Πρέβεζα: Πλημμύρες...Ποια Πολιτική Προστασία; Με το ξημέρωμα εμφανίστηκαν και οι προύχοντες - Να κάνουν συνεδρίαση τα ΣΝΟ στα λασπόνερα στο Λούρο!!! Πρέβεζα: Πλημμύρες...Ποια Πολιτική Προστασία; Με το ξημέρωμα εμφανίστηκαν και οι προύχοντες - Να κάνουν συνεδρίαση τα ΣΝΟ στα λασπόνερα στο Λούρο!!! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Πλημμύρες...Ποια Πολιτική Προστασία; Με το ξημέρωμα εμφανίστηκαν και οι προύχοντες - Να κάνουν συνεδρίαση τα ΣΝΟ στα λασπόνερα στο Λούρο!!!

Πρέβεζα - Πλημμύρες: Ποια Πολιτική Προστασία; Με το ξημέρωμα εμφανίστηκαν και οι προύχοντες - Να κάνουν συνεδρίαση τα ΣΝΟ στα λασπόνερα στο Λούρο!!!
Δεν χρειάστηκαν περισσότερο από οκτώ ώρες μετά την καταστροφή και ξεκίνησε η εμφάνιση των αρμοδίων και λοιπών, στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας από την περασμένη Παρασκευή.
Με το πρώτο φως της ημέρας του Σαββάτου οι δρόμοι ξαφνικά γέμισαν από οχήματα με κρατικές και όχι μόνο πινακίδες. Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, Βουλευτές, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης, πολιτικοί εκπρόσωποι κομμάτων, φορείς, έλιωσαν τις σόλες των παπουτσιών τους προκειμένου να εξακριβώσουν ιδίοις όμμασι τα όσα είχαν συμβεί.
Και φυσικά πρώτος σταθμός ο Λούρος. Η περιοχή που κατά τα φαινόμενα υπέστη μεγάλες ζημιές αφού σχεδόν πενήντα κατοικίες και αρκετές επιχειρήσεις βρέθηκαν στο πέρασμα των ορμητικών νερών που τους… χτύπησαν την πόρτα στις 12 μετά τα μεσάνυχτα!
Και ο απλός κοσμάκης τους υποδέχθηκε με δάκρυα στα μάτια, όχι από την συγκίνηση που τους είδε, αλλά από τα όσα έχει να υποστεί το επόμενο διάστημα όπου θα πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια του και να ξαναστήσει και πάλι το σπιτικό του. 
Χρόνια κόπου και στερήσεων και ιδρώτας μιας ζωής σκεπάστηκε από τα λασπόνερα. Αλλά ευτυχώς το χτύπημα του ώμου και η κατανόηση των προβλημάτων, συνάμα με την έναρξη της πολιτικής αντιπαράθεσης που πρόκειται να γεννηθεί.
Και η τραγική ειρωνεία στην οποία δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε καμία περίπτωση;
Μόλις πριν από λίγες μέρες δεν θα είναι δέκα δεκαπέντε, τόσο η αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, όσο και η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, είχε γεμίσει με τους έχοντες την ευθύνη της πολιτικής προστασίας του νομού και του δήμου.
Και είναι για γέλια εάν όχι γελοίο όλο αυτό μιας και κάθε φορά γίνονται ακριβώς τα ίδια.
Συνεδριάζεις, τόσο για τον απολογισμό, αλλά κυρίως για την λήψη μέτρων προκειμένου να μην εμφανιστούν φαινόμενα σαν τα Σαββατιάτικα.
Μέτρα που μπορεί να κατατίθενται γιατί, όπως και να το κάνουμε, πρέπει να καλυφθεί η ώρα της συνεδρίασης και να λεχθούν τα όσα πρέπει εκ του τυπικού να κατατεθούν. Προτάσεις, αντιπροτάσεις, λύσεις (άλλο πάλι και αυτό), ξεβουλώματα και… βουλώματα και άμεσες ενέργειες θωρακισμού της περιοχής, κυρίως από πλημμυρικά φαινόμενα.
Για τον καλύτερο συντονισμό και την ετοιμότητα των υπηρεσιών, λέει... και να το αποτέλεσμα!
Αλήθεια, ποιών υπηρεσίων; Αυτών που πρέπει να βρεθούν άμεσα και σε χρόνο αν όχι μηδέν, άντε σε χρόνο «10» στα σημεία που υπάρχει η ανάγκη των πολιτών και που χρήζουν άμεσης βοήθειας και εξεύρεσης λύσεων.
Το «10» όμως φαίνεται πως είναι το φως της ημέρας ενώ το μηδέν, κατά πως φάνηκε στην περίπτωση του Λούρου ήταν μόνο, απ ολους όσους συμμετέχουν στα συντονιστικά αυτά όργανα, για την Πυροσβεστική και τους άντρες της.
Βέβαια «μηδέν» ήταν και ο χρόνος και αντιδημάρχων αλλά και πρόεδρων κοινοτήτων (τι να σου κάνουν και αυτοί) που από την μια οι πρώτοι με ένα τηλέφωνο στο χέρι προσπαθούσαν να ενημερώσουν του τι είχε συμβεί (αλήθεια ποιους ενημέρωναν 3 η ώρα το ξημέρωμα και τους ανησύχησαν νυχτιάτικα) και από την άλλη οι… δεύτεροι να τρέχουν από εδώ και από εκεί χωρίς να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν!!!
Και η εικόνα της τσάπας και του αντιδήμαρχου να επιβλέπει το ξεβούλωμα φρεατίου είναι συγκλονιστική(!!!). Και η ερώτηση, «μήπως αυτό έπρεπε να γίνει χθες»;
Περιμένεις εσύ τώρα φίλε αναγνώστη να πάρεις απάντηση;
Και ας επιστρέψουμε για λίγες ακόμα γραμμούλες στα συντονιστικά, Δήμου και Περιφέρειας που είχαν προηγηθεί. Και σίγουρα ο ένας περιμένει από τον άλλον να κάνει αυτό που πρέπει να γίνει, αφού και στο παρελθόν έχουν υπάρξει μεταθέσεις ευθυνών από τον έναν στον άλλον.
Πέρα από τα τυπικά, να γίνει εκείνο να γίνει το άλλο, τέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες και άλλα σημαντικά.
Ποια από αυτά έγιναν και ποια πρόκειται να γίνουν;
Αλλά, τι να προλάβει κανείς να κάνει σε δέκα μόλις μέρες μετά τις συγκλίνουσες απόψεις και τελικές αποφάσεις των συντονιστικών, αφού η κακοκαιρία δεν φαίνεται να είχε την διάθεση να δώσει χρόνο σε όλους αυτούς των συντονιστικών να συντονιστούν.
Γιατί εάν είναι να συνεδριάζουν τα συντονιστικά, μόνο και μόνο επειδή πρέπει να συνεδριάσουν, χέσε μέσα που λένε!!!
Και άντε, ας δεχθούμε πως ο καιρός και η φύση δεν έδωσε την ευκαιρία και τον χρόνο να συντονιστούν τα συντονιστικά και να δράσουν προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα για τον χειμώνα. Τώρα θα μου πει κάποιος, γιατί δεν συνεδριάζει στις αρχές του καλοκαιριού για να υπάρχει χρόνος και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα; Ποιος να το γνωρίζει και αυτό;
Εδώ για να καθαριστεί ένα ρέμα κάπου στην Πρέβεζα, έτρεχε ο κοσμάκης από τον Ιούνιο και παρακαλούσε και κατέθετε αιτήσεις την μια μετά την άλλη και έφτασε ο Αύγουστος με υποσχέσεις και πέρασε ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος και μόλις πριν από λίγες ώρες (προ της κακοκαιρίας) ευτυχώς καθαρίστηκε και αυτό γιατί απλά κάποιος πάτησε… πόδι!!!
Και αφού τα συντονιστικά συντονίστηκαν μετά τις συνεδριάσεις, παραμένει λίγο δύσκολο για γίνει αντιληπτό γιατί συνεδριάζουν τέτοια εποχή και όχι πολύ πιο πριν έτσι ώστε να ληφθούν τα όποια μέτρα και να υλοποιηθούν έγκαιρα.
Και πάμε πάλι στον Λούρο. Τι είδαμε λοιπόν;
Είδαμε αντιδήμαρχο να σέρνει από εδώ και από εκεί έναν εκσκαφέα να ξεβουλώσει φρεάτια και να ανοίξει διόδους να περάσει το νερό.
Ακούσαμε τον Δήμαρχο να λέει απλά «υπήρχε μια υπερχείλιση του ποταμού με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλημμύρες σε υπόγεια σπίτια καταστήματα και να έχουμε ορισμένες (ορισμένες;) ζημιές σε οικοσκευές και άλλα αντικείμενα…» ενώ ευτύχησε ο Δήμαρχος που δεν «είχαμε ζημιές σε… ανθρώπινες ζωές δεν είχαμε θύματα, δεν είχαμε τραυματισμούς και δεν είχαμε και σε ζωικό κεφάλαιο…». 
Αναφορικά με το τελευταίο φαίνεται δεν είχε ενημερωθεί εκτενέστερα, μιας η πραγματικότητα τον διαψεύδει.
Είδαμε επίσης κάποιους με στολές. Ξέρετε αυτούς που έχουν και φωσφοριζέ γραμμές. Πυροσβέστες θαρρώ πως τους λένε!!!
Τους είδαμε να τρέχουν σαν «παλαβοί» από χωριό σε χωριό, από συνοικία σε συνοικία, μέσα στις λάσπες και τα νερά (στις φωτιές έτρεχαν το καλοκαίρι, είναι παντός καιρού!!!), να κουβαλούν μηχανήματα για αντλήσεις υδάτων, να ακούν τις φωνές του κόσμου που τους καλούσαν απεγνωσμένα να βοηθήσουν, να κουβαλούν στις πλάτες τους ανθρώπους, να τους βγάζουν από τα πλημμυρισμένα σπίτια, να ξενυχτάν όλο το βράδυ και να καθαριστούν οι δρόμοι για να δώσουν την θέση τους το ξημέρωμα, μετά τον πρωινό καφέ στους άλλους. 
Αυτούς που ακολουθούν για να δούν τι απόμεινε από τον… τέλειο συντονισμό του συντονιστικού και τα αποτελέσματά του.
Αυτούς που έφτασαν για να δουν τις ζημιές.
Εκείνη την ώρα σε θέλω μάγκα. Μπορείς εκείνη την ώρα, τα μεσάνυχτά το ξημέρωμα, μέσα στην νύχτα να αφήσεις το ζεστό σου κρεβατάκι και να βρεθείς δίπλα στον πολίτη; Δεν χρειάζεται να σηκώσεις στις πλάτες σου κανέναν. Δεν χρειάζεται να ξεβουλώσεις κανένα φρεάτιο. Δεν χρειάζεται να πλύνεις καμία αυλή.
Επιβάλλεται όμως να είσαι διπλά στον πολίτη εκείνη την ώρα. Δέκα λεπτά δρόμος στο κάτω κάτω. Αλλά που να σηκώνεσαι μέσα στην νύχτα; Είναι και αυτό!!!
Και το άλλο το εντελώς κουφό; Και αν είναι λάθος η πληροφορία ευχαρίστως να την πάρουμε πίσω. Δεν εύρισκες κανέναν στο τηλέφωνο. Χτυπούσαν και κάποιοι δεν τα σήκωναν καν. Κάποιοι συντονιστές του συντονιστικού δεν σήκωναν το τηλέφωνο!!!!!
Αλήθεια, η ΛΕΚ, οι εθελοντές, που βρίσκονταν προκειμένου να συνδράμουν τουλάχιστον στην παροχή βοήθεια; Οι εκπαιδευμένοι για τέτοιου είδους περιπτώσεις συνάνθρωποί μας που βρίσκονταν;
Αυτή η απορία λύθηκε όμως. Πρέπει να δοθεί εντολή από έναν συντονιστή του συντονιστικού. Η εντολή όμως φαίνεται πως δεν δόθηκε ποτέ. Γιατί είπαμε, ήταν νύχτα για τους συντονιστές του συντονιστικού!
Και έτσι οι Πυροσβέστες, μέλη και αυτοί του συντονιστικού έμειναν μονοί τους.
Όπως μόνοι τους έμειναν και οι πληγέντες, έως το επόμενο πρωί που γέμισε ο τόπος από συντονιστές του συντονιστικού και άλλους.
Πρωί πρωί ο Περιφερειάρχης. Τουλάχιστον πέρασε κατά πληροφορίες όλη την Ήπειρο που παρουσιάστηκαν προβλήματα. Ο Αντιπεριφερειάρχης, οι βουλευτές, ο Δήμαρχος, οι  αντιδήμαρχοι. Και ο αντιδήμαρχος του Λούρου να συνεχίζει να συλλαμβάνεται από τον φωτογραφικό φακό ακόμα πάνω σε φρεάτια...
Μήπως αυτό έπρεπε να γίνει από πριν;;
Και φυσικά τώρα θα… τρέχουν, για να αποκατασταθούν οι ζημιές, να αποζημιωθούν οι πληγέντες (ένας θεός ξέρει πότε), να καθαριστούν οι δρόμοι και τα σπίτια (αυτά από τους πολίτες) και οι πολίτες να μαζεύουν τα κομμάτια τους και να… κουνούν το κεφάλι τους.
Και γιατί όλ αυτά; Γιατί απλά δεν περίμενε κανείς το γεγονός αυτό. Να «σκάσει» το ρέμα στον Λούρο, να πλημμυρήσουν ξανά ίδιες περιοχές στις παραλιακές στην Λυγιά και τον Βράχο και σε άλλα ορεινά χωριά.
Ακραία καιρικά φαινόμενα μη προβλέψιμα; Και μη αντιμετωπίσιμα; Δεν νομίζουμε.
Απλά ακραία αδιαφορία. Και αυτό γιατί δεκάδες αναφορές και μαρτυρίες κάνουν λόγο για παραμέληση του ρέματος στον Λούρο.
Ήταν η πρώτη φορά; Όχι. Ήταν κάτι απρόβλεπτο; Δεν φάνηκε κάτι τέτοιο αφού οι προειδοποιήσεις ήταν συνεχείς για τα φαινόμενα. Ενώ, συγκεκριμένα για τον Λούρο είχαν γίνει πολλές φορές νύξεις στα συντονιστικά.
Και κάπως έτσι πολλά μηχανήματα βγήκαν στους δρόμους, Να απομακρύνουν πέτρες, λάσπες, χώματα, να εργαστούν για την αποκατάσταση των ζημιών.
Μα πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό πριν; Τα όσα μηχανήματα βγήκαν στους δρόμους το Σάββατο και τις επόμενες μέρες, να βγούν τις προηγούμενες και καθαριστούν τα ρέματα; Το ερώτημα.
Και εάν κάποιος βιαστεί να απαντήσει, δεν υπάρχουν κονδύλια για πληρωμές, θα πούμε απλά, εχθές, σήμερα, αύριο θα υπάρχουν, μετά την καταστροφή;
Επιμέλεια Γιώργος Ευσταθίου
Πηγή: pamepreveza.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Πρέβεζα: Πλημμύρες...Ποια Πολιτική Προστασία; Με το ξημέρωμα εμφανίστηκαν και οι προύχοντες - Να κάνουν συνεδρίαση τα ΣΝΟ στα λασπόνερα στο Λούρο!!!
Epirusblog Gr
5 of 5
Πρεβεζα 1930731010633366859
Σχόλια
item