Νέα τροπολογία στη Βουλή: Απεργία μόνο με απαρτία «50%+1»

Νέα τροπολογία στη Βουλή: Απεργία μόνο με απαρτία «50%+1»

Η τροπολογία Αχτσιόγλου κατατέθηκε σε -άσχετο- νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής - ΚΚΕ: Κάτω τα χέρια σας από την απεργία - Σε συλλαλητήριο καλεί αύριο το ΠΑΜΕ.

Με τροπολογία σπεύδει η κυβέρνηση να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και με τον τρόπο κήρυξης απεργιών.

Η ρύθμιση κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τον δορυφόρο «ΕΛΛΑΣ ΣΑΤ» που ψηφίζεται αύριο και μεταξύ άλλων προβλέπει πως η κήρυξη των απεργιών θα γίνεται με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών (50%+1).

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: «Ορίζεται ότι για τη συζήτηση και λήψη απόφασης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ½ των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης (σήμερα η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να ληφθεί υπο προϋποθέσεις και από το 1/5 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών).

Αποσαφηνίζεται η αληθής έννοια της διάταξης αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής της προβλεπόμενης δαπάνης εκ μέρους του εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος εφόσον διαπιστώνεται με δικαστική απόφαση ότι οφείλεται σε δόλο του τελευταίου είτε ως προς το αποτέλεσμα του ατυχήματος καθεαυτό  είτε ως προ τη μη τήρηση διατάξεων που ορίζουν μέτρα προστασίας της ασφάλειας και υγείας στην εργασία»

Διαβάστε την τροπολογία ΕΔΩ

ΚΚΕ: Κάτω τα χέρια σας από την απεργία!

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΚΚΕ στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που για τις αλλαγές στο καθεστώς των απεργιών, κάνοντας λόγο για ρεκόρ πολιτικής αθλιότητας και ξετσιπωσιάς.

Στην ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου χτυπά το απεργιακό δικαίωμα και καλεί σε πανεργατική απεργία στις 14 Δεκεμβρίου.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έσπασε κάθε ρεκόρ πολιτικής ξετσιπωσιάς και αθλιότητας, φέρνοντας σαν τον κλέφτη στη Βουλή - και μάλιστα σε άσχετο νομοσχέδιο για να ψηφιστεί άρον άρον - τροπολογία για να ξεκινήσει το ξήλωμα της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης, που είναι το δικαίωμα στην απεργία» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ υπό τον τίτλο "Κάτω τα χέρια σας από την απεργία".

«Πρόκειται για μια αδίστακτη κυβέρνηση, που δεν έχει καμία αναστολή προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, πάγια επιδίωξη του οποίου είναι το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, για να υπάρχει σιγή νεκροταφείου μέσα στους χώρους δουλειάς. 


Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση παίρνει τα εύσημα των "εταίρων" της στην ΕΕ, γι' αυτό το λόγο κλείνει γρήγορα τις αντεργατικές-αντιλαϊκές αξιολογήσεις» προσθέτει το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αίμα και θυσίες, είναι αδιαπραγμάτευτο και όποιος τολμήσει να τ' αγγίξει θα βρει απέναντί του τους εργαζόμενους και το ταξικό κίνημά τους».

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους «να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να είναι από αύριο και κάθε μέρα στους δρόμους, να πυκνώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, με αποκορύφωμα την πανελλαδική-πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη».

 Σε συλλαλητήριο καλεί το ΠΑΜΕ

Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους όλων των φορέων σε συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος, αύριο στις 12 το μεσημέρι.

«Οι δορυφόροι του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε σήμερα στην Βουλή, σαν το λαγό το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, της ωμής παρέμβασης με νόμο στα συνδικάτα. Αίσχος! Να πάρουν άμεση, μαχητική, αγωνιστική απάντηση!», αναφέρει το ΠΑΜΕ.

Όλοι την Τρίτη 5 Δεκέμβρη στις 12μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος! Καλούμε τους εργαζόμενους με κάθε τρόπο και μέσο να δώσουν μαχητικό παρόν! Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι φορείς του εργατικού-λαικού κινήματος να πάρουν τώρα μέτρα οργάνωσης και ενημέρωσης στην αρχή των βαρδιών, στα διαλείμματα. 


Να φτάσει παντού το κάλεσμα. Κανείς να μη μείνει σπίτι! Οι αγώνες των εργαζόμενων δε θα μπουν στο γύψο! Κάτω τα χέρια από την απεργία!», τονίζεται στην ανακοίνωση.
epirusblog.gr
5 of 5
Νέα τροπολογία στη Βουλή: Απεργία μόνο με απαρτία «50%+1»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4631431367173235400
item