Άρτα: ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΑΡΤΑΣ Άρτα: ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΑΡΤΑΣ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Άρτα: ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΔΜΟΠ-ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ

"Με νέα συνεργασία ξεκίνησε το 2017 ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας και νέο πεδίο δράσης. 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Σπαής και η Γραμματέας, κ. Κλούρα, παρακολούθησαν σεμινάριο ενημέρωσης και προσέλκυσης δοτών μυελού των οστών στην Πάτρα κι αφού έλαβαν τη σχετική πιστοποίηση, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) – Χάρισε Ζωή.

Ο Σύλλογος είναι πλέον ένας από τους 82 συνεργάτες του ΚΕΔΜΟΠ κι επίσημος κόμβος προσέλκυσης για το Νομό Άρτας. Το ΚΕΔΜΟΠ επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών για τη δωρεά Μυελού των Οστών και την ένταξη εθελοντών δοτών στην Ελληνική (ΕΟΜ) και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW). 

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι στον κόσμο διαγιγνώσκονται από καρκίνο του αίματος, όπως λευχαιμία (η πιο συνήθης μορφή καρκίνου στα παιδιά) ή λεμφώματα. Για πολλούς η μόνη ελπίδα ζωής είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από έναν εθελοντή δότη με συμβατό ιστικό τύπο. 

Η εύρεση, όμως, δότη μυελού των οστών για έναν ασθενή είναι πολύ δύσκολη. Ανάμεσα σε αδέρφια η πιθανότητα συμβατότητας είναι περίπου 30%. Εκτός οικογενείας, οι πιθανότητες πέφτουν κατακόρυφα στο 1:20.000 έως 1:1.000.000, ή ακόμα χαμηλότερα όταν ο ιστικός τύπος ενός ατόμου είναι σπάνιος.

Δυστυχώς, οι Έλληνες ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση συμβατών δοτών, καθώς η Ελλάδα μετρά μια εξαιρετικά μικρή δεξαμενή εθελοντών δοτών που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της.

Ωστόσο, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε 200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες.

Η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών δεν απαιτεί πλέον χειρουργείο αλλά μπορεί να γίνει και μέσω συλλογής κυττάρων από το αίμα, ενώ για να εγγραφεί ως εθελοντής δότης κάποιος το μόνο που χρειάζεται
είναι δείγμα σάλιου.

Έτσι ο Σύλλογος ξεκίνησε μια σειρά δράσεων μέσα στο 2017 ώστε να ενημερώσει τους πολίτες της Άρτας και να εγγράψει νέους εθελοντές δότες, βοηθώντας το αξιόλογο έργο του ΚΕΔΜΟΠ. 

Βρέθηκε στο Δρόμο του Γιοφυριού, στο Πολύδροσο, στο χριστουγεννιάτικο χωριό του Δήμου Αρταίων, σε κάθε αιμοδοσία, μέχρι και στην Ποταμιά, κατόπιν πρόσκλησης του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυκής-Ποταμιάς. Τέλος, στις 16 Σεπτεμβρίου, συμμετείχε στις εκδηλώσεις του ΚΕΔΜΟΠ, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών. 

Κατάφερε έτσι να συλλέξει μέσα σε ένα χρόνο 100 περίπου δείγματα, ενώ θα συνεχίσει αυτή τη δράση, ευελπιστώντας ότι θα βρεθεί σύντομα ένας τυχερός δότης από
την Άρτα να χαρίσει ζωή!

ΜΑΖΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ"
ΑΙΜΟΔΟΣΙΕΣ: ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

"Η αιμοδοσία μας αφορά όλους! Δεν είναι η προσπάθεια ενός μόνο συλλόγου, αλλά η συνεργασία μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας: Δήμος, Εκκλησία, Περιφέρεια, πολιτιστικοί σύλλογοι, αθλητικά σωματεία, ιατρικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί και σχολεία, κ.ά. Όλοι οι φορείς πρέπει να εμπλακούν στην αιμοδοσία, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας που είναι η αυτάρκεια του νομού μας σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.

Γι'αυτό το λόγο, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών διευρύνει τον κύκλο συνεργασιών του και απευθύνει κάλεσμα σε όλη την κοινωνία για κοινές αιμοδοσίες, ώστε να καταφέρουμε πιο γρήγορα να φτάσουμε το στόχο μας: ένας στόχος που μας αφορά όλους, είτε γιατί έχουμε βρεθεί στη δύσκολη θέση να χρειαστούμε αίμα για κάποιον στο παρελθόν, είτε γιατί στο μέλλον ίσως χρειαστεί αλλά το κυριότερο επειδή η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό.

Το 2017 ήταν μια πλούσια χρονιά σε συνεργασίες, αφού με αρκετούς φορείς συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να αυξήσουμε τον αριθμό των αιμοδοτών. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φορείς που αγκάλιασαν την προσπάθεια του Συλλόγου μας και μας βοηθούν, όντας συνοδοιπόροι σε αυτό το δύσκολο έργο:

Ιερά Μητρόπολη Άρτης Περιφερειακή Ενότητα Άρτας
Δήμος Αρταίων Ιατρικός Σύλλογος Άρτας
Ιατρική Εταιρεία Άρτας Α.Ο. Πρωτέας Άρτας
Αναγέννηση Άρτας Βυζαντινός Α.Ο. Άρτας
Γ.Σ. Άρτα Βόλεϊ Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Άρτας
ΕΠΠΑΜΑ Άρτας Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΑ

Θερμές ευχαριστίες στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας που είναι πάντα δίπλα μας. Ευχαριστούμε την κ. Παππά, Διευθύντρια, τις γιατρούς και τις νοσηλεύτριες, που πάντα με χαμόγελο υποδέχονται τους αιμοδότες".
Σήμερα βάζουμε τα θεμέλια για να έχουμε αύριο συνειδητοποιημένους εθελοντές αιμοδότες

"Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας συνέχισε με επιτυχία για δεύτερη χρονιά τις ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία με θέμα την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά μυελού των οστών. Και αυτή τη χρονιά, στήριξαν την προσπάθεια του Συλλόγου, το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας και ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας και συγκεκριμένα: η Διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας, Ελένη Παππά, η επισκέπτρια υγείας, Σπυριδούλα Χαλκιά, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ευάγγελος Χαρμπής και οι γιατροί: Ελευθερία Καψάλη, Σπυριδούλα Χουλιάρα, Χρήστος Καραγιάννης, Λάμπρος Γκανάρας, Σοφία Αργυροπούλου και Δημήτριος
Παπαδάκος.

Για το έτος 2017, ο Σύλλογος έδωσε προτεραιότητα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια του νομού και στη συνέχεια σε δημοτικά σχολεία, ολοκληρώνοντας έτσι ομιλίες συνολικά σε 18 σχολεία και ενημερώνοντας περισσότερους από 1200 μαθητές. Πιο συγκεκριμένα, βρεθήκαμε και ενημερώσαμε για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας τα παρακάτω σχολεία:

- 9 Γυμνάσια (1ο, 3ο, 4ο και 5ο Γυμνάσιο Άρτας, Παναγιάς Διάσελλου, Ανέζας, Κωστακιών, Φιλοθέης,
Γραμμενίτσας)
- 5 Λύκεια (1ο, 3ο και 4ο Λύκειο Άρτας, 1ο ΕΠΑΛ, Παναγιάς Διάσελλου)
- 4 δημοτικά σχολεία (1ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας, Νεοχωρίου, Παναγιάς Διάσελλου)

Ο σκοπός των ομιλιών αυτών είναι οι μαθητές να ενημερωθούν για την εθελοντική κοινωνική προσφορά και το ρόλο της στην κοινωνία, να υιοθετήσουν στάσεις ζωής που στην ενήλικη ζωή τους θα τους εντάξει μέσα στην ομάδα των εθελοντών και ειδικότερα των εθελοντών αιμοδοτών καθώς και να υπενθυμίσουμε στους γονείς ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια ακίνδυνη πράξη, την οποία θα πρέπει να υιοθετήσουν και οι ίδιοι. Το σωστό σχολείο μορφώνει, καλλιεργεί δεξιότητες, διαμορφώνει συμπεριφορές, ανοίγει ορίζοντες.

Να ευχαριστήσουμε θερμά τόσο τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας όσο και τους Διευθυντές των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς για την άριστη συνεργασία τους. Τέλος, να ευχαριστήσουμε την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας για την οικονομική της στήριξη στην εκτύπωση ειδικού έντυπου υλικού για μαθητές".

Καλές γιορτές με υγεία και
προσφορά αγάπης
στους έχοντες ανάγκη
Το Δ.Σ. απαρτίζεται από τα εξής μέλη:
Λεωνίδας Σπαής, Πρόεδρος
Λάμπρος Παππάς, Αντιπρόεδρος
Ευαγγελία Κλούρα, Γραμματέας
Ειρήνη Φώτη, Ταμίας
Ευγενία Κατσούλα, Έφορος
Ευαγγελία Σπαή, Έφορος
Γεώργιος Τσώλης, Έφορος

taneatismikrospilias24.weebly.com
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 2368240677107908406
Σχόλια
item