Θεσπρωτία: Πολλοί Θεσπρωτοί μετανάστες την τελευταία 7ετία! Η μισή σχεδόν Θεσπρωτία εργάζεται στη Γερμανία!!! Θεσπρωτία: Πολλοί Θεσπρωτοί μετανάστες την τελευταία 7ετία! Η μισή σχεδόν Θεσπρωτία εργάζεται στη Γερμανία!!! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Πολλοί Θεσπρωτοί μετανάστες την τελευταία 7ετία! Η μισή σχεδόν Θεσπρωτία εργάζεται στη Γερμανία!!!

Θεσπρωτία: Πολλοί Θεσπρωτοί μετανάστες την τελευταία 7ετία! Η μισή σχεδόν Θεσπρωτία εργάζεται στη Γερμανία!!!
Πολλοί Θεσπρωτοί, μεμονωμένα άτομα και οικογένειες, μετανάστευσαν την τελευταία επταετία!  Κυρίως προς τη Γερμανία και σπανιότερα σε άλλες χώρες, λόγω του ότι εκεί είχαν συγγενείς, φίλους και γνωστούς να τους περιμένουν και να τους διευκολύνουν κάπως. 

Και το αποτέλεσμα: Αν συνυπολογιστεί ο αριθμός και των Θεσπρωτών, που ζουν στη Γερμανία, εδώ και πολλά χρόνια, τη δεκαετία του 1960 καταγράφεταιο μεγάλος ξενιτεμός, ο μισός σχεδόν πληθυσμός της Θεσπρωτίας, εργάζεται στη Γερμανία! 

Ο νομός μικρός και φτωχός, η εύρεση μόνιμης δουλειάς σχεδόν αδύνατη, η ανεργία στα ύψη. Η φυγή, σχεδόν, αναγκαστική. 

Ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Ζώης, που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη θεσπρωτική μετανάστευση, επισημαίνει ότι " με χαρακτηριστικό την απόγνωση πολλών Θεσπρωτών, που βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία, αυτή η νέα μετανάστευση οδηγεί πολλούς, όπως και τους γονείς ή παππούδες τους/μας, στη Γερμανία. 

Εκεί όμως, η έλλειψη σωστής προετοιμασίας και οι απατηλές προσδοκίες των νεομεταναστών συντοπιτών μας, δημιουργεί δυσάρεστες εκπλήξεις. 

Συνειδητοποιούν γρήγορα, πως η Γερμανία ζητά μόνο εξειδικευμένο προσωπικό". Και προσθέτει:  "Σήμερα, οι νεότεροι Θεσπρωτοί της 2ης και 3ης γενιάς των "ξενιτεμένων", δεν είναι εκείνοι, που θα ξαναπροκαλέσουν την εντυπωσιακή ανάπτυξη της δεκαετίας του ΄70 και ΄80 στη Θεσρωτία, λόγω της μεγάλης οικοδομικής δραστηριότητας. 

Σημειώνω πως η οικοδόμηση με χρήματα των "ξενιτεμένων" εκείνης της εποχής, κυρίως της Γερμανίας, έδιναν σημαντικότατη λύση στο θέμα της απασχόλησης και βελτίωναν εντυπωσιακά την ποιότητα ζωής στον τόπο μας.  

Ούτε μαγνητίζονται από τα σημερινά πανηγύρια. Κυρίως όταν «λείπει» ο συνδετικός κρίκος, που τους έφερνε στα χωριά των γονέων και παππούδων τους, λίγο τους ενδιαφέρουν αυτά «τα ανταμώματα». 

Δύσκολο να βρεθεί μια «μαγική» λύση"... Και η πρόταση: "Είναι καιρός, πέρα από υπερφλυαρίες, μεγαλοστομίες ή ανεπάρκειες , να παραχθεί ένας γόνιμος διάλογος με ενδιαφέρουσες πολιτικές σκέψεις και θέματα που θα ενδιέφεραν όλους τους Θεσπρωτούς, ώστε να δημιουργηθούν οι αναγκαίες «γέφυρες επικοινωνίας» με τους «Ξενιτεμένους» μας....". 

katoci.blogspot.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Πολλοί Θεσπρωτοί μετανάστες την τελευταία 7ετία! Η μισή σχεδόν Θεσπρωτία εργάζεται στη Γερμανία!!!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 115456514871827265
Σχόλια
item