Μια «άλλη» ανάγνωση των δημοσκοπήσεων -Σε τι ελπίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Μια «άλλη» ανάγνωση των δημοσκοπήσεων -Σε τι ελπίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Η τελευταία δημοσκόπηση της MRB (με την οποία έκλεισε ο φετινός κύκλος των πολιτικών δημοσκοπήσεων) είναι κάτι σαν... χριστουγεννιάτικος μποναμάς!
Τα ευρήματά της επιτρέπουν σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο νεοσύστατο Κίνημα Αλλαγής να χαίρονται για τις δημοσκοπικές επιδόσεις τους, έστω και για διαφορετικούς λόγους. Η μεν αξιωματική αντιπολίτευση γιατί διατηρεί τη μεγάλη διαφορά της (9,8 μονάδες στην πρόθεση ψήφου και 10,8 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου, 35,2% έναντι 24,4% του κυβερνώντος κόμματος) από τον ΣaΥΡΙΖΑ, ο δε ΣΥΡΙΖΑ επειδή μείωσε το προβάδισμα τής ΝΔ από διψήφιο σε μονοψήφιο νούμερο στην πρόθεση ψήφου.
Όσο για το Κίνημα Αλλαγής, για τέταρτη συνεχή δημοσκόπηση καταγράφεται ως τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, με 10,1% στην πρόθεση ψήφου, ποσοστό που ανεβαίνει στο 11,6% στην εκτίμηση ψήφου.
Το πότε θα στηθούν οι κάλπες παραμένει άγνωστο. Οπωσδήποτε, όμως, δεν επίκεινται εκλογές στο αμέσως προσεχές διάστημα. Και η διαγραφόμενη από τις δημοσκοπήσεις κατάσταση είναι πολύ πιθανόν μέχρι την κήρυξη των εκλογών να μεταβληθεί, αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν προβλέπεται να αλλάξει δραματικά. Με αυτούς τους συσχετισμούς δυνάμεων των κομμάτων θα πάμε στις κάλπες λίγο-πολύ.
Ισχνά αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ
Η επιχείρηση  επανασυσπείρωσης και αντιστροφής του κλίματος που εξαπέλυσε μετά το καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε λίγους καρπούς. Μπορεί μεν η διαφορά (στην πρόθεση ψήφου) της προπορευόμενης ΝΔ να κυμαίνεται πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό, αλλά το 35,2% που εξασφαλίζει (δημοσκοπικά πάντα) στην εκτίμηση ψήφου τη δείχνει κοντά σε εκλογικό ποσοστό αυτοδυναμίας. Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι με εκλογικό ποσοστό περί το 37% θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και όσο κι αν η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, η πραγματικότητα λέει (και την επικυρώνουν και οι δηλώσεις των δανειστών...) ότι η σκληρή εποπτεία θα συνεχισθεί για πολύ καιρό ακόμη.
 Άλλωστε, οι επικείμενες νέες περικοπές στις συντάξεις και στα επιδόματα, η αποφασισμένη νέα φοροκαταιγίδα που θα πλήξει τα μεσαία και κατώτερα στρώματα, καθώς και το... τσουνάμι των αυτόματων κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών αλλά και σπιτιών που έρχεται από 1ης Ιανουαρίου 2018, ακόμη και για οφειλές στην εφορία της τάξεως των 500 ευρώ, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στην καθημαγμένη κοινωνία να παρασυρθεί από τις κυβερνητικές επικοινωνιακές παραμυθίες...
Πρωτοπορία για τη ΝΔ
Για τη ΝΔ, η διατήρηση της πρωτοπορίας της και η ενίσχυση της δυναμικής της στην εκτίμηση ψήφου, παρά την αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και τα χτυπήματα «κάτω από την μέση» που συντονισμένα δέχεται εντός και εκτός Βουλής από την κυβέρνηση, της επιτρέπουν να αισιοδοξεί βάσιμα. Και να ελπίζει, με το επικείμενο Συνέδριό της, να φυσήξει κι’ άλλος ούριος στα πανιά της προς την εξουσία.
Μικρό το καλάθι για την Κεντροαριστερά
Λόγους να είναι ικανοποιημένο έχει και το Κίνημα Αλλαγής, το  κόμμα που προέκυψε από το εγχείρημα για την Κεντροαριστερά, κυρίως από την ένωση ΔΗΣΥ (του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή...) και Ποταμιού, και το οποίο βρίσκεται στην τρίτη θέση.
Επικοινωνιακά, του δίνει κάποιο ρεύμα. Αλλά, εξ αντικειμένου, είναι νωρίς ακόμη να κρίνει κανείς για την απήχησή του στην κοινωνία, με δεδομένο ότι οι εντυπώσεις από το εγχείρημα είναι πολύ πρόσφατες, ενώ ακόμη δεν έχουν αποσαφηνισθεί οι πολιτικές, οι στόχοι και το οργανωτικό σχήμα του. Ούτε καν η «χημεία»  και οι συσχετισμοί μεταξύ των βουλευτών και στελεχών του, καθώς επίσης και η πραγματική αντίστιξη του με το εκλογικό σώμα που εξέλεξε την ηγεσία του-πόσο μάλλον στην κοινωνία.
Στην δημοσκόπηση της MRB, εμφανίζει στην εκτίμηση  ψήφου ένα  φαινομενικά αξιόλογο ποσοστό 11,6%. Αν το συγκρίνει, όμως, με το αθροιστικό ποσοστό που πήραν στις τελευταίες εκλογές ΔΗΣΥ και Ποτάμι (6,28% και 4,09% αντίστοιχα), δηλαδή 10,37%, το δημοσκοπικό αποτύπωμα του νεοσύστατου κόμματος κρίνεται ως απλό προϊόν... συγκόλλησης. Και θέλει ακόμη χρόνο, προσπάθειες, σαφείς πολιτικές και απόλυτη σύμπνοια των εκ διαφορετικών αφετηριών στελεχών του, μια πολυεπίπεδη ώσμωση για να περάσει θετικά και με προοπτικές διεύρυνσης στην κοινωνία. Φιλόδοξο, αλλά πολύπλοκο στοίχημα...  
epirusblog.gr
5 of 5
Μια «άλλη» ανάγνωση των δημοσκοπήσεων -Σε τι ελπίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6336244556071837083
item