Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Και στο βάθος το… Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τα διόδια Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Και στο βάθος το… Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τα διόδια | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Και στο βάθος το… Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τα διόδια

Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Και στο βάθος το… Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τα διόδια
Αλ. Καχριμάνης: «Είμαι περιφερειάρχης όλων των Ηπειρωτών» - Από το 2013 έχει «κλείσει» το ζήτημα της οδού Νιάρχου για την Περιφέρεια, τι ειπώθηκε στο Σώμα για τουρισμό και αεροδρόμιο. 
Μόνιμα στην επικαιρότητα βρίσκεται τους τελευταίους μήνες το θέμα των διοδίων στην Εγνατία Οδό, θέμα που και χθες συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εκτός ημερήσιας διάταξης.
Απαντώντας σε ερώτηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, σημείωσε προς κάθε κατεύθυνση «πως είναι περιφερειάρχης όλων των Ηπειρωτών» και πως θα συνεχίσει να ζητά ελεύθερη διέλευση για όλους τους πολίτες.
Στη συνέχεια ο κ. Καχριμάνης, σημείωσε πως η Περιφέρεια και οι εμπλεκόμενοι δήμοι δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω σε ότι αφορά την προσφυγή στο ΣτΕ, λέγοντας ότι δεν είναι «μόνοι» αλλά έχουν στο πλευρό τους δήμους και ιδιώτες.
«Να ξέρουν ότι εμείς θα φτάσουμε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και το λέω γιατί ακούσαμε κάποιες δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ», είπε για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας «εγώ είμαι περιφερειάρχης όλων των ηπειρωτών γιατί αφέθηκε να εννοηθεί ότι παλέψαμε μόνο για το Μέτσοβο. Όχι κύριοι!», είπε επαναλαμβάνοντας ότι «έδωσε η Ήπειρος ότι της αναλογούσε».
Στα εντός ημερησίας διάταξης θέματα του περιφερειακού συμβουλίου, δύο θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον. Το πρώτο είχε να κάνει με τον τουρισμό και τις 32 προτάσεις της περιφερειακής αρχής για συμμετοχή σε εκθέσεις εφόσον όμως εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιώτες του κλάδου.
Οι επικεφαλής των παρατάξεων ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις εκθέσεις και την συμμετοχή της περιφέρειας για να λάβουν απαντήσεις από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου.
Ο κ. Ιωάννου, υπογράμμισε ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό επισκεψιμότητας λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν πιο μετρήσιμα στοιχεία από αυτά». Υπεραμύνθηκε των ενεργειών που έχουν κάνει για την προώθηση του τουρισμού και είπε ότι είναι προσανατολισμένοι στην περαιτέρω ανάπτυξη όλης της Ηπείρου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Καχριμάνης που ανέλυσε για άλλη μια φορά όλα όσα κάνουν εντός και εκτός Ελλάδας για να βοηθήσουν την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και του πρωτογενούς τομέα. 
Ο κ. Καχριμάνης σε μια αποστροφή του λόγου του και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε για το αεροδρόμιο πως «εάν και εφόσον υπάρξει σενάριο πώλησής του, έχουν προτείνει τη σύσταση δημόσιου φορέα» αποτελούμενου από μέλη της περιφέρειας και του δήμου ώστε να μην περάσει σε «ξένα χέρια».
Στο θέμα του τουρισμού και της προβολής διατυπώθηκαν ενστάσεις από διαφόρους περιφερειακούς συμβούλους αλλά και επικεφαλής με κυρίαρχα ζητήματα που έχουν να κάνουν με διαφορετική προσέγγιση στους άξονες της προβολής αλλά και στα «χειροπιαστά» αποτελέσματα αυτών των ενεργειών προώθησης.
Η συζήτηση για τη Νιάρχου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε χθες και η συζήτηση για την κατασκευή της οδού Νιάρχου, θέμα που συζητήθηκε μετά από αίτημα της παράταξης του κ. Ζάψα που έκανε και την κεντρική τοποθέτηση ζητώντας από την περιφέρεια να τροποποιήσει ό,τι τροποποιείται και φυσικά να γίνει μια ευρεία σύσκεψη με συμμετοχή όλων των φορέων μεταξύ των οποίων περιφέρεια, δήμος, ΤΕΕ τμήμα Ηπείρου και της επιτροπής των κατοίκων.
Ο κ. Ζάψας ανέλυσε όλο το ιστορικό της υπόθεσης αλλά και της δικής τους πρότασης που όπως είπε έχει στόχο να βρεθεί μια λύση ενώ συντάχτηκε από την αρχή με την αναγκαιότητα του έργου.
Από πλευράς των κατοίκων που διαμαρτύρονται για την χάραξη του δρόμου, ο αρχιτέκτονας Γιάννης Μπέλλος υποστήριξε ότι είναι υπέρ του έργου αλλά κατά της συγκεκριμένης χάραξης. Ανέπτυξε και εκείνος τα επιχειρήματα των κατοίκων που αντιδρούν στην χάραξη του έργου και έθεσε μια σειρά από ερωτήματα στο περιφερειακό συμβούλιο.
Η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη βασιζόμενη στην κείμενη νομοθεσία και αναλύοντας ένα προς ένα τα σημεία που τίθενται από πλευράς των κατοίκων και των επιχειρηματιών, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση ο αποχαρακτηρισμός της οδού που αιτούνται λέγοντας ότι «ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει και να το πράξει μονομερώς» και ότι χρειάζεται ούτε λίγο ούτε πολύ την έγκριση μιας σειράς υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Μεταξύ άλλων και στο τέλος της εισήγησής της η κα. Καλογιάννη σημείωσε και τα εξής: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Περιφερειακή Αρχή ενεργεί για το κοινό κοινωνικό καλό και όχι για την εξυπηρέτηση των εκάστοτε διαφωνούντων ή αυτών που θεωρούν -κακώς λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, ή σκοπιμότητας- ότι θίγονται. 
Είναι επίσης αυτονόητο ότι το σύνολο των στελεχών των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, αλλά και των υπολοίπων Υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στον έλεγχο και θεώρηση των μελετών (ενδεικτικά αναφέρονται ΔΙΠΕΧΩΣ, Δασαρχείο, Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, ΤΟΕΒ κ.λ.π.) αντιμετώπισαν και αυτό το έργο με παραδειγματική υπευθυνότητα, ώστε να αποκλείεται η περίπτωση αποδοχής λύσεων τεχνικά επισφαλών, επίφοβων ή ελαττωματικών. 
Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι ειδικά στις, παρατεταμένα διανυόμενες, τρέχουσες αντίξοες συνθήκες, η ολοκλήρωση των μελετών και η εκπλήρωση κάθε προαπαιτούμενης ενέργειας συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης χρηματοδότησης ενός έργου πνοής που θα εξυπηρετήσει την ανάπτυξη της πόλης, είναι ένα ακόμη αξιομνημόνευτο επίτευγμα της Περιφερειακής Αρχής και των Υπηρεσιών της. 
Πάντως είναι βέβαιο, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η απρόσκοπτη και ασφαλής σύνδεση της πόλεως με τους προσφάτως παραδοθέντες σε χρήση μεγάλους οδικούς άξονες, αποτελεί για την Περιφερειακή Αρχή αντικείμενο πρώτης προτεραιότητας».
anex.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Και στο βάθος το… Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τα διόδια
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6659086735530725545
Σχόλια
item