Τι ειπώθηκε στην Τριμερή των ΥΠΑΜ στο «Ζήνων» στη Λάρνακα! Τι ειπώθηκε στην Τριμερή των ΥΠΑΜ στο «Ζήνων» στη Λάρνακα! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τι ειπώθηκε στην Τριμερή των ΥΠΑΜ στο «Ζήνων» στη Λάρνακα!

Τι ειπώθηκε στην Τριμερή των ΥΠΑΜ στο «Ζήνων» στη Λάρνακα!
Η τριμερής συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου ενισχύει την προσπάθεια για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών, δήλωσε ο Υπουργός ‘Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Αιγύπτου, Πάνο Καμμένο και Sedki Sobhy, στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων», στη Λάρνακα.
Σε δελτίο Τύπου  από το Υπουργείο ‘Αμυνας αναφέρεται ότι τη συνάντηση απασχόλησαν η περιφερειακή συνεργασία σε θέματα που ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και νέων ασύμμετρων απειλών. 
Λήφθηκαν επίσης αποφάσεις για ένα κοινό πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας, στο πλαίσιο ασκήσεων και κοινής εκπαίδευσης.
Ο Υπουργός ‘Αμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος επεσήμανε ότι οι πρώτες ασκήσεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, όπως η άσκηση «Μέδουσα» πριν από λίγες ημέρες στη Ρόδο, με αποβατική ενέργεια και με συμμετοχή μεγάλης ναυτικής δύναμης της Αιγύπτου, και τη στενή συνεργασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδος και της Αιγύπτου, με τη συμμετοχή παρατηρητών από την Κυπριακή Δημοκρατία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιταλία και άλλες χώρες, απέδειξαν ότι μπορούμε να έχουμε μία κοινή στρατιωτική συμπεριφορά εκεί που θα χρειαστεί.
Ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Sedki Sobhi δήλωσε ότι οι συνομιλίες έχουν επιβεβαιώσει τις βαθιές και τις κοινές στρατιωτικές σχέσεις των τριών χωρών, που έχουν εδραιωθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, ως αποτέλεσμα των συνεχών προσπαθειών των ηγετών Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.
Ο ΥΠΑΜ της Αιγύπτου είπε πως οι απειλές της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού έχουν αυξηθεί και έχουν μετατραπεί σε παγκόσμιο φαινόμενο, που δεν μπορεί καμία χώρα να αποφύγει, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την επιστροφή τρομοκρατών στις πατρίδες τους, μετά την ήττα τους στη Συρία και στο Ιράκ. Απαιτείται, πρόσθεσε, η παρεμπόδιση της μετακίνησής τους και η παγοποίηση των πόρων χρηματοδότησης και εξοπλισμού.
Ανέφερε ακόμη ότι απαιτείται η συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, λαθρεμπορίου και παρεμπόδισης των μετακινήσεων τρομοκρατών, καθώς στη διασφάλιση των ενεργειακών επενδύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και των θαλάσσιων οδών ναυσιπλοΐας.
Έκανε αναφορά στην απόφαση για κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, ανταλλαγές εμπειρογνωμοσύνης, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, ταυτόχρονες προσπάθειες στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών, προκειμένου να επιτευχθεί έγκαιρη και αποτελεσματική δράση έναντι των εν λόγω απειλών, και συνταύτιση προσπαθειών στην ανάπτυξη δυνατοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
veteranos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Τι ειπώθηκε στην Τριμερή των ΥΠΑΜ στο «Ζήνων» στη Λάρνακα!
Epirusblog Gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6075604539835707973
Σχόλια
item