Standard & Poor's και Fitch υποβάθμισαν την οικονομία της Βενεζουέλας: Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η χώρα

Standard & Poor's και Fitch υποβάθμισαν την οικονομία της Βενεζουέλας: Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η χώρα

«Δίνω εντολή για την αναχρηματοδότηση και την αναδιάρθρωση του συνόλου των μελλοντικών πληρωμών μας προς το εξωτερικό», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας - Με «μομφή» απειλεί το ΔΝΤ.

Προειδοποίηση απηύθυνε  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη Βενεζουέλα καθώς όπως αναφέρει το Reuters η χώρα δεν κατάφερε να παράσχει «κανονικά» τα οικονομικά στοιχεία.

Οι πηγές του Reuters αναφέρουν πως εάν η Βενεζουέλα δε συμμορφωθεί και βελτιώσει τη ροή των οικονομικών στοιχείων, το Ταμείο ενδεχομένως να προχωρήσει σε μια «δήλωση μομφής» κατά της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή αν και δεν σχετίζεται με την ανακοίνωση του προέδρου της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο ότι θέλει να αναδιαρθρώσει το χρέος της χώρας, έρχεται να εντείνει τις ανησυχίες ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. 

«Δίνω εντολή για την αναχρηματοδότηση και την αναδιάρθρωση του συνόλου των μελλοντικών πληρωμών μας προς το εξωτερικό», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, ανακοινώνοντας ότι η καταβολή 1,1 δισ. δολαρίων για ένα ομόλογο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA που έληξε χθες είναι η τελευταία που θα γίνει με τους σημερινούς όρους.

Έτσι και παρά το γεγονός ότι δεν κήρυξε επισήμως στάση πληρωμών, ο Μαδούρο άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση της χώρας του με τους πιστωτές της και, ενδεχομένως, δρομολόγησε εξελίξεις και στο εσωτερικό. 


Εξάλλου, η συγκυρία που επέλεξε δεν είναι τυχαία, καθώς το 2018 είναι έτος προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, ενώ στη διάρκειά του η κυβέρνησή της είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει ποσό της τάξης των 9-11 δισ. δολαρίων για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της από το εξωτερικό.

Βεβαίως, η κίνηση αυτή ενέχει ρίσκο, καθώς μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για τον Μαδούρο και να οδηγήσει τη Βενεζουέλα σε καταστάσεις ανάλογες με εκείνες που έζησε η Αργεντινή το 2001 - με αποτέλεσμα η τότε πολιτική της ηγεσία να αναγκαστεί να διαφύγει με ελικόπτερο. 


Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο ο Μαδούρο όσο και ο προκάτοχός του, ο μακαρίτης ιδρυτής της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας Ούγκο Τσάβεζ, είχαν επιλέξει μέχρι σήμερα την εξυπηρέτηση του χρέους αντί της κάλυψης άλλων βασικών αναγκών για τη χώρα των 31 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη λόγω της υποχώρησης της τιμής του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές.


Standard and Poor's και Fitch Ratings υποβάθμισαν την οικονομία
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βενεζουέλας, διότι θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα κήρυξης χρεοκοπίας, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του εξωτερικού της χρέους.
Ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγησή του για το αξιόχρεο της λατινοαμερικάνικης χώρας στη βαθμίδα CC (από CCC-), με αρνητική προοπτική.

Λίγες ώρες νωρίτερα, και ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings γνωστοποίησε ότι υποβάθμισε (τοποθετώντας τη στη βαθμίδα C) την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βενεζουέλας, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μαδούρο ότι θα καλέσει τους πιστωτές σε μια συνάντηση τη 13η Νοεμβρίου για να εξεταστεί η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους—ύψους 155 δισεκ. δολαρίων—της Βενεζουέλας, η οποία δοκιμάζεται από μια σοβαρή πολιτική και οικονομική κρίση. Ο Φιτς έκρινε επίσης ότι «μια στάση πληρωμών είναι πολύ πιθανή».


epirusblog.gr
5 of 5
Standard & Poor's και Fitch υποβάθμισαν την οικονομία της Βενεζουέλας: Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η χώρα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7774031666095423451
item