Δεν είμαστε οι μόνοι: Και στην Αυστρία καπνίζουν στα εστιατόρια!

Δεν είμαστε οι μόνοι: Και στην Αυστρία καπνίζουν στα εστιατόρια!
Είναι ψευδής η εντύπωση ότι μόνο η Ελλάδα δεν μπορεί να απαγορεύσει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, καφέ και εστιατόρια, παρά τον ισχύοντα νόμο.
Το κάπνισμα επιτρέπεται και στις διπλανές γερμανόφωνες χώρες (στην Γερμανία, το κάπνισμα στο εστιατόριο απαγορεύεται μόνο μεταξύ 2 ως 4 το μεσημέρι και δεν υπάρχει καθολικός νόμος απαγόρευσης).
Στην Αυστρία, μάλιστα, μετά την είσοδο των ακροδεξιών στην κυβέρνηση Κουρτς, το κάπνισμα θα είναι πλέον ελεύθερο και στα εστιατόρια!
Για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του δεξιού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, το ακροδεξιό  FPÖ (Κόμμα Ελευθερίας) απαίτησε, μεταξύ άλλων, να παγώσει ο νόμος που θα απαγόρευε το κάπνισμα στα μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ. Ο νόμος είχε ψηφιστεί το 2015 και θα ίσχυε από την 1η Μαίου 2018.
Επομένως, η Αυστρία γίνεται στο εξής η μόνη χώρα της κεντρικής Ευρώπης που παίρνει πίσω τον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος. Το ακροδεξιό κόμμα δέχτηκε βροχή επικρίσεων από τον ιατρικό κόσμο και κατηγορείται ότι υπέκυψε στις απαιτήσεις του «λόμπι των καπνού» και των επαγγελματιών εστίασης.
Στην Αυστρία, από το 2010, τα εστιατόρια ήταν υποχρεωμένα να δημιουργούν «ζώνες αναπνοής» για μη καπνιστές, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η υποχρέωση ανατρέπεται. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι η απελευθέρωση του καπνίσματος θα περάσει από την ΕΕ. Ο επίτροπος υγείας, Λιθουανός Βιτένις Αντριουκαίτις, θα απαντήσει στις προσεχείς εβδομάδες.
Αλλά και οι γιατροί της Αυστρίας ξεκίνησαν αντίσταση και δήλωσαν «σοκαρισμένοι». Ταυτόχρονα, ένα κείμενο κυκλοφορεί στο ίντερνετ και έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 400 000 υπογραφές, σε μερικές ημέρες, αριθμός μεγάλος αν υπολογίσει κανείς ότι η Αυστρία έχει μόνο 8,7 εκατομμύρια κατοίκους.
Πολλοί ζητούν από την κυβέρνηση να κάνει δημοψήφισμα για το κάπνισμα και δεν αποκλείεται να τεθεί σε λαϊκή ψήφο. 
Πηγή Le Monde

epirusblog.gr
5 of 5
Δεν είμαστε οι μόνοι: Και στην Αυστρία καπνίζουν στα εστιατόρια!
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2969791924114539472
item