Γιάννενα: Με τη «σφραγίδα» του Δήμου η προστασία της Παμβώτιδας Γιάννενα: Με τη «σφραγίδα» του Δήμου η προστασία της Παμβώτιδας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Με τη «σφραγίδα» του Δήμου η προστασία της Παμβώτιδας

Γιάννενα: Με τη «σφραγίδα» του Δήμου η προστασία της Παμβώτιδας
Ως έργο «ορόσημο» χαρακτήρισε ο Δήμαρχος, Θ. Μπέγκας, την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού και την κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης σε Καρδαμίτσια, Νέα Ζωή, Σεισμόπληκτα, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά – Πεντέλη και Άμμο Μαρμάρων. 
Ως μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τη λίμνη Παμβώτιδα, τον ποταμό Καλαμά, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για ολόκληρο το Δήμο Ιωαννιτών με θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλ. Χαρίτση, για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού.

Ο κ. Μπέγκας, προχώρησε χθες σε δηλώσεις μαζί με τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, Θανάση Μανταλόβα, τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, Μάκη Χρυσοστόμου και δύο υπηρεσιακούς παράγοντες της Επιχείρησης, τον Γενικό Διευθυντή Νίκο Σωτηριάδη και την Πόπη Σηφακάκη.
Αφορμή η έγκριση χρηματοδότησης του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ, ενός έργου ορόσημο για ολόκληρο το λεκανοπέδιο για το οποίο η Δημοτική Αρχή έδειξε από την πρώτη στιγμή την ισχυρή πολιτική της βούληση να ολοκληρώσει συναντώντας μάλιστα την ίδια θέληση και από τα αρμόδια Υπουργεία.
Στην βούληση αυτή αλλά και τη συνεργασία που υπήρχε σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο αναφέρθηκε ο κ. Μπέγκας τονίζοντας πως οι συνεχής επαφές με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση και τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου, Ευγενία Φωτονιάτα υπήρξε καταλυτική στην θετική έκβαση του ζητήματος.
«Η πολιτική διαχείριση του ζητήματος έγινε από το Δήμαρχο και τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, ενώ η τεχνοκρατική δουλειά από τον αντιδήμαρχο Θανάση Μανταλόβα και την Υπηρεσία, χωρίς τη δουλειά των οποίων δεν θα μπορούσε να υπάρξει θετική κατάληξη», είπε αρχικά ο Δήμαρχος για να προσθέσει:
«Μιλάμε για μια παρέμβαση ορόσημο για την πόλη κι ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Μια παρέμβαση που την είχαμε σε πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα μας και γι’ αυτό την έθεσα και στις δύο συναντήσεις μου στα Γιάννενα με τον Πρωθυπουργό».
Κλείνοντας κι αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων, ο Δήμαρχος έκανε το εξής σχόλιο:
«Όταν πετυχαίνουμε μεγάλους στόχους περισσεύει δόξα για όλους. Νομίζω ότι ένα μερίδιο απ’ αυτή δικαιούμαστε σήμερα κι εμείς».
Το ιστορικό
Για τις δυσκολίες και το ιστορικό της υπόθεσης μίλησε αναλυτικά ο Θανάσης Μανταλόβας χαρακτηρίζοντας κι αυτός την εξέλιξη ως «εξαιρετική για χιλιάδες συμπολίτες μας, καθώς  δίνουμε λύση σε ένα από τα πιο σημαντικά και κοστοβόραπροβλήματα καθημερινότητας , που δεν είναι άλλο από τη διάθεση των αστικών λυμάτων» 
Ο κ. Μανταλόβας μίλησε για μια ημέρα σταθμό για την πολιτική παρουσία της Δημοτικής Αρχής και ταυτόχρονα μεγάλης ικανοποίησης  και δικαίωσης των προσπαθειών και του αγώνα που έδωσε - για περισσότερο από ένα χρόνο - για να φθάσουμε, εδώ που είμαστε τώρα, στην έγκριση δηλ ενός από τα μεγαλύτερα  έργα που θα εκτελεσθούν τα επόμενα χρόνια στο λεκανοπέδιο.
«Τους προηγούμενους δέκα μήνες δώσαμε μαζί με το Δήμαρχο,  μια μάχη και κερδίσαμε μια χρηματοδότηση που στην αρχή  η έκβαση της φάνταζε από εξαιρετικά αμφίβολη έως σχεδόν αδύνατη», είπε ο κ. Μανταλόβας περιγράφοντας κάποια από τα σημαντικά γεγονότα στην πορεία έγκρισης της χρηματοδότησης αυτού του έργου.
Όπως εξήγησε λοιπόν, υπήρχε μια απόφαση χρηματοδότησης την προηγούμενη προγραμματική περίοδο , συνολικού ύψους 38 εκ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
Από τα διάφορα υποέργα ολοκληρώθηκε μόνο ένα μικρό υποέργο αποχέτευσης στο ιστορικό κέντρο και η μελέτη των δικτύων (στο 80 % περίπου), με συνολική απορρόφηση 2,1 εκ. ευρώ.
Για τα δυο βασικά υποέργα, την αναβάθμιση - επέκταση του βιολογικού και την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης, δεν υπήρχε καμιά νομική δέσμευση, καμία σύμβαση και συνεπώς καμία υποχρέωση της νέας προγραμματικής περιόδου προς το προηγούμενο έργο.
Πολύ απλά αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να γίνει αγώνας εξ αρχής για τη χρηματοδότηση του έργου, με τους νέους όρους  και τα νέα κριτήρια της παρούσας προγραμματικής περιόδου , τα οποία αφορούσαν μόνο τη χρηματοδότηση δικτύων οικισμών γ´ κατηγορίας ( δηλαδή οικισμοί άνω των 2.000 κατοίκων και επέκταση - αναβάθμιση βιολογικών (αν δεν είναι νέοι ), προκειμένου να αντιμετωπισθεί η επεξεργασία των λυμάτων σε οικισμών που είναι επιλέξιμοι .
Στη δική μας περίπτωση όμως εκτός του ότι είχαμε μόνο δυο οικισμούς, είχαμε και τα δεδομένα σχεδιασμού του υφιστάμενου βιολογικού, που ήταν για 165 χιλιάδες ισοδύναμο πληθυσμό, στοιχείο που απαγόρευε τη χρηματοδότηση νέου βιολογικού καθώς το άθροισμα του πληθυσμού της πόλης και όλων των οικισμών γ´ κατηγορίας υπολείπονταν των 165 χιλ κατοίκων.
Τι σήμαινε αυτό στην πράξη; Την έγκριση ενός έργου 3-5 εκ. ευρώ για δίκτυα και μόνο στα Καρδαμίτσια και στην Εξοχή.
«Σε αυτή την περίοδο και εγώ και ο Δήμαρχος περάσαμε από πολλές εναλλαγές καταστάσεων. Το προσπαθήσαμε  όμως, με απίστευτη επιμονή και υπομονή. Και τα καταφέραμε γιατί κινηθήκαμε αποφασιστικά σε ένα διπλό επίπεδο: Στο πολιτικό όπου βρήκαμε ισχυρούς συμπαραστάτες τον κ. Χαρίτση και την κα. Φωτονιάτα και γι’ αυτό και από την πλευρά μου τους ευχαριστώ ολόθερμα. 
Σε τεχνικό επίπεδο καταβάλλοντας μια τεράστια προσπάθεια να δημιουργήσουμε επιχειρήματα και να τεκμηριώσουμε την αναγκαιότητα, αλλά και τη συμβατότητα του έργου με τα κριτήρια επιλογής του ΕΣΠΑ», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μανταλόβας, ευχαριστώντας και δημόσια στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και συνεργατών του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελου για τη βοήθειά τους.
Το έργο
Το έργο που εγκρίθηκε αφορά την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού κατασκευάζοντας μια νέα μονάδα προεπεξεργασίας, νέα μονάδα πρωτοβάθμιας καθίζησης, νέα μονάδα βιολογικής βαθμίδας, (σύγχρονης τεχνολογίας – μεμβράνες MRB), επέκταση των έργων τελικής επεξεργασίας και διάθεσης , (μεταερισμός, UV, αποχλωρίωση κλπ.) καθώς και έργων επεξεργασίας της ιλύος (νέα μονάδα μηχανικής αφυδάτωσης).
Επίσης αφορά την αναβάθμιση της λειτουργίας της υφιστάμενης μονάδας βιολογικού καθαρισμού και την κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης στα Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Σεισμόπληκτα, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά - Πεντέλη, Άμμος Μαρμάρων, ενώ για τη μεταφορά των λυμάτων προβλέπονται 6 αντλιοστάσια ακαθάρτων.
Το συνολικό μήκος των προτεινόμενων εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι 55,5 Km και των καταθλιπτικών αγωγών 6,57 Km.
Σύμφωνα με τον κ. Μανταλόβα όμως υπάρχει και συνέχεια. «Μόλις πάρουμε την έγκριση και θεώρηση της μελέτης, που αφορά το σύνολο των δικτύων, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η συνεδρίαση μετά από συνεργασία μας με τον κ. Μιχελάκη τον οποίο επίσης ευχαριστούμε δημόσια, έχει προσδιοριστεί για τις αρχές Γενάρη, θα επανέλθουμε ζητώντας τροποποίηση της απόφασης χρηματοδότησης και για άλλους δυο οικισμούς, το Σταυράκι και το Νεοχωρόπουλο. 
Και θα αγωνιστούμε και γι αυτήν τη χρηματοδότηση, περίπου 6 με 7 εκ. ευρώ, ώστε σε κάθε περίπτωση εντός του α' τριμήνου να προχωρήσουμε στη συνολική δημοπράτηση του έργου», είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας υπογράμμισε ότι η θετική έκβαση για το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΙ αποτελεί μια ουσιαστική ανταπόδοση με έργα κι όχι με λόγια της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι γιαννιώτες στη Δημοτική Αρχή, ενώ ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας.
«Σε κάθε μεγάλη όμως μάχη κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να ισχυριστεί ότι τα καταφέρνει μόνος του. Γι’ αυτό εκτός από την πολιτική ηγεσία, εκτός των υπηρεσιακών παραγόντων, εκτός των υπηρεσιών με τις οποίες συνεργαστήκαμε, εκτός του υπηρεσιακού  μηχανισμού της ΔΕΥΑΙ. 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους στη διαδικασία ωρίμανσης αυτού του μεγάλου και σημαντικού έργου και  τις δυο προηγούμενες Δημοτικές Αρχές του κ. Φίλιου αλλά και του κ. Γκόντα,  καθώς και τα αντίστοιχα Διοικητικά Συμβούλια της ΔΕΥΑΙ για το βαθμό που ο καθένας συνεισέφερε σε αυτή τη μεγάλη για το δήμο μας προσπάθεια», τόνισε.
Τέλος εκ μέρους της ΔΕΥΑΙ η κα. Σηφακάκη δήλωσε χαρούμενη για την «ολοκλήρωση μιας προσπάθειας που αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΥΑΙ», ευχαριστώντας για την στήριξη και την εμπιστοσύνη τη Διοίκηση της Επιχείρησης. 
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Με τη «σφραγίδα» του Δήμου η προστασία της Παμβώτιδας
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1828861549272207770
Σχόλια
item