατήσουν εκατοντάδες μέτρα, προκειμένου να προσεγγίσουν έναν χώρο που λειτουργούν δύο μουσεία και τρία ακόμη μνημεία και χώροι εκθέσεων, με δεδομένο πως η είσοδος αυτοκινήτων στο Κάστρο απαγορεύεται. Και κάποιοι, φυσικά, να αποφασίζουν τελικά να μην επισκεφθούν ποτέ τον χώρο. 
«Η μέχρι σήμερα λειτουργία του Μουσείου έχει καταδείξει ότι η μη χρήση της Νότιας Πύλης προκαλεί απώλεια επισκεπτών σε ποσοστό έως 30%, γεγονός που επηρεάζει και τη συνολική επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου, προκαλώντας αρνητικά σχόλια τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από τους επισκέπτες της πόλης, απαξιώνοντας ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος», αναφερόταν σε έγγραφο, πριν από έναν χρόνο, στο οποίο επισημαινόταν και οι δυσκολίες που δημιουργεί η μη λειτουργία της Νότιας Πύλης στην πρόσβαση γκρουπ, ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων.
Το μόνο που κατάφεραν μέχρι σήμερα το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και ο δήμος Ιωαννιτών, ήταν να εξασφαλίσουν το άνοιγμα της επιπλέον πύλης, σε συνεννόηση με τον αρχιφύλακα, μόνο για τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες την περίοδο της περιοδικής έκθεσης «Όταν η τέχνη γίνεται ιερή», από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου τη χρονιά που φεύγει.
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Νέο «όχι» για το άνοιγμα της Νότιας Πύλης
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8669295381929463818
Σχόλια
item