Άρτα: Απολογισμός του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας για το 2017

        Άρτα: Απολογισμός του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας για το 2017
Πλούσιος και με προσφορά στην τοπική κοινωνία.
Με σημαντική προσφορά και αξιοθαύμαστο κοινωνικό έργο έκλεισε τη χρονιά που πέρασε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας, που με τις δράσεις του βοήθησε στην μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών για προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλοι συνάνθρωποί μας και που εμείς με την εθελοντική μας προσφορά, μπορούμε να τους ανακουφίσουμε. 
Όπως σημειώνει ο Σύλλογος, το 2017 ήταν μια πλούσια χρονιά σε συνεργασίες, αφού με αρκετούς φορείς «συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να αυξήσουμε τον αριθμό των αιμοδοτών».
12Οι φορείς που αγκάλιασαν την προσπάθεια του Συλλόγου είναι:
Ιερά Μητρόπολη Άρτης, Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, Δήμος Αρταίων, Ιατρικός Σύλλογος Άρτας, Ιατρική Εταιρεία Άρτας, Α.Ο. Πρωτέας Άρτας, Αναγέννηση Άρτας, Βυζαντινός Α.Ο. Άρτας, Γ.Σ. Άρτα Βόλεϊ, Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Άρτας, ΕΠΠΑΜΑ Άρτας, Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΑ.
Παράλληλα ο Σύλλογος απευθύνει ευχαριστίες στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας που «είναι πάντα δίπλα μας» αλλά και την κ. Παππά, Διευθύντρια, τις γιατρούς και τις νοσηλεύτριες, «που πάντα με χαμόγελο υποδέχονται τους αιμοδότες».
Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών, παράλληλα, διευρύνει τον κύκλο συνεργασιών του και απευθύνει κάλεσμα σε όλη την κοινωνία για κοινές αιμοδοσίες. Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας διοργάνωσε και φέτος με τη συνεργασία και τη στήριξη πολλών φορέων της περιοχής, δύο αιμοδοσίες, τουρνουά ποδοσφαίρου, συναυλία και διαγωνισμό ζωγραφικής και χειροτεχνίας.
Επί πλέον, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας συνέχισε για δεύτερη χρονιά τις ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία με θέμα την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά μυελού των οστών. 
Για το έτος 2017, ο Σύλλογος έδωσε προτεραιότητα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια του νομού και στη συνέχεια σε δημοτικά σχολεία, ολοκληρώνοντας έτσι ομιλίες συνολικά σε 18 σχολεία και ενημερώνοντας περισσότερους από 1200 μαθητές. 
Πιο συγκεκριμένα, ομιλίες για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας έγιναν στα εξής σχολεία:
-9 Γυμνάσια (1ο, 3ο, 4ο και 5ο Γυμνάσιο Άρτας, Παναγιάς Διασέλλου, Ανέζας, Κωστακιών, Φιλοθέης, Γραμμενίτσας)
-5 Λύκεια (1ο, 3ο και 4ο Λύκειο Άρτας, 1ο ΕΠΑΛ, Παναγιάς Διασέλλου)
-4 δημοτικά σχολεία (1ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας, Νεοχωρίου, Παναγιάς Διασέλλου)
2Ευαισθητοποίηση για δωρεά Μυελού των Οστών
Μια ακόμη πολύ θετική ενέργεια είναι η νέα συνεργασία που ξεκίνησε το 2017 ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Σπαής και η Γραμματέας, κ. Κλούρα, παρακολούθησαν σεμινάριο ενημέρωσης και προσέλκυσης δοτών μυελού των οστών στην Πάτρα κι αφού έλαβαν τη σχετική πιστοποίηση, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) – Χάρισε Ζωή.
Ο Σύλλογος είναι πλέον ένας από τους 82 συνεργάτες του ΚΕΔΜΟΠ κι επίσημος κόμβος προσέλκυσης για το Νομό Άρτας. Το ΚΕΔΜΟΠ επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών για τη δωρεά Μυελού των Οστών και την ένταξη εθελοντών δοτών στην Ελληνική (ΕΟΜ) και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW).
Το πόσο σημαντικό είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής μας κοινωνίας, για το θέμα της δωρεάς Μυελού των Οστών, είναι ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι στον κόσμο διαγιγνώσκονται από καρκίνο του αίματος, όπως λευχαιμία (η πιο συνήθης μορφή καρκίνου στα παιδιά) ή λεμφώματα. 
Για πολλούς η μόνη ελπίδα ζωής είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από έναν εθελοντή δότη με συμβατό ιστικό τύπο. Η εύρεση, όμως, δότη μυελού των οστών για έναν ασθενή είναι πολύ δύσκολη. Ανάμεσα σε αδέρφια η πιθανότητα συμβατότητας είναι περίπου 30%. Εκτός οικογενείας, οι πιθανότητες πέφτουν κατακόρυφα στο 1:20.000 έως 1:1.000.000, ή ακόμα χαμηλότερα όταν ο ιστικός τύπος ενός ατόμου είναι σπάνιος.
Δυστυχώς, οι Έλληνες ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση συμβατών δοτών, καθώς η Ελλάδα μετρά μια εξαιρετικά μικρή δεξαμενή εθελοντών δοτών που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της. 
Ωστόσο, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε 200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες.
Έτσι ο Σύλλογος ξεκίνησε μια σειρά δράσεων μέσα στο 2017 ώστε να ενημερώσει τους πολίτες της Άρτας και να εγγράψει νέους εθελοντές δότες, βοηθώντας το αξιόλογο έργο του ΚΕΔΜΟΠ. 
Βρέθηκε στο Δρόμο του Γιοφυριού, στο Πολύδροσο, στο χριστουγεννιάτικο χωριό του Δήμου Αρταίων, σε κάθε αιμοδοσία, μέχρι και στην Ποταμιά, κατόπιν πρόσκλησης του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυκής-Ποταμιάς. 
Τέλος, στις 16 Σεπτεμβρίου, συμμετείχε στις εκδηλώσεις του ΚΕΔΜΟΠ, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών. Κατάφερε έτσι να συλλέξει μέσα σε ένα χρόνο 100 περίπου δείγματα. 
Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.
Το Δ.Σ. απαρτίζεται από τα εξής μέλη:
-Λεωνίδα Σπαή, Πρόεδρο
Λάμπρο Παππά, Αντιπρόεδρο
-Ευαγγελία Κλούρα, Γραμματέα
-Ειρήνη Φώτη, Ταμία
-Ευγενία Κατσούλα, Έφορο
-Ευαγγελία Σπαή, Έφορο
-Γεώργιο Τσώλη, Έφορο
1354697
101113
ixotisartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
        
Άρτα: Απολογισμός του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας για το 2017
epirusblog.gr
5 of 5
        
Αρτα 275856181970925702
item