Όσα δεν πρέπει να κάνετε με τα παιδιά στις διακοπές των Χριστουγέννων

Όσα δεν πρέπει να κάνετε με τα παιδιά στις διακοπές των Χριστουγέννων

Οι περισσότεροι γονείς έχουμε μια ρουτίνα, ένα πρόγραμμα που ακολουθούμε στις χριστουγεννιάτικες διακοπές. 

Έχετε σκεφτεί, όμως, αν έτσι τα Χριστούγεννα αποκτούν ουσιαστικό νόημα και αξία; Ίσως φέτος χρειαστεί να αλλάξετε κάποιες από τις συνήθειές σας και ν’ αποφύγετε λάθη που θα σας απομακρύνουν από το πραγματικό νόημα των ημερών. 

Μην κάνετε αμέτρητα δώρα στα παιδιά

*Φωτογραφία: watching.ml

Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να πεις «όχι» σε ένα παιδί που, «εκμεταλλευόμενο» τον Άγιο Βασίλη, ζητάει συνεχώς δώρα, όμως έτσι χάνει το ουσιαστικό νόημα των γιορτών, μαθαίνει ότι δεν υπάρχουν όρια και κανένα δώρο τελικά δεν το εντυπωσιάζει.

Αυτό, λοιπόν, που μπορείτε να κάνετε είναι να συμφωνήσετε από πριν στον αριθμό των δώρων που θα πάρει φέτος. Αν το μικρό σας ακόμα πιστεύει στον Άι- Βασίλη, εξηγήστε του ότι υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο που πρέπει να επισκεφθεί, γι’ αυτό θα πρέπει να περιορίσει τη λίστα του. 

Αν πάλι το παιδί έχει περάσει τη φάση του γενειοφόρου άντρα που αφήνει τα δώρα κάτω απ’ το δέντρο, συμφωνήστε από πριν στον αριθμό των δώρων που θα του πάρετε. Και στις δύο περιπτώσεις, μία καλή λύση είναι να συμβιβαστείτε με ένα μεγάλο δώρο και ένα ή δύο μικρά. Σκεφτείτε, εξάλλου, πόσα δώρα θα φέρουν ο παππούς, η γιαγιά, οι νονοί και οι θείοι.

Μην τα αφήνετε να βλέπουν πολλή τηλεόραση

Ξέρουμε ότι η τηλεόραση είναι η εύκολη λύση γι’ αυτές τις δύο εβδομάδες διακοπών, όμως θα πρέπει να βάλετε ένα όριο στον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη αλλά και να είστε σίγουροι για την ποιότητα των προγραμμάτων που παρακολουθούν. 

Τα πρωινά αφήστε τα να κοιμηθούν λίγο παραπάνω (εξάλλου, διακοπές είναι!) και φροντίστε να τα απασχολείτε με δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Μπορείτε, για παράδειγμα, να βγείτε βόλτα για να χαρείτε το εορταστικό κλίμα των ημερών ή να επισκεφθείτε τον παππού και τη γιαγιά.


*Φωτογραφία: mamato.com

Τα βράδια μπορείτε να οργανώνετε οικογενειακές βραδιές σινεφίλ και να επιλέγετε ταινίες και παιδικά που αρέσουν τόσο στα μικρά σας όσο και σε εσάς. Έτσι, ο χρόνος των παιδιών μπροστά στην τηλεόραση θα περιοριστεί (όσο δηλαδή διαρκεί η κάθε ταινία) ενώ ταυτόχρονα θα περάσετε μαζί ζεστές, οικογενειακές στιγμές. 

Αν δεν θέλετε να καταλήξετε στις κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες που βλέπετε κάθε χρόνο, στη Nova θα γεμίσετε τις οικογενειακές σας βραδιές και θα ζήσετε μαγικά Χριστούγεννα βλέποντας τον Αστερίξ και τον Οβελίξ και τα Στρουμφάκια και θα... μυηθείτε στους μοντέρνους αγαπημένους χαρακτήρες των παιδιών Minions και την παρέα του Ice Age. 

Παράλληλα, τα μεγαλύτερα παιδιά που είναι φαν του Χάρι Πότερ, θα ξετρελαθούν με τις περιπέτειες του Βρετανού μάγου. Ακόμα κι αν χάσετε κάποια ταινία (είναι πιθανό να κάνετε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια σας όταν προβληθεί!), μπορείτε να τις δείτε όποτε σας βολεύει on demand. Φτιάξτε ποπ-κορν, πάρτε ζεστές κουβερτούλες και καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας!

Μην χρησιμοποιείτε τον Άγιο Βασίλη σαν απειλή

«Αν είσαι καλό παιδί, θα σου φέρει το δώρο σου. Αν, όμως, δεν είσαι, δεν θα έρθει αυτά τα Χριστούγεννα». Δεν είναι λίγοι οι γονείς που, κάποια στιγμή, πάνω στα νεύρα τους έχουν εκτοξεύσει στα παιδιά αυτή την απειλή. Από τη μία, μπορεί όντως να έχει αποτέλεσμα, από την άλλη, όμως, εξακολουθεί να είναι απειλή.Παρουσιάζοντας τον Άγιο Βασίλη ως έναν «κακό» που τιμωρεί, χαλάτε την ουσία και το πνεύμα των Χριστουγέννων. 

Ειδικά, μάλιστα αν το αδερφάκι του «κακού» παιδιού πάρει κανονικά το χριστουγεννιάτικο δώρο («Κοίτα τον Κωστάκη που είναι καλό παιδί και ο Άγιος Βασίλης θα του φέρει το δώρο του»), πυροδοτείτε τη ζήλεια και τη... χριστουγεννιάτικη σύγκρουση ανάμεσα στα παιδιά. Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, οφείλετε να εξηγήσετε στο παιδί γιατί δεν ήταν σωστό αυτό που έκανε, αλλά να κάνετε σαφείς τις συνέπειες των πράξεών του.

Μην βάζετε τις υποχρεώσεις σας πάνω απ' τις στιγμές που περνάτε μαζί τους

Ξέρουμε ότι αυτές οι δύο βδομάδες είναι γεμάτες υποχρεώσεις, επισκέψεις και ετοιμασίες για τα ρεβεγιόν κι έτσι αναγκαστικά μειώνεται ο χρόνος που περνάτε με τα παιδιά σας. 

Όμως, αν θέλετε να ζήσετε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές με τα μικρά σας, θα πρέπει να πείτε «όχι» σε κάποιες τυπικές υποχρεώσεις και να κάνετε τα παιδιά προτεραιότητα του καθημερινού μας προγράμματος. 

Μπορείτε, για παράδειγμα, να συνδυάσετε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια με μία βόλτα παρέα με τα παιδιά -σας εγγυόμαστε ότι θα ενθουσιαστούν με την ιδέα- ή να οργανώνετε οικογενειακές βραδιές με ταινίες και επιτραπέζια.

epirusblog.gr
5 of 5
Όσα δεν πρέπει να κάνετε με τα παιδιά στις διακοπές των Χριστουγέννων
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3526311121114979830
item