Στα «τυφλά» οι έρευνες για την επίθεση στο Εφετείο: Δεν λειτουργούν οι κάμερες από το 2002!

Στα «τυφλά» οι έρευνες για την επίθεση στο Εφετείο: Δεν λειτουργούν οι κάμερες από το 2002!

Ενώ δεν υπάρχουν κάμερες και σε κρίσιμα εξωτερικά σημεία του κτιρίου - Καθοριστική η βαλλιστική, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το καλάσνικοφ έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι οι κάμερες στο κτίριο του Εφετείου δεν καταγράφουν εδώ και... 15 χρόνια (!) -ήτοι, από το 2002- δυσχεραίνοντας το έργο των ανδρών της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής, που αναζητούν στοιχεία για την επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό και καλάσνικοφ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, κατά τη διάρκεια αναζήτησης από άνδρες της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, υλικού από το βίντεο ασφαλείας, που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, διαπιστώθηκε ότι οι κάμερες του Εφετείου έχουν να καταγράψουν από το... 2002!

Σαν να μην έφτανε αυτό, διαπιστώθηκε επίσης ότι, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις κατά το παρελθόν, δεν μπήκαν ποτέ κάμερες σε κρίσιμα εξωτερικά σημεία του Εφετείου.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι βαλλιστικές έρευνες στον κάλυκα από καλάσνικοφ που βρέθηκε στο σημείο, όταν ένας εκ των δραστών πυροβόλησε κατά του αστυνομικού φρουρού.

Στην ΕΛ.ΑΣ. δίνουν ιδιαίτερη σημασία, για να διαπιστώσουν εάν ταυτοποιείται με τα πολεμικά καλάσνικοφ της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, που εκτιμάται ότι βρίσκεται πίσω από το χτύπημα.

Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών είχε κάνει βομβιστική απόπειρα στο υπουργείο Εργασίας το 2016 και είχε χτυπήσει με βόμβα το υποκατάστημα της Eurobank στην οδό Σανταρόζα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μέχρι τώρα έρευνα, προκύπτει ότι το καλάσνικοφ είναι «καθαρό».

Τι έδειξε ο κάλυκας
Από πολεμικό τυφέκιο τύπου καλάσνικοφ προέρχεται ο κάλυκας που βρέθηκε στο σημείο που ήταν το όχημα διαφυγής των τουλάχιστον τριών βομβιστών του Εφετείου όταν ο ένας τους πυροβόλησε προς τον φρουρό του κτηρίου ενώ οι άλλοι δύο άφηναν την τσάντα με τα εκρηκτικά. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ πρόκειται για κάλυκα διαμετρήματος 7,62Χ39mm που παραπέμπει σε πολεμικό τυφέκιο.

Αυτό που τώρα περιμένουν οι αστυνομικοί από τη βαλλιστική εξέταση είναι να δουν αν πρόκειται για το καλάσνικοφ που έχει χρησιμοποιήσει η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών σε επιθέσεις της στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού το 2013, στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη επίσης το 2013 και στην ισραηλινή πρεσβεία το 2014.



Αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για καλάσνικοφ, αυτό αποτελεί άλλο ένα στοιχείο που θυμίζει επιθέσεις της ΟΛΑ, η οποία στο παρελθόν έχει χτυπήσει με εκρηκτικό μηχανισμό κατά τράπεζας στις 19 Απριλίου στην οδό Σανταρόζα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο αστυνομικός φρουρός του κτηρίου ήταν μέσα στο Εφετείο τη στιγμή που έφτασαν οι βομβιστές. Όπως ανέφερε στην προανακριτική του κατάθεση λίγο πριν τις 3 είδε το λευκό βάν και μέσα από αυτό να βγαίνουν δύο άτομα μεταφέροντας την τσάντα με τα εκρηκτικά ενώ άλλοι δύο ήταν μέσα στο όχημα. Ο ένας άνοιξε τη συρόμενη πόρτα του βαν και ο άλλος ήταν ο οδηγός. Όταν τους φώναξε τι θέλουν εκεί, τότε ο ένας από τους δύο που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο τον πυροβόλησε μια φορά.

Όσο για το όχημα διαφυγής, ένα λευκό βαν που βρέθηκε καμμένο στα Εξάρχεια, αυτό είχε κλαπεί από το κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΛΑΣ είχε κλαπεί το 2015 και έφερε πινακίδες κυκλοφορίας όμοιου οχήματος, που κυκλοφορεί νόμιμα σε περιοχή των νοτίων προαστίων.



Οι αναφορές συγκλίνουν ότι η τοποθέτηση της βόμβας έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα που έκανε η τρομοκρατική ομάδα σε ιστοσελίδα και εφημερίδα στις 02:50 τα ξημερώματα, καθώς ο φύλακας του Εφετείου, που απομακρύνθηκε από την αστυνομία αμέσως μετά, δήλωσε πως είδε δύο αγνώστους να ανεβαίνουν τη σκάλα και να αφήνουν την τσάντα.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 3:25 τα ξημερώματα έξω από το Εφετείο Αθηνών που βρίσκεται στην οδό Λουκάρεως, πολύ κοντά στο κτήριο της ΓΑΔΑ.

«Εργαζόμαστε μεθοδικά να οδηγηθούν οι δράστες στην Δικαιοσύνη» δήλωσε ο Ν. Τόσκας για τη βομβιστικη επίθεση στο Εφετείο Αθηνών
«Εργαζόμαστε μεθοδικά να οδηγηθούν οι δράστες στην Δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών, την οποία καταδίκασε απερίφραστα.

«Η τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών καταδικάζεται απερίφραστα από την κυβέρνηση και τους δημοκρατικούς πολίτες. Η πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας εργάζεται οργανωμένα και μεθοδικά, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» ανέφερε, σε δήλωσή του για την επίθεση, ο κ. Τόσκας.



Είχαν προηγηθεί τα δύο τηλεφωνήματα του άγνωστου άνδρα στα οποία προειδοποιούσε για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού δίνοντας  περιθώριο 40 λεπτών ενώ τελικά η βόμβα εξερράγη 35 λεπτά αργότερα. Ο άγνωστος δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε: «Δεν είναι φάρσα, δώστε προσοχή. Στην οδό Λουκάρεως, στο Εφετείο Αθηνών, θα εκραγεί βόμβα» και ζήτησε επίμονα να εκκενωθούν και τα δύο κτίρια.



Η αστυνομία κινητοποιήθηκε άμεσα και απέκλεισε το σημείο, ενώ στο Εφετείο έσπευσε από την πρώτη στιγμή ομάδα από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.


Δείτε βίντεο:
Βόμβα Εφετείο: Οι δράστες πυροβόλησαν τον φρουρό
 


epirusblog.gr
5 of 5
Στα «τυφλά» οι έρευνες για την επίθεση στο Εφετείο: Δεν λειτουργούν οι κάμερες από το 2002!
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 7796342123803767504
item