Αναβάλλονται έως τις 3 Ιανουαρίου οι δικαστικοί πλειστηριασμοί - τι αποφάσισε το ΣτΕ Αναβάλλονται έως τις 3 Ιανουαρίου οι δικαστικοί πλειστηριασμοί - τι αποφάσισε το ΣτΕ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Αναβάλλονται έως τις 3 Ιανουαρίου οι δικαστικοί πλειστηριασμοί - τι αποφάσισε το ΣτΕ

Αναβάλλονται έως τις 3 Ιανουαρίου οι δικαστικοί πλειστηριασμοί - τι αποφάσισε το ΣτΕ
Αναβάλλονται έως τις 3 Ιανουαρίου 2018 οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία, ενώ, στον αντίποδα, κανονικά θα διεξάγονται οι ηλεκτρονικοί.
Ειδικότερα, μετά από απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου αναβάλλονται οι πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία της περιφέρειάς του, έως τις 3 Ιανουαρίου 2018, με επισπεύδοντες τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντίθετα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με επισπεύδοντες τους ιδιώτες θα διεξαχθούν κανονικά.
Η αναβολή κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να υλοποιηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών.
Η απόφαση του ΣτΕ για το αίτημα αναστολής
Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα αναστολής, που είχε υποβάλλει η συμβολαιογράφος Λαυρίου, Ελένη Καραγεωργοπούλου, της απόφασης της γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων, με την οποία έπαψε η αποχή από όλους τους πλειστηριασμούς, που είχε αποφασιστεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Για το εν λόγω αίτημα αποφάσισε το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με την υπ΄ αριθμ. 343/2017 απόφασή του, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Δημήτρη Μακρή.
Η κ. Καραγεωργοπούλου, με δικηγόρους την πρώην πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο του κόμματος «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Κωνσταντίνο Ζηκογιάννη, ζητούσε να ανασταλεί προσωρινά, ως αντισυνταγματική και παράνομη, η επίμαχη γενική συνέλευση (27.11.2017) των συμβολαιογράφων, Αθηνών, Πειραιώς, κλπ.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν, ότι ο ισχυρισμός της κ. Καραγεωργοπούλου για διεξαγωγή πλειστηριασμών με αδιαφανή τρόπο (λόγω χημικών, μη δυνατότητας προσέλευσης πολιτών στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, κλπ), από μόνος του δεν στοιχειοθετεί λόγο χορήγησης της αναστολής, αφού δεν προκύπτει ότι προκαλείται σ΄ αυτήν ανεπανόρθωτη βλάβη, αλλά ούτε στοιχειοθετείται τέτοιος λόγος από την μελλοντική διενέργεια πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία.
Ακόμη, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, όποιος ενδιαφερόμενος πολίτης έχει έννομο συμφέρον να αμφισβητήσει τη νομιμότητα συγκεκριμένου πλειστηριασμού, μπορεί να προσφύγει ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.
Το ΣτΕ έκρινε ακόμη, ότι δεν συντρέχει λόγος χορήγησης της ζητούμενης αναστολής, λαμβανομένου υπόψη, ότι η ηθική βλάβη, την οποία αορίστως επικαλείται η Ελένη Καραγεωργοπούλου, μπορεί να αποκατασταθεί σε περίπτωση ευδοκίμησης της κύριας αίτησης ακύρωσης που έχει ήδη καταθέσει.
Όπως είναι γνωστό, η κύρια αίτηση ακύρωσης της εν λόγω συμβολαιογράφου, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, την 5η Οκτωβρίου 2018.
Epirusblog Gr
5 of 5
Αναβάλλονται έως τις 3 Ιανουαρίου οι δικαστικοί πλειστηριασμοί - τι αποφάσισε το ΣτΕ
Epirusblog Gr
5 of 5
κοινωνία 5310993395829277495
Σχόλια
item